building.lv skaitļos

Lietotāji online33
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32874
Kāpēc Brīvības gatvi uzrok ? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kāpēc Brīvības gatvi uzrok ?

Kāpēc Brīvības gatvi uzrok ?
Foto: Kāpēc Brīvības gatvi uzrok ?

Redakcijā vērsās satraukti lasītāji ar jautājumu par Brīvības gatvi - Rīgā. Mazāk par gadu, mūs priecēja jaunais ielas segums, bet prieks nebija ilgs, jo... atkal iela tiek 'uzrakta'. 

Vērsāmies RD Satiksmes departamentā, lai izskaidru šo dīvaino faktu un saņēmām sekojošu skaidrojumu no Satiksmes departamenta direktora biroja, Sabiedrisko attiecību projektu vadītājas Unas Ahunas-Ozolas:

Par Brīvības gatvi 301 - siltumtrases izbūves laikā tika sabojāta lietus ūdens pievades sistēma, kā rezultātā brauktuvē sāka veidoties iesēdumi. Defekts tika novērsts būvdarbu garantijas ietvaros, bet ņemot vērā diennakts vidējo temperatūru, kas tobrīd nebija piemērota tik plašiem asfaltēšanas darbiem, tika veikti avārijas darbi, bet segums atjaunots tranšejas ietvaros. Kolīdz iestājās asfaltēšanas darbiem piemēroti laika apstākļi, segums tika atjaunots šajā posmā saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 106 "Rīgas domes transporta būvju aizsardzības noteikumi" (naktī uz 17.maiju – sk. pievienotajā attēlā).

Papildus norādām, ka pērn Brīvības gatvē tika veikti seguma atjaunošanas darbi.

Paskaidrojam, ka ielu seguma atjaunošanas laikā brauktuvei tika ieklāts jauns segums, atjaunotas brauktuves apmales, regulētas komunikāciju aku lūkas un uzklāts jauns ceļa horizontālais apzīmējums, saglabājot līdzšinējo ielas ģeometriju un nemainot inženierkomunikāciju novietojumu - luksofori, elektrības sadales kastes, apgaismes balsti u.c..

Savukārt, ielu pārbūves darbu laikā var tikt mainīta ielas ģeometrija, piemēram, izbūvētas jaunas ietves vai veloceļš, paplašināta vai sašaurināta brauktuve, tāpat tiek pārbūvētas vai izbūvētas inženierkomunikācijas – lietus ūdens kanalizācija, luksofori, apgaismojums u.tml., brauktuvei vai ietvēm tiek ieklāts jauns segums, tiek atjaunotas brauktuves apmales, regulētas komunikāciju aku lūkas un uzklāts jauns ceļa horizontālais apzīmējums.

Seguma nomaiņa ir vairāku desmitu reižu lētāka nekā ielas pārbūve, bet ņemot vērā to, ka netiek veikta inženierkomunikāciju nomaiņa, nepieciešamo inženierkomunikāciju avārijas novēršanas darbu dēļ, segums var tikt uzlauzts jau drīz pēc seguma ieklāšanas. Jāmin, ka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 106 "Rīgas domes transporta būvju aizsardzības noteikumi" paredz izņēmumu, asfaltbetonu drīkst uzlauzt nekavējoties, ja ir notikuši inženierkomunikāciju avārija. Izņēmums radīts loģisku apsvērumu dēļ, jo, piemēram, siltumtrases vai ūdens vada plīsuma rezultātā liedzot uzlauzt asfaltbetonu trīs gadus, nozīmētu, ka pilsētā bez siltuma vai ūdens paliktu neskaitāms skaits iedzīvotāju.

Runājot par Murjāņu un Ropažu ielām – plašākus komentārus, kāpēc šie darbi tiek veikti atkārtoti, varētu sniegt Rīgas ūdens, jo Satiksmes departamentā tika pieteikti rakšanas darbi, lai novērstu kanalizācijas un ūdensvada avārijas darbus. Šādās situācijās Satiksmes departaments uzrauga tikai to, lai segums tiktu atjaunots atbilstošā kvalitātē. Saskaņā ar 106.noteikumiem tas jau ir izdarīts Murjāņu ielā.

Jāņem vērā, ka visā Rīgā veicot avārijas darbus, sākotnēji segums tiks atjaunots tikai tranšejas platumā, bet vēlāk (dažu dienu laikā) atjaunots saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 106 "Rīgas domes transporta būvju aizsardzības noteikumi". Šāda prakse tiek ieviesta tādēļ, ka, nereti, lai atjaunotu brauktuvei segumu atbilstoši saistošajiem noteikumiem ir jāslēdz transportlīdzekļu kustība visā ielā, tāpēc, lai būtiski netraucētu transportlīdzekļu kustību, asfaltēšanas darbus veic naktī.

Papildus norādām, ka ziemas sezonā pēc rakšanas darbiem segums tiks atjaunots tranšejas platumā, bet vasaras sezonā saskaņā ar 106.noteikumiem. Jo ziemas sezona nav piemērota asfaltēšanas darbiem, tāpēc arī līdz šim posmus, kas tika asfaltēti ziemā, pārasfaltē pilnā tehnoloģijā - izmantojot karsto asfaltbetonu (ziemā auksto) līdz katra gada 15.maijam, vai kolīdz vidējā gaisa temperatūra sasniedz +10 grādus.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.