building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju : building.lv - par būvniecību Latvijā

Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju

Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju

Tā kā grīda ir viena no iespējamajām vietām ēkā, kur var rasties dažādi kaitīgu vielu izgarojumi, kas savukārt var negatīvi ietekmēt tās iemītnieku veselību, ir jāmeklē veidi, kā šādu problēmu risināt. Ņemot vērā, ka tās rašanās cēlonis slēpjas galvenokārt nepietiekamas kvalitātes un/vai savstarpēji nesaderīgu būvmateriālu izvēlē un izmantošanā ēku grīdu izbūvē, būvmateriālu ražošanas kompānija Weber problēmas risināšanai piedāvā jaunākās paaudzes grīdas līdzinātājus. To izmantošana neļauj grīdas pamatnei nonākt saskarē ar uz tās klājamo segumu līmēm, tādējādi novēršot kaitīgo vielu izdalīšanos.

Iespējamās problēmas palīdzēs atrisināt grīdas līdzinātāji ar zemu pH līmeni
Šobrīd jaunu problēmu risināšanas iespēju piedāvā SIA Saint – Gobain Celtniecības produkti, kas rūpējas par cilvēku veselību un vidi. Weber, kas ir daļa no Saint – Gobain grupas, tagad arī Latvijā piedāvā vairākus grīdas izlīdzinošos maisījumus, kas ir paredzēti betona grīdu smalkai izlīdzināšanai un nogludināšanai pirms nobeiguma pārklājuma uzstādīšanas. Tie izceļas ar pazeminātu sārmu saturu (pH<11), tādējādi aizsargājot grīdu no nevēlamu ķīmisku reakciju sākšanās – ar visām no tām izrietošajām sekām. Starp tiem var minēt Weber jaunās paaudzes grīdas līdzinātājus weberfloor 110 Fine, weberfloor 120 Reno, weber.floor 200 RAPID un weberfloor 130 Core.

Visi šie produkti izceļas ar pazeminātu pH līmeni (pH <11), ir izgatavoti uz iepriekšējo materiālu bāzes, uzlabojot vecās tehnoloģijas, kā arī to izgatavošanas procesā rūpējoties par ekoloģisko aspektu no to radīšanas līdz utilizācijai, ieskaitot CO2 emisiju samazināšanu, un attiecīgi novērtēti (piešķirts EPD sertifikāts). Produktu inovatīvais sastāvs ar pazeminātu pH līmeni aizsargā pret grīdas nobeiguma klājumu uzstādīšanā izmantoto līmju sadalīšanos, novēršot vienu no potenciāli neveselīga telpu mikroklimata rašanās faktoriem. Taču jāatceras, ka neveselīgs mikroklimats var rasties arī daudzu citu faktoru iedarbības rezultātā. Šobrīd no 4 minētajiem Weber produktiem visvairāk tiek izmantots weberfloor 110 Fine. Tas ir iestrādājams uz betona, ir paredzēts ieklāšanai arī uz apsildāmām pamatnēm, un tā spiedes izturība sasniedz un pārsniedz 20 N/mm2.

Jaunais materiāls nodrošina virkni būtisku priekšrocību
weberfloor 110 Fine ne tikai novērš neveselīgu izgarojumu rašanos no telpu grīdām, bet izceļas arī ar vēl vairākām priekšrocībām. Kā pirmo var minēt to, ka tas ir piemērots visa veida grīdas nobeiguma pārklājumiem – pēc betona grīdas apstrādes ar šādu līdzinātāju var klāt virsū jebkuru grīdas segumu. Otrkārt, tas ir ātri un viegli iestrādājams. Treškārt, tas pilda arī jebkura grīdas līdzinātāja primāro uzdevumu – iegūt gludu un līdzenu grīdu. Parasti jebkura pamatne ir vairāk vai mazāk nelīdzena, ar lielākiem vai mazākiem izcilnīšiem un bedrītēm klāta. Pārklājot šādu pamatni ar grīdas līdzinātāju, šie nelīdzenumi tiek nolīdzināti. Grīdas līdzināšanas materiālam sacietējot, tiek iegūta līdzena grīda, uz kuras var klāt jebkuru, arī tik prasīgu materiālu kā linolejs. Tas ir visprasīgākais no materiāliem, jo parāda visus grīdas nelīdzenumus, tāpēc pirms tā uzklāšanas noteikti nepieciešama grīdas līdzinātāju lietošana. Arī lamināts ir klājams tikai uz pareizi sagatavotas, pietiekami līdzenas grīdas.

