building.lv skaitļos

Lietotāji online21
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Padomju laikā celtās mājas ir jāatjauno : building.lv - par būvniecību Latvijā

Padomju laikā celtās mājas ir jāatjauno

Padomju laikā celtās mājas ir jāatjauno
Foto: Padomju laikā celtās mājas ir jāatjauno

36 dzīvokļu māja Miera ielā 17 ekspluatācijā tika nodota 1977. gadā. Tā ir trīs stāvu ēka ar privatizētiem dzīvokļiem. Šobrīd mājai ir teju noslēdzies renovācijas projekta sagatavošanas posms, un iedzīvotāji cer, ka nākamo apkures sezonu jau sagaidīs atjaunotā un siltā mājā. Mājas pārstāve Vizma Dapševiča salaspiliešiem atklāj, kā viņi nonāca līdz projektam:

"Iedzīvotāji galvenokārt maksā apzinīgi. Nelielas grūtības dažiem dzīvokļiem rodas ziemas mēnešos, taču iekavētie maksājumi tiek nokārtoti pēc apkures sezonas beigām.

Pēdējos četrus gadus ēkas apsaimniekošanu veicam paši. Biedrību nodibinājām, jo toreizējais mājas apsaimniekotājs neatbalstīja ēkas atjaunošanas darbus, netika veidoti uzkrājumi ēkas remontdarbiem. Aptuveni desmit gadu laikā visi saņemtie maksājumi tika izlietoti ēkas ikdienas izdevumu segšanai, atstājot ļoti nelielu apsaimniekošanas maksas atlikumu.

Atskatoties uz pašu saimniekošanas laiku, esam priecīgi par to, kas mums ir. Par Salaspils pašvaldības finansējumu tika ierīkots bērnu rotaļu laukumiņš. Paši ierīkojām jaunu smilškasti, sarīkojām talku un nokrāsojām soliņus. Bērnu laukumiņu ir iemīļojuši arī kaimiņmāju bērni. Šo gadu laikā esam arī iekrājuši nelielu "starta kapitālu" ēkas renovācijai. Šobrīd veicam tikai pašus nepieciešamākos remontdarbus, jo vēlamies ēkas komplekso atjaunošanu un turpinām krāt naudu.

Mūsu mājai ir jau gandrīz četrdesmit gadu, ēkai ir jāmaina gandrīz visas komunikācijas, jumts, jāatjauno paneļu šuves, nepieciešama pamatu hidroizolācija. Darbu izmaksas kopā veido lielas summas. Galvenais stūrakmens, pie kura apstājamies, ir finansējums, tā iegūšana. Iespējas ir ļoti ierobežotas – finansēt ēkas remontdarbu izmaksas pašiem uzreiz vai veidot uzkrājumus, vai vērsties bankās pēc kredīta. Šobrīd bankas atbalsta tikai projektus, kas tiek realizēti sadarbībā ar ēku siltināšanas programmu un "Altum".

Iedzīvotāju atsaucība mūsu mājā ir liela. Mājas renovāciju atbalsta 80 % dzīvokļu īpašnieku. Argumenti "PRET" – iedzīvotāju neziņa par to, cik būs jāmaksā par mājas renovāciju. Katra ģimene uztraucas par to, kādi būs viņu ienākumi nākotnē un vai viņi varēs visus rēķinus samaksāt. Mūsu mājā ir saprotoši un atsaucīgi cilvēki, sākotnējo dokumentu sagatavošanas process mums noritēja samērā raiti. Vienīgi jāpiemin, ka bija nelielas grūtības sasniegt visu dzīvokļu īpašniekus klātienē. Jo, lai lietas varētu virzīt uz priekšu, ir nepieciešami visi paraksti ierobežotā laika posmā.

Piedalīties ēku siltināšanas programmā – tā ir iespēja veikt ēkas atjaunošanu (renovāciju), un šī iespēja ir jāizmanto. Palūkojieties apkārt uz ēkām Salaspilī! Galvenokārt tās ir celtas padomju laikos – pirms 30 līdz 48 gadiem. Pa šo laiku ēkās ir nolietojušies ūdens un kanalizācijas cauruļvadi, apkures sistēmas, jumti, elektroinstalācijas, fasādes laiž cauri mitrumu. Daudzās ēkās ir liels siltumenerģijas patēriņš. Lai iedzīvotāji iegūtu siltumenerģijas ekonomiju, ir svarīgi arī sakārtot apkures sistēmas ēkas iekšienē un siltināt ēkas bēniņus, pagraba pārsegumus un fasādes. Šie darbi nav lēti, un vēlamo rezultātu var iegūt, ja izdara visus darbus.

Sadarbojamies ar "Salaspils siltumu" - projekta izstrādi un dokumentu sagatavošanu esam uzticējuši viņiem. Uzņēmuma darbinieki ir ieguldījuši lielu darbu mūsu mājas siltināšanas projekta izstrādē un sagatavošanā. Paldies!

Mūsu ēkai projekta sagatavošanas posms ir praktiski noslēdzies. Ceram uz pozitīvu atbildi no bankām un "Altum". Gaidām renovācijas darbu izmaksu tāmi. Kad saņemsim izmaksu kalkulāciju, dzīvokļu īpašnieki vēl pēdējo reizi apstiprinās savu izvēli veikt ēkas renovāciju. Ļoti ceram jau nākošo apkures sezonu sagaidīt skaistā, siltā, atjaunotā ēkā."

 

salaspils.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.