building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Prognozes par pietiekamu būvspeciālistu skaitu nav optimistiskas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Prognozes par pietiekamu būvspeciālistu skaitu nav optimistiskas

Prognozes par pietiekamu būvspeciālistu skaitu nav optimistiskas
Foto: Prognozes par pietiekamu būvspeciālistu skaitu nav optimistiskas

Ar jaunajiem studētgribētājiem situācija mācību iestādēs dažāda Neraugoties uz to, ka pēdējos gados vidusskolu absolventu skaits Latvijā samazinās, RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes dekāns Juris Smirnovs stāsta, ka viņa vadītajā fakultātē studentu skaita samazināšanās nav jūtama, par spīti tam, ka ir samazināts no valsts budžeta finansēto vietu daudzums. Bet, skaitot kopā visus fakultātes absolventus, dažādās studiju programmās, no 1. augstākā profesionālā līmeņa speciālistiem līdz maģistriem, katru gadu tiek sagatavoti ap 180 speciālistu, un šajā jomā pēdējos gados vērojama stabilitāte.

Turpretī LLU 1.līmeņa profesionālā studiju programmas "Būvniecība" direktore Sandra Gusta atzīst, ka situāciju varētu vēlēties labāku: "Pieprasījums varētu būt lielāks, jo pilna laika studijās ir plašas iespējas studēt budžeta vietās. LLU ir iespējas sagatavot būvniecības speciālistus, ja vien būtu studētgribētāji... Diemžēl gan studentu, gan pieredzējušu būvspeciālistu vidū ir vērojama vēlme viegli un ātrā laikā tikt pie diploma, neieguldot pietiekami daudz laika un darba izglītības iegūšanā un sevis pilnveidošanā, kas vēlāk var atsaukties uz darbu kvalitāti. Tāpēc arī dažiem studijas ievelkas ilgākā periodā. Būvniecība ir viena no vissarežģītākajām jomām, kas prasa dziļas zināšanas un darba pieredzi.
Kvalificēti būvinženieri, būvuzraugi un būvdarbu vadītāji ir ļoti pieprasīti, tomēr speciālistiem ir jābūt gataviem pilnveidoties visu mūžu, jo dzīvojam sarežģītā, mainīgā, bet ļoti interesantā laikmetā."

RCK piedāvā divas pirmā līmeņa augstākās profesionālās izglītības studiju programmas

Kopējā situācija Latvijā ar būvspeciālistu nodrošinājumu neizskatās optimistiska, uzskata Rīgas Celtniecības koledžas Būvniecības katedras vadītājs Jānis Niedre. Viņa piedāvātie skaitļi liecina, ka Latvijā būvniecības nozares vajadzībām vienā gadā jāsagatavo ap 2400 speciālistu, tostarp 500 ar augstāko izglītību un 1900 strādnieku.
2015. gadā augstskolas absolvēja 154 bakalauri būvinženieru specialitātēs, 73 cilvēki bija ieguvuši 1. līmeņa augstāko izglītību būvniecībā un 1024 – strādnieka vai tehniķa kvalifikāciju dažādās būvniecības profesijās. Tātad būvniecības izglītības sistēmas jauda jūtami atpaliek no nozares pieprasījuma, īpaši kvalificētu strādnieku ziņā.
Rīgas Celtniecības koledža piedāvā divas studiju programmas, kurās var iegūt 1. līmeņa augstāko profesionālo izglītību būvniecības jomā:
•    ēku būvdarbu vadītājiem;
•    inženierkomunikāciju būvdarbu vadītājiem.
Mācību ilgums koledžā trīs gadi, mācības iespējamas dienā un vakarā četras dienas nedēļā.  Mācību maksa 1300 eiro, bet iespējamas arī budžeta vietas.
Vēl Latvijā, bez RCK un jau minētajām LLU un RTU, 1. līmeņa augstāko profesionālo izglītību būvniecības jomā Latvijā var iegūt Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolā – ēku būvdarbu vadītājiem, studiju ilgums trīs gadi, kā arī Vidzemes augstskolā – ēku būvdarbu vadītājiem, studiju ilgums 2,5 gadi.

Pieredzējušiem speciālistiem sarežģījumus var radīt programmās iekļautie vispārīgie mācību kursi

Galvenā nelaime šajā ziņā ir ar vispārīgajiem mācību kursiem, kur neko nevar pielīdzināt, kāda ir, piemēram, matemātika. Tas var radīt sarežģījumus gadījumos, ja konkrētā lieta nav ikdienā izmantota, un gadu gaitā daudz kas var būt aizmirsies. Bet šajā ziņā atlaides, diemžēl, augstskolās netiek dotas, jo programmas nosacījumi un uzdevumi jāizpilda.
Līdz ar to pareizākais risinājums būtu katram interesentam pašam iet, skatīties un vērtēt piedāvājumu, jo katram jau ir savs stāsts, un katru gadījumu var vērtēt individuāli – cik kurš gatavs konkrētās programmas apgūšanai. Nekādi atsevišķi kursi kvalifikācijas celšanai un sekojošai sertifikāta iegūšanai, kurus varētu iziet, teiksim, gada laikā, un par kuriem kādreiz pat bija runa, šobrīd gan netiek piedāvāti, jo pret šādu risinājumu iebilda profesionālās asociācijas, uzsverot, ka noteikti nepieciešams diploms.

Lasīt tēmas sākumu Daudziem būvspeciālistiem raizes rada likuma prasība par nepieciešamā izglītības līmeņa iegūšanu
Lasīt tēmas iepriekšējo daļu Latvijas augstskolas piedāvā dažādas būvniecības speciālistu apmācības programmas
Lasīt tēmas turpinājumu Pastāv vienkāršs un efektīvs briestošās problēmas risinājums

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.