autors: Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju
Foto: Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju; autors: Jaunākās paaudzes grīdas līdzinātāji novērš kaitīgo vielu rašanās iespēju

weberfloor 110 Fine nodrošina visas prasības, vien eksistē pāris nosacījumi, ko nepieciešams ievērot, strādājot ar šo materiālu (kā ar jebkuru līdzīgu). Pirmkārt, apstrādājamajai pamatnei ir jābūt attīrītai no vielām, kas vājina saķeri – gružiem, putekļiem un eļļām. Otrkārt, pamatnes un gaisa temperatūrai iestrādes laikā un nedēļu pēc iestrādes jābūt virs +10°C. Nekādu citu īpašu nosacījumu nav, vien atsevišķos gadījumos var būt nepieciešama pamatnes gruntēšana, kā arī virsmas slīpēšana un špaktelēšana. Pašu līdzinātāju ieklāj 5 – 30 mm biezā kārtā, atsevišķos gadījumos maisījumu var ieklāt arī biezākā kārtā līdz pat 50 mm, taču tas būtiski paildzina cietēšanas laiku. Parasti pa ieklāto virsmu var staigāt jau pēc 2 – 4 stundām (pie +20°C).

Izlīdzinošā kārta ļauj būvēšanā izmantot sārmaināku cementu
Kā rāda SIA Saint – Gobain Celtniecības produkti rīcībā esošie pētījumu1 rezultāti, ja starp betonu ar pH>13 un grīdas segumu ir ieklāta 5 mm bieza izlīdzinošā kārta ar pH<11 (piemēram, pašizlīdzinošais grīdas līdzinātājs weberfloor 110 Fine), ķīmiska reakcija grīdas konstrukcijās nenotiek, jo līmvielām nav tiešas saskares ar betonā esošajiem sārmiem. Pretējā gadījumā, ja līmēšana notiek tieši uz šāda betona virsmas, notiek augstāk minētās nevēlamās ķīmiskās reakcijas un izdalās kaitīgās vielas. Izlīdzinošās kārtas aizsargājošās īpašības saglabājas arī pēc 10 gadiem pat tad, ja betona relatīvais mitrums ir 91%, tomēr pārsniegt šos relatīvā mitruma rādītājus nav ieteicams.

Izmantot šādu grīdas līdzinātāju, pārklājot betona grīdu ar 5 mm biezu izlīdzinošo kārtu, ir arī ekonomiski izdevīgi. Šāds risinājums ļauj izmantot ēku būvē un atjaunošanā lētu vietējā ražojuma cementu un tādējādi apvienot ekonomisko izdevīgumu ar māju iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Jāņem vērā, ka Baltijas valstīs ražotais un vietējā būvniecībā visbiežāk izmantotais cements ir ļoti sārmains, un ēkām ar no tā būvētām betona grīdām, lai nodrošinātos pret risku iegūt slimās būves sindromu, būtu nepieciešama grīdas izlīdzinošās kārtas izveidošana.

Īpaši aktuāli tas ir dažādos publiskos iepirkumos, kuros vienlīdz svarīgi ir nodrošināt būvējamajās celtnēs veselīgu mikroklimatu un augstas dzīves kvalitātes prasības, kā arī izmantoto līdzekļu ekonomiju. Kā piemērs šādām būvēm var kalpot skolas, bērnu dārzi, medicīnas iestādes, biroju ēkas u.tml. Šāds risinājums būtu jāpatur prātā gan arhitektiem un attīstītājiem, lai savlaicīgi novērstu potenciālās problēmas un ieprojektētu grīdas konstrukcijās 5 mm biezu izlīdzinošo kārtu, gan visiem privātmāju īpašniekiem, kas vēlas nodrošināt savās mājās veselīgu klimatu.

1 Atsauce uz pētījumu: Oslo 18.3.2015, Gunnar Laurén Competence Centre Floors

Lasīt tēmas sākuma daļu: Grīdas materiāli ar augstu pH līmeni var negatīvi ietekmēt telpu gaisa kvalitāti

Materiāls sagatavots sadarbībā ar:
Saint-Gobain Celtniecības Produkti SIA
Daugavgrīvas iela 83, LV-1007, Rīga, Latvija
Fakss: +371 67322933
Tālr.: +371 67323803
http://www.saint-gobain.lv/
https://www.e-weber.lv/home.html

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.