building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī

Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī
Foto: Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī

Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī

Apgaismojuma nepieciešamo intensitāti būvlaukumā nosaka veicamo darbu saturs. Piemēram, rokot bedri pamatiem ar ekskavatoru, var iztikt ar mazāku apgaismojumu (30 – 50 luksi), nekā veicot betonēšanas, apdares vai smalkus montāžas darbus, kur tā intensitāte nepieciešama jau 200 – 500 luksu līmenī un pat vairāk. Atbildīgākajiem darbiem nepieciešamo apgaismojuma intensitāti var meklēt dažādos normatīvos aktos un tabulās.

Kā atzīst SIA "Satema Baltic" speciālists Aigars Ģērmanis, tad viņa pieredze rāda, ka mūsu būvlaukumos apgaismojums ir nepietiekamā līmenī. Nereti novērojami gadījumi, kad gaismu dod pie dēļa gala piestiprināta parasta kvēlspuldze. Ārvalstu būvkompānijas, kurām ir filiāles Latvijā, apgaismojuma izmantošanas ziņā ir soli priekšā vietējām būvfirmām, jo tās vienmēr paredz būvlaukumu papildus apgaismošanu. Tiesa, pēdējos 2 gados novērojumi rāda, ka situācija sāk uzlaboties, un arī vietējās būvkompānijas būvlaukumu apgaismošanai sāk arvien vairāk izmantot prožektoru mastus.

 

Apgaismošanai izmanto dažādus prožektoru veidus

Ja būvējamā objekta iekštelpās un nelielos būvlaukumos visbiežāk izmanto dažādus pārnēsājamos prožektorus, tad lielu apbūvējamu teritoriju āra apgaismojumam speciālisti iesaka izmantot prožektoru mastus. Ikdienā veicot būvdarbus, tiek izmantoti prožektori, kurus var viegli un vienkārši pārvietot. Prožektori atšķiras pēc dažādiem parametriem, pirmkārt, pēc mitrumizturības klases. Ja iekštelpās izmantojamajiem gaismekļiem pilnīgi pietiek ar IP44 aizsardzības klasi, tad ārā izmantojamajiem prožektoriem ir nepieciešama augstāka mitrumizturības klase – vismaz IP65. Otrkārt, prožektori atšķiras ne tikai ar jaudu, bet arī ar spuldžu tipiem. Pie mazākām jaudām visplašāk tiek izmantoti prožektori ar halogēnlampām. Lielām teritorijām izmanto prožektorus ar lielāku jaudu un ar metāla halīda (halogenīda) spuldzēm, kurām ir augstāka gaismas atdeve nekā halogēnlampām. 

Pēdējos gados arvien lielāku popularitāti sāk iemantot arī LED prožektori, kuriem ir ievērojami zemāks elektroenerģijas patēriņš salīdzinājumā ar iepriekšminētajiem. 

Lielu āra teritoriju apgaismošanai parasti izmanto prožektoru mastus jeb apgaismes torņus, kurus var teleskopiski izbīdīt līdz 8 metru un pat lielākam augstumam. Masta izbīdīšanu veic ar mehānisko (manuālo) vinču vai hidraulisko pacelšanas sistēmu. Izvēloties prožektoru mastus, jāņem vērā vēl viens svarīgs faktors, un tā ir noturība pret vēju. Izturīgākie prožektoru masti, piemēram, GENERAC ražotie Tower Light, darba stāvoklī spēj izturēt vēja ātrumu līdz pat 110 km/h. 

Apgaismes torņi tiek piedāvāti visdažādākajās variācijās – dažāda augstuma, ar dažādu prožektoru komplektāciju (dažādas jaudas spuldzes, to skaits utt.). Tie ir pārvietojami uz riteņiem un nostabilizējami ar speciālu balstu palīdzību. Mūsdienās kā papildus iespēja tiek piedāvāti arī gaismas masti ar jau iebūvētiem dažādas jaudas ģeneratoriem. Kompānijas, kuras izīrē celtniecības tehniku, lielu uzmanību pievērš arī iekārtu izmēriem. Tiek likts uzsvars uz to, lai transportēšanas laikā tie būtu pietiekami kompakti un nebūtu ceļš jāveic lieku reizi, tādējādi samazinot transportēšanas izmaksas.

 

Prožektoru masti palīdz nodrošināt pietiekamu apgaismojumu visos būvlaukumos

Kā jau minējām, nepietiekams apgaismojums būvlaukumos Latvijā vēl joprojām mēdz radīt problēmas. To rašanās iemesls visbiežāk ir viens – būvkompānijas vēlme ietaupīt. Lai gan vērojams situācijas uzlabojums, šajā jomā vēl pastāv lielas rezerves. Un viens no labākajiem risinājumiem ir pārvietojamo prožektoru mastu izmantošana.

Būvlaukuma apgaismošanai izmantojot šādus gaismas torņus, celtniekiem ir viegli un ērti prožektorus pārvietot un regulēt, tādējādi apgaismojot vajadzīgos laukumus. Ja prožektori ir fiksētā stāvoklī (piemēram, piestiprināti pie staba) un tos nav paredzēts regulēt un grozīt, būvdarbu laikā var izveidoties situācija, kad apgaismojums ir neefektīvs un tiek izgaismotas vietas, kur tas nemaz nav vajadzīgs. Pārvietojamie apgaismojuma masti šādas nepilnības nepieļauj.

Derētu ņemt vērā, ka galvenās priekšrocības, ko dod labi apgaismots būvlaukums, pirmkārt, būs labāka paveikto darbu kvalitāte. To rāda būvnieku pieredze. Un otrs, ne mazāk svarīgs faktors, būs būvlaukuma strādnieku pozitīvi  darba apstākļi. 

Vēl var piebilst, ka prožektoru mastus izmanto ne tikai celtniecībā, bet arī daudzās citās dzīves un darbības sfērās, piemēram, kalnrūpniecībā, ceļu remontēšanā, dzelzceļa, lidostu apkalpošanā un visdažādākajos ārtelpu masu pasākumos. Sīkāku informāciju par dažādu prožektoru un apgaismes mastu izmantošanu var iegūt pie speciālistiem kompānijā SIA "Satema Baltic".

 

Lasīt pirmo daļu - Tumšajā gadalaikā liela nozīme ir būvlaukumu apgaismošanai

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.