building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Vai nākotnē būvētās ēkas būs nedrošākas? Plāno samazināt būvniecībā izmantojamās tērauda armatūras kvalitātes kontroli : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vai nākotnē būvētās ēkas būs nedrošākas? Plāno samazināt būvniecībā izmantojamās tērauda armatūras kvalitātes kontroli

Vai nākotnē būvētās ēkas būs nedrošākas? Plāno samazināt būvniecībā izmantojamās tērauda armatūras kvalitātes kontroli
Foto: Vai nākotnē būvētās ēkas būs nedrošākas? Plāno samazināt būvniecībā izmantojamās tērauda armatūras kvalitātes kontroli

Neskatoties uz zemo būvju kvalitātes līmeni Latvijā un nepieciešamību to uzlabot atbilstoši mūsdienu drošības prasībām, Ministru kabineta (MK) noteikumos tiek plānotas izmaiņas, kas samazinās būvniecībā izmantojamās tērauda armatūras stiegru kvalitātes kontroli. Ja iecere tiks īstenota, pieaugs to ēku skaits, kuru celtniecībā tiks izmantotas apšaubāmas kvalitātes tērauda armatūra, kas ietekmēs gan ēkas kopējo kvalitāti, gan izturību un drošību, – bažas pauž Tehnisko Ekspertu Asociācijas (TEA) eksperti.

 

Pašlaik spēkā esošie MK noteikumi paredz, ka tērauda armatūras kvalitātes atbilstības novērtēšana jāveic atbilstoši Latvijas nacionālā standarta (LVS) prasībām. Saskaņā ar standartā minēto Latvijā būvniecībā var izmantot tikai tādu tērauda armatūru, kuras kvalitāti apliecina Latvijā akreditētas sertificēšanas institūcijas izdots sertifikāts un deklarācija vai akreditētas laboratorijas izsniegts testēšanas pārskats un piegādes partijas atbilstības deklarācija. Plānotie grozījumi paredz atteikties no līdzšinējās kārtības, sniedzot plašas iespējas šaubīgas kvalitātes tērauda armatūras izmantošanai – jaunajā noteikumu redakcijā iztrūks praktiskas kontroles iespējas pār tām ārvalstu atbilstības novērtēšanas institūcijām, uz kuru atbilstības apliecinājumiem varētu turpmāk balstīties armatūras stiegru realizācija.

"Būvmateriālu kvalitātes novērtēšana atbilstoši nacionālajām prasībām ir viens no efektīvākajiem tiesiskajiem mehānismiem, kā novērst nesertificētu ražotāju produkcijas vai neapliecinātas kvalitātes materiālu izmantošanu būvniecībā. Tā sniegtās priekšrocības novērtē praktiski visās valstīs, tādēļ nav saprotams, kādēļ Latvija, kurai būvniecības kvalitāte arvien vēl klibo, vēlas atteikties no šī rīka. Praktiski tas nozīmēs, ka Latvija ir gatava izslēgt tērauda armatūras stiegras no valsts reglamentētās sfēras un turpmāk šie materiāli nebūs pakļauti normatīvajos aktos noteiktajai obligātajai kvalitātes atbilstības novērtēšanai," skaidro Jeļena Pēkale, vadošā inspicēšanas, testēšanas, sertificēšanas, tehnisko konsultāciju un apmācību uzņēmuma Inspecta Latvia vadītāja.

Eksperte norāda, ka pašlaik gandrīz visās ES dalībvalstīs ir spēkā nacionālās prasības tērauda armatūras kvalitātes atbilstības novērtēšanai. Tas tirgus uzraudzības iestādēm ļauj kontrolēt institūciju, kas veic armatūras atbilstības novērtēšanu, darbību, ierobežojot nekvalitatīvu materiālu nonākšanu būvmateriālu tirgū un sekmējot drošības prasībām atbilstošu ēku būvniecību.

"Nacionālās prasības būvmateriālu un to izstrādājumu kvalitātei dažādās valstīs mēdz atšķirties. Pieņemot lēmumu par labu plānotajiem grozījumiem, Latvijas tirgus uzraudzības iestādes zaudēs iespēju kontrolēt būvniecībā izmantoto tērauda stiegru kvalitāti, un to spēkos nebūs ietekmēt atbilstības novērtēšanas institūcijas ārvalstīs. Rezultātā būvniecībā dzelzsbetona konstrukciju veidošanā un ražošanā arvien biežāk tiks izmantotas apšaubāmas kvalitātes un nesertificētu ražotāju armatūras stiegras, kas viennozīmīgi ietekmēs arī ēku nestspēju, stabilitāti un drošību," prognozē Inspecta Latvia vadītāja.

Aktualizējot riskus, ar kuriem Latvijai nāksies saskarties, atsakoties no līdzšinējā tērauda armatūras stiegru kvalitātes kontroles mehānisma, vadošie nozares eksperti ir aicinājuši Ekonomikas ministriju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) rūpīgi izvērtēt plānoto grozījumu projektu un tā lietderību. Tāpat TEA eksperti pauduši vēlmi arī iesaistīties grozījumu projekta satura izstrādē, uzsverot, ka tikai visām iesaistītajām pusēm strādājot kopā iespējams rast efektīvāko un saprātīgāko risinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.