building.lv skaitļos

Lietotāji online13
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Ražošanas notekūdeņu attīrīšanu regulē īpaši MK noteikumi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ražošanas notekūdeņu attīrīšanu regulē īpaši MK noteikumi

Ražošanas notekūdeņu attīrīšanu regulē īpaši MK noteikumi
Foto: Ražošanas notekūdeņu attīrīšanu regulē īpaši MK noteikumi

  

 

Ražošanas notekūdeņus un to emisiju vidē skaidri definē un regulē Ministru kabineta noteikumi Nr.34, kas izdoti Rīgā 2002.gada 22.janvārī "Par piesārņojošo vielu emisiju ūdenī". Tā kā ražošanas notekūdeņi ir tikai viens no piesārņojošo vielu izplūdes veidiem, tādēļ noteikti rodas jautājums – kas ir tieši ražošanas notekūdeņi? Atbilde ir sekojoša: ražošanas notekūdeņi ir notekūdeņi, kas radušies uzņēmējdarbības vai ražošanas vietās un nav klasificējami kā sadzīves notekūdeņi vai lietus notekūdeņi. Likums nosaka arī to, ka neattīrītu ražošanas notekūdeņu, komunālo notekūdeņu un notekūdeņu dūņu emisija virszemes ūdeņos vai vidē, kā arī lietus kanalizācijas sistēmā ir aizliegta.

 

Ko iesākt ar ražošanas notekūdeņiem?

Tā kā, pateicoties ES fondu līdzekļiem, arī vairumā pagastu komunālo notekūdeņu attīrīšana ir sakārtota (reāli problēmas palikušas tikai tur, kur dažādu kļūdu dēļ tika uzstādītas nepiemērotas vai neatbilstošas kvalitātes attīrīšanas iekārtas), nākamais posms ir vietējo ražotāju (pienotavas, kautuves, desu cehi u.tml.) notekūdeņu attīrīšana. Problēma slēpjas tajā, ka vietējo pagastu attīrīšanas iekārtu jauda bieži vien ir nepietiekama, lai spētu pārstrādāt arī kāda vietējā ražotāja saražotos notekūdeņus. 

Piemēram, ja kādas nelielas pilsētas (Līvāni, Aizkraukle, Dobele u.tml.) attīrīšanas iekārtas īpaši nesajutīs neliela vietējā pārtikas ražotāja doto notekūdeņu pieplūdi, tad kāda ciemata attīrīšanas sistēmām tikpat liela pieplūde rada būtisku (pat 10 – 20 reizes lielāku) pārslodzi un var nodarīt ievērojamus bojājumus šīm iekārtām. Tādēļ, lai izvairītos no šādām problēmām, ražotājiem ir nepieciešams veikt savu notekūdeņu pirmreizēju attīrīšanu pirms to ievades kādā centralizētās kanalizācijas sistēmā vai ārējās attīrīšanas iekārtās.

Kā atzīst SIA "EkoStandarts Tehnoloģijas" speciālisti, gadu gaitā strādājot, nereti ir nācies saskarties ar ražotāju pārsteigumu, jo viņi, plānojot investīcijas savās ražošanas iekārtās, nebija ņēmuši vērā tādu problēmu kā vides sakārtošana un attiecīgi nebija ieplānojuši izmaksas tādai lietai kā notekūdeņu attīrīšana. Bet tagad, saskaroties ar reālo situāciju un apjaušot nepieciešamās izmaksas, kādas nepieciešamas, lai nodrošinātu ražošanas notekūdeņu attīrīšanu līdz tādai pakāpei, lai tos varētu novadīt dabā vai vismaz kopējās kanalizācijas sistēmās, viņus var gaidīt ļoti nepatīkams pārsteigums.

Nepieciešamās izmaksas nosaka notekūdeņu apjoms un piesārņotība 

Atkarībā no nepieciešamības iespējami dažādi notekūdeņu attīrīšanas tehniskie risinājumi. Ja notekūdeņu daudzums ir neliels (piemēram, ģimenes uzņēmumi, nelieli cehi), iespējami lētāki varianti (piemēram, nostādinātājakas, kaut kādas restes, no kurām tālāk laist notekūdeņus parastās bioloģiskās attīrīšanas iekārtās). Taču, ja notekūdeņu daudzums sasniedz vismaz pārdesmit kubikmetrus diennaktī, tad jau būs jārēķinās ar kompleksajiem risinājumiem un attiecīgi lielākām izmaksām. Viss atkarīgs no notekūdeņu daudzuma un attīrīšanai pakļauto vielu koncentrācijas pakāpes tajos.

Latvijā šobrīd populārākās ražošanas jomas, kur nepieciešams domāt par ražošanas notekūdeņu attīrīšanu, ir nelieli – vidēji pārtikas (piena, gaļas, zivju, augļu, dārzeņu) ražošanas uzņēmumi, kas atrodas lauku teritorijās. Tieši viņiem arī visbiežāk rodas šis nepatīkamais pārsteigums, kad kādā brīdī pēkšņi nākas rēķināties ar neplānotām investīcijām notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Lielāki un cita profila (rūpniecības) uzņēmumi parasti jau ir labi informēti, turklāt vairumā gadījumu atrodas pilsētās, kur šī problēma nav tik izteikta. Pilsētās jau darbojas pietiekami lielas jaudas attīrīšanas iekārtas, kas parasti spēj attīrīt arī vietējo ražotāju notekūdeņus.

Visiem jāattīstās laikam līdzi

Taču arī pilsētu attīrīšanas iekārtu pārstāvji nedrīkst aizmirst par saviem pienākumiem un dusēt uz veciem lauriem. Nevar aizmirst, ka rodas arvien jauni ražošanas uzņēmumi, un arī vecie mēdz palielināt savas ražošanas jaudas. Kas neizbēgami palielina arī ražošanas notekūdeņu pieplūdi vietējās attīrīšanas iekārtās. Bet to pārslodze un sekojošā nespēja veikt savas funkcijas var izraisīt vietēja mēroga ekoloģisku katastrofu. 

Jādomā, neviens negribētu piedzīvot savā pusē to, ko 2015. gada jūlija sākumā nācās piedzīvot Tukuma puses iedzīvotājiem, kad vietējā uzņēmuma radītās pārslodzes dēļ pilsētas (!) attīrīšanas sistēmas netika galā ar pieplūstošo neattīrīto notekūdeņu attīrīšanu, kā rezultātā Šlokenbekas Dzirnavu ezerā un Slocenes upē izmira teju visas zivis.

Tādēļ visiem ir svarīgi parūpēties par to, lai samazinātu iespējamo piesārņojumu dabā un nodrošināties ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

SIA "EkoStandarts Tehnoloģijas" nodrošina pilnu ražošanas notekūdeņu tehnoloģiju ieviešanas ciklu, kas sevī ietver:

  • Ražošanas objektu tehnisko apsekošanu;
  • Atbilstošāko tehnoloģisko risinājumu un tehniski – ekonomisko analīzi;
  • Ražošanas notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģiskā procesa izstrādi;
  • Projekta minimālā sastāva izstrādi;
  • Pilna būvprojekta izstrādi;
  • Optimālāko attīrīšanas tehnoloģiju piemeklēšanu no pasaules labākajiem ražotājiem;
  • Tehnoloģiju piegādi un pilnu nokomplektēšanu;
  • Pilnu iekārtu montāžu un infrastruktūras būvniecību;
  • Attīrīšanas iekārtu ieregulēšanu un personāla apmācību;
  • Attīrīšanas iekārtu servisu.

 

Skatīt aktuālās tēmas pirmo daļu Ražošanas notekūdeņu attīrīšana jāparedz katrā ražojošā uzņēmumā

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.