building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Tumšajā gadalaikā liela nozīme ir būvlaukumu apgaismošanai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Tumšajā gadalaikā liela nozīme ir būvlaukumu apgaismošanai

Tumšajā gadalaikā liela nozīme ir būvlaukumu apgaismošanai
Foto: Tumšajā gadalaikā liela nozīme ir būvlaukumