building.lv skaitļos

Lietotāji online41
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Projekta "Skanstes parks" ēka uzvar Energoefektīvākās ēkas konkursā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Projekta "Skanstes parks" ēka uzvar Energoefektīvākās ēkas konkursā

Projekta "Skanstes parks" ēka uzvar Energoefektīvākās ēkas konkursā
Foto: Projekta "Skanstes parks" ēka uzvar Energoefektīvākās ēkas konkursā

Projekta "Skanstes Parks" ēka Rīgā, Grostonas ielā 12 ieguvusi 1. vietu konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018" kategorijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka. Jaunbūve". Lai noskaidrotu dažādus ar šīs un citu energoefektīvu ēku būvniecību saistītus jautājumus, vērsāmies pie projekta īstenotājiem – SIA "Merks". Atbildes sniedz Reinis Sproģis, "Merks" dzīvojamo māju attīstības nodaļas vadītājs.

Vai jau ēkas projektēšanas un būvēšanas laikā tika izvirzīti mērķi sasniegt maksimāli augstus energoefektivitātes rādītājus?

Projektējot dzīvojamās jaunbūves, mēs, protams, ņemam vērā visus valsts noteiktos normatīvus, bet papildus tiem vienmēr arī izpētām, ko vēl varam darīt papildus, lai radītu komfortablu, mūsdienīgu un energoefektīvu dzīves telpu. Mēs labi saprotam, ka dzīvokļa iegāde ir ilgtermiņa investīcija, tāpēc rūpējamies par to, lai nākotnes vērtība "Merks" attīstītajiem īpašumiem augtu, nevis samazinātos. Tas, kas šobrīd varbūt ir kā "papildu ekstra", īpaši attiecībā uz energoefektivitāti, ar laiku kļūs par nozares standartu un prasību. Līdz ar to – izdarot vairāk kā prasīts, mēs būtībā pievienojam nākotnes vērtību "Merks" dzīvokļu projektiem, jau šodien radot visaugstākās kvalitātes prasībām atbilstošus mājokļus.

Cik lieli ir konkrētās ēkas siltumenerģijas ietaupījumi salīdzinājumā ar citām līdzīgām būvēm?

Ir ļoti grūti salīdzināt mūsu ēkas ar citām būvēm, jo katra "Merks" māja ir unikāla – ar savu arhitektūru, dizainu, dažādiem plānojumiem. Saskaņā ar 2018. gadā izsniegto energosertifikātu, ēkai ir B energoefektivitātes klase, enerģijas patēriņš apkurei ir 42,15 kWh/m2 gadā, primārās enerģijas novērtējums ir 118,79 kWh/m2 gadā, bet oglekļa dioksīda emisija ir 28,75 kg CO2/m2 gadā.

Kādas izmantotās sistēmas un tehnoloģijas palīdz nodrošināt šādus rādītājus? Papildu ieguvumi iedzīvotājiem, ko sniedz dzīvošana šādās modernās ēkās.

"Skanstes Parka" augsto energoefektivitāti nodrošina dažādu mūsdienu tehnoloģisko risinājumu veiksmīgs apvienojums. Nav noslēpums, ka vieni no lielākajiem siltumenerģijas zudumiem rodas, apkures sezonā vēdinot telpas caur logiem vai durvīm, tāpēc "Skanstes Parks" dzīvojamo telpu ventilācijai ēkas ārsienās iebūvētas decentralizētās rekuperācijas iekārtas InVenter iV12 ar siltuma atgūšanas un gaisa filtrācijas funkciju. Sistēma ļauj katrā dzīvoklī individuāli regulēt gaisa apmaiņu, izvēloties dažādus intensitātes režīmus. Tas būtiski samazina siltuma zudumus, kādi rodas, ja vēdināšanai tiek izmantoti logi. Vienmērīga klimata nodrošināšanai augšējā stāva dzīvokļu grīdās iebūvēti arī konvektori. Ēkā ir centralizēta siltumapgāde, ar individuāliem siltuma skaitītājiem katram dzīvoklim, un katra dzīvokļa radiatori un konvektori ir aprīkoti ar termoregulatoriem. Karstais ūdens tiek sagatavots centralizēti siltuma mezglā, kur notiek arī karstā ūdens temperatūras regulēšana. Efektīvam ūdens patēriņam dzīvokļos uzstādīti Hansgrohe ūdens maisītāji un ar termostatiem aprīkoti dušas maisītāji. Projekta energoefektivitāti nodrošina arī Latvijā ražotas koka logu konstrukcijas no 78 mm koka rāmja ar trīskāršu stikla paketi. Balkoni veidoti ar atveramu un bīdāmu iestiklojumu no Clear glass rūdītā stikla.

Attiecībā uz "Skanstes Parka" ēku novietojumu arhitekti rūpīgi izvērtējuši insolācijas prasības, bet būvkonstrukcijām un fasādēm izvēlēti ilgtspējīgi materiāli. Teritorijas labiekārtošanā virs autostāvvietas izmantota Knauf Insulation Urbanscape zaļā jumta sistēma – inovatīvs, energoefektīvs un ekoloģisks risinājums. Izveidots arī energoefektīvs teritorijas un telpu apgaismojums, uzstādot apgaismes regulēšanas sistēmu ar taimeriem un kustību sensoriem.

Cik sen jau "Merks" nodarbojas ar energoefektīvu ēku būvēšanu, un kādi bija galvenie stimuli, kas lika vērst savu skatu un darbību šajā virzienā? Kādi ir tālākie mērķi?

"Skanstes Parka" ēka Grostonas ielā 12 nav pirmā "Merks" projektētā un būvētā dzīvojamā māja, kas ieguvusi pirmo vietu Energoefektīvākās ēkas konkursā. Arī projekta "Skanstes Mājas" ēka Grostonas ielā 17 ieguva šādu apbalvojumu jau 2015. gadā. Šogad ekspluatācijā nodevām pirmās trīs mājas projektā "Gaiļezera nami", un arī tajās ir rūpīgi pārdomāta energoefektivitāte – iebūvētas svaiga gaisa pievades iekārtas katrā dzīvoklī, ārsienu siltinājumam izmantota 21 cm bieza akmens vates kārta, izmantotas trīsstiklu logu paketes, uzstādīti radiatori ar individuāli regulējamu siltuma padevi, siltā ūdens ekonomijai uzstādīti ūdens maisītāji ar termoregulatoriem.

"Merks" savas dzīvojamās mājas plāno un būvē "nākotnes drošas" – tas nozīmē, ka māju projektēšanā un būvniecībā ņemam vērā un izmantojam jaunākos tehnoloģiskos risinājumus, lai arī pēc 10 un 20 gadiem mājas būtu atbilstošas ērtai un mūsdienīgai dzīvei. Tas attiecas ne tikai uz energoefektivitāti, bet arī uz citām lietām, kas varbūt šobrīd vēl nav tirgus standarts, taču nākotnē īpašumiem noteikti sniegs pievienoto vērtību. Tā piemēram, "Skanstes Parka" pazemes stāvvietā ir paredzētas vietas, kurās ierīkot elektrisko automašīnu uzlādes punktus, ja iedzīvotājiem pēc tādiem radīsies vajadzība.

Kā savu unikalitāti dzīvokļu attīstības jomā "Merks" ir izvirzījis mērķi būvēt nevis vienkārši "ēkas" vai "objektus", bet radīt vidi, kas kalpo cilvēkam. Tieši tāpēc katra mūsu ēka ir ar savu unikālo arhitektūru, īpašu uzmanību veltām pārdomātu un ērtu plānojumu radīšanai, pievēršam uzmanību tam, lai iedzīvotājiem būtu ne tikai "4 sienas", kurās dzīvot, bet dzīves telpa, kurā ir padomāts gan par zaļo zonu, gan bērnu laukumiņiem, gan autostāvvietām, mantu glabātuvēm, velo novietnēm un daudzām citām, komfortablai dzīvei svarīgām lietām.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.