building.lv skaitļos

Lietotāji online10
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Latvijas augstskolas piedāvā dažādas būvniecības speciālistu apmācības programmas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Latvijas augstskolas piedāvā dažādas būvniecības speciālistu apmācības programmas

Latvijas augstskolas piedāvā dažādas būvniecības speciālistu apmācības programmas
Foto: Latvijas augstskolas piedāvā dažādas būvniecības speciālistu apmācības programmas

 

LLU piedāvā 1. līmeņa profesionālo studiju programmu "Būvniecība"

Kā pavēstīja 1.līmeņa profesionālās studiju programmas "Būvniecība" direktore Sandra Gusta, sakarā ar jauno Būvniecības likuma versiju ir pieaudzis pieprasījums pēc 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības būvniecībā. Īpaši izteikts ir pieprasījums pēc būvdarbu vadītājiem (par tiem agrāk varēja strādāt ar tehnikuma izglītību), jo inženiera kvalifikācija efektīvāk izmantojama augstākā vadības līmenī darbu vadīšanā, plānošanā un organizēšanā, kā arī projektēšanā.
Ņemot vērā jaunās likuma prasības, Latvijas būvinženieru savienības (LBS) speciālistu veikto pētījumu par būvniecības attīstības perspektīvām un priekšlikumiem par nepieciešamību 2014.gadā LLU izveidot studiju programmu strādājošo būvdarbu vadītāju un būvuzraugu kvalifikācijas paaugstināšanai, ņemot vērā, ka LLU ir visi priekšnosacījumi atbilstošas izglītības ieguvei, ir izstrādāta un licenzēta pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma "Būvniecība" pilna un nepilna laika studijām.

Pašlaik LLU Vides un būvzinātņu fakultātē tiek realizēta nepilna laika 1.līmeņa profesionālā studiju programma "Būvniecība", tomēr programmas licence paredz arī pilna laika studijas, kas līdz šim netika īstenotas, jo šajā programmā nebija budžeta vietas. Taču pašlaik jau ir saņemts atbalsts budžeta vietu izveidei šajā programmā – no Būvinženieru savienības un būvniecības nozares tehnikumiem, kuru absolventi labprāt turpinātu studijas šādā programmā, ja vien būtu pieejamas budžeta vietas.

Ja valsts finansētās vietas 1. līmeņa profesionālajā studiju programmā "Būvniecība" tiks izveidotas, sekmīgākie tās absolventi noteikti vēlēsies turpināt studijas profesionālā bakalaura programmā "Būvniecība". Tas nozīmē, ka pēc 1. līmeņa profesionālās studiju programmas "Būvniecība" beigšanas tās absolventi varēs iekļauties bakalaura studijās vēlākos studiju posmos (4.kursā) un daļu kursu abu programmu studenti varētu studēt kopā. Tādējādi LLU potenciāli palielinātu studējošo skaitu nākamā līmeņa programmā un nodrošinātu studentiem studiju pēctecības iespējas. Kopumā šobrīd būvspeciālistiem ar vidējo speciālo izglītību LLU piedāvā studēt:

•    1.līmeņa profesionālā studiju programmā "Būvniecība" (nepilna laika),
•    2.līmeņa profesionālā studiju programmā "Būvniecība" (nepilna laika),
•    profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā "Būvniecība" (pilna laika).

Vēl var piebilst, ka, lai gan LLU neorganizē speciālus kursus, tomēr pieredzējušajiem speciālistiem nāk pretī, ieskaitot (pielīdzinot) profesionālo praksi, tādējādi samazinot studiju ilgumu par 20 nedēļām. Nepilna laika (neklātienes) studijas ilgst 3,5 gadus. Studijas ir iespējams apvienot ar darbu, jo nepilna laika studentiem studijas tiek organizētas sesijās (2-3 nedēļas 2 reizes gadā). Ir pieejamas kopmītnes. Studiju maksa ar 1.09.17. būs 680 eiro semestrī. Interesenti pēc informācijas var griezties LLU Vides un būvzinātņu fakultātes dekanātā, Jelgavā, Akadēmijas ielā 19, tālr. 63021413, 20202256, Inese Vaicaite, vai 1.līmeņa profesionālā studiju programmas "Būvniecība" direktore Sandra Gusta, 63028791, 29586012. Informāciju par uzņemšanu var meklēt arī: http://www.llu.lv/lv/pamatstudijas.

Arī RTU piedāvā 1. augstākās profesionālās izglītības līmeņa apmācības iespējas

Runājot par RTU piedāvātajām 1. augstākās profesionālās izglītības studiju līmeņa programmām, šobrīd tiek piedāvātas divas:

1.    "Būvniecība", specializācija – ceļu un tiltu jomā. Šo programmu tiek piedāvāts apgūt RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātē kā klātienes, tā arī neklātienes studiju formā.
2.    "Būvdarbu vadīšana", tieši būvniekiem paredzēta, kas vēsturiski sākta realizēt RTU Liepājas filiālē. Vēlāk šo pašu programmu pārņēma realizācijai arī RTU Daugavpils filiālē, bet pavisam nesen šī programma ir licenzēta arī RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātē.

1. augstākās profesionālās izglītības studiju līmeņa programmas "Būvniecība" ilgums ir 3 gadi, bet programmas "Būvdarbu vadīšana" studiju ilgums pilna laika formā ir 2,5 gadi, bet nepilna laika neklātienes – 3 gadi. Šī studiju programma nodrošina darba tirgus prasībām atbilstošu 4. līmeņa profesionālās kvalifikācijas būvdarbu vadītāju sagatavošanu, kuri var veikt sarežģītu izpildītāja darbu, kā arī organizēt un vadīt būvdarbus atbilstoši likumdošanai. Programmas absolventi iegūst 1. līmeņa profesionālo augstāko izglītību atbilstoši LR augstākās profesionālās izglītības standartiem un 4. līmeņa profesionālo kvalifikāciju "Būvdarbu vadītājs".
Runājot par pieredzējušo speciālistu iespējām paaugstināt savu izglītības līmeni, RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes dekāns Juris Smirnovs pavēstīja, ka, ņemot vērā viņu lielo uzkrāto pieredzi, atsevišķus studiju kursus var pielīdzināt (līdzīgi kā LLU), piemēram, nosacījumus, ka noteiktam skaitam nedēļu jābūt pavadītām praksē. Pēc tam var skatīties, kādi vēl profesionālie studiju kursi varētu būt pielīdzināmi jaunajām prasībām. Tādējādi iespējams samazināt reālo studiju ilgumu.

Lasīt tēmas sākuma daļu Daudziem būvspeciālistiem raizes rada likuma prasība par nepieciešamā izglītības līmeņa iegūšanu

Lasīt tēmas turpinājumu Prognozes par pietiekamu būvspeciālistu skaitu nav optimistiskas

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.