building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus : building.lv - par būvniecību Latvijā

Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus

Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus

No jūlija lietošanā ir pieejams digitāls rīks "Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana". Lai iegūtu vairāk informācijas par šo jaunievedumu, tā būtību, iespējām un potenciālajiem ieguvumiem, ko tas sniegs šīs sistēmas izmantotājiem, vērsāmies ar jautājumiem pie Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) speciālistiem. Atbildes sniedza BVKB Sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Diure.

Ko šāda rīka izmantošana reāli dos, kādi būs praktiskie ieguvumi?

Jā, no jūlija otrās nedēļas būvniecības procesa dalībniekiem būs pieejams jauns digitāls rīks, kas ļaus elektroniski paveikt visas ar būvprojekta saskaņošanu saistītās darbības no idejas (ieceres) līdz būvdarbu uzsākšanai. Tas būs pieejams Būvniecības informācijas sistēmā BIS www.bis.gov.lv gan juridiskām personām, gan privātpersonām. Līdz ar e-saskaņošanas ieviešanu būs iespēja ietaupīt laiku un resursus, kas līdz šim tika veltīti papīra iesniegumu rakstīšanai un saskaņošanai dažādās institūcijās, tostarp ar tehnisko noteikumu izdevējiem.

Elektroniski būs iespējams veikt būvniecības procesa uzsākšanas soļus līdz būvprojekta saskaņošanai. Svarīga funkcija šajā procesā ir pilnvarošana – katrs, kurš vēlas kaut ko būvēt vai pārbūvēt, varēs pilnvarot sertificētu būvspeciālistu, kurš turpmāk veiks nepieciešamās darbības. Kopumā šī e-saskaņošanas funkcionalitāte noteikti būs ieguvums nozarei – gan projektētājiem, gan arhitektiem, gan ieceres iesniedzējiem. Jau šobrīd pārsvarā visi būvprojekti top elektroniski, bet iesniegšana un saskaņošana ir laikietilpīga – tā ietver vairākkārtēju dažādu iestāžu apmeklēšanu klātienē ar papīra dokumentiem rokās.

Cik ilgs bijis gatavošanās process līdz e-saskaņošanas ieviešanai, un vai ir pārliecība, ka šī sistēma strādās labi?

Gatavošanās process ilga no 2017. gada 30. novembra, kad Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība (1.kārta)" ietvaros tika uzsākts darbs, lai izveidotu BIS par lietotājiem draudzīgu informācijas sistēmu, nodrošinot pilnībā digitālu būvniecības procesa pārvaldību (iecere, būvniecība, ekspluatācija), kur visi uz būvi attiecināmie dati būtu vienuviet – kā «digitālajā būves dokumentu plauktā». Šobrīd no jūlija mēneša projekta ietvaros ir izstrādāta un lietotājiem tiks nodota būvprojekta e-saskaņošana (iecere). Nākamie posmi būs būvniecības uzraudzība un ekspluatācijas uzraudzība, kurus arī paredzēts digitalizēt.

Pārliecība, ka šī pirmā izstrādātā funkcionalitāte strādās labi, mums pieaug ar katru dienu. Sistēmas izstrādē – tehniskās specifikācijas un prasību definēšanā – mēs iesaistījām arī nozari. Būvinženieru savienība, Arhitektu savienība un daudzas citas profesionālās organizācijas iesaistījās darba grupās un palīdzēja definēt prasības. Mūsu gadījumā nevarēs teikt, ka ierēdņi ir uzbūvējuši sistēmu, nekonsultējoties ar sistēmas nākamajiem lietotājiem. Tieši lietotāju pieredze bija tā, kas palīdzēja veidot jauno funkcionalitāti. Turklāt sistēma nepārtraukti tiks pilnveidota. Saņemot ierosinājumus, arī kļūdu pieteikumus, mēs nekavējoties reaģēsim. "Biežāk uzdotie jautājumi" būs nozīmīga un nepārtraukti aktualizējama sadaļa BIS portālā.

Vai būvnieki ir/būs gatavi tās izmantošanai?

Gatavojoties jaunās būvprojekta e-saskaņošanas funkcionalitātes ieviešanai, organizējām vairākus informatīvus pasākumus. Notika klātienes semināri būvvaldēm, kuros 230 dalībnieki apguva prasmes darboties jaunajā sistēmā. Notika arī semināri projektētājiem un ieceres iesniedzējiem, kā arī tehnisko noteikumu izdevējiem, kurus apmeklēja ap 200 dalībnieku, bet 1500 noskatījās semināru tiešraides. Visi šie mācību materiāli arī būs pieejami jaunajā portālā, lai tos varētu jebkurā brīdī apskatīties. Tiks nodrošināta arī lietotāja rokasgrāmata un video rullīši ar pamācībām visiem lietotājiem, arī tiem, kas nepārstāv ne būvvaldi, ne ieceres iesniedzēju, ne tehnisko noteikumu izdevēju. Cenšamies nodrošināt ar informāciju visus, kuriem ir interese, bet galvenokārt jau tos lietotājus, kuriem ikdienā būs jāstrādā ar šo sistēmu.

Kādi ir galvenie ieguvumi, ko varētu dot šāda rīka izmantošana?

Galvenie ieguvumi būs laiks un resursi. Mazāk laika būs jāveltī būvprojekta saskaņošanai – nepieciešamie dokumenti neceļos pa pastu vai ierēdņu kabinetiem, tie būs redzami sistēmā visām iesaistītajām pusēm. Tāpat zināmu ietaupījumu dos tas, ka nevajadzēs vairs kaudzēm papīra izdruku, arī dokumentu sagatavošana varēs notikt īsākā laikā, jo sistēma nodrošinās saskarnes ar citām valsts nozīmes datu bāzēm. Tas nozīmēs, ka veidlapu formās jau automātiski ielasīsies informācija no Kadastra, Zemesgrāmatas, Iedzīvotāju reģistra, Uzņēmumu reģistra, Būvju klasifikatora, un būs mazāk manuālā darba, kas līdz šim tika patērēts šāda veida informācijas meklēšanai.

Kādi darbi ir paveikti, lai informētu būvniecības sabiedrību un visus potenciāli ieinteresētos par šāda rīka pieejamību un tā sniegtajām priekšrocībām?

Sabiedrības informēšana vairāk ir notikusi maija un jūnija mēnesī, izmantojot preses relīzes, izmantojot tīmekļa vietnes www.bis.gov.lv un www.bvkb.gov.lv un Būvniecības valsts kontroles biroja sociālo tīklu profilus. Būvniecības informācijas sistēmai ir izstrādāts jauns logotips, kuru lietosim, lai vairotu BIS atpazīstamību. Mēs esam padomājuši par informatīviem izdales materiāliem visām būvvaldēm, kā arī par dažiem citiem publicitātes pasākumiem, ar kuriem nāksim klajā jūlija otrajā nedēļā.

Kas vēl paveicams, lai e-saskaņošana tiktu veiksmīgi ieviesta un spētu efektīvi darboties?

Lai e-saskaņošana spētu efektīvi darboties, mums ir nepieciešami lietotāji un lietotāju pieredze. Tāpēc Būvniecības valsts kontroles birojs aicina ikvienu, neatkarīgi no tā, vai viņam jau ir padomā kāda būvniecības iecere, vai ne, doties uz www.bis.gov.lv, reģistrēties portālā un iepazīties ar sistēmu. Mūsu sauklis ir: Vēlies būvēt? Reģistrējies portālā un dari digitāli!

autors: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus
Foto: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus; autors: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus

autors: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus
Foto: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus; autors: Būvniecības ieceres un būvatļaujas e-saskaņošana ļaus ietaupīt laiku un resursus

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Gatis 10.10.2019 15:42
    Ļoti sarežģīta un nebaudāma tā BIS sistēma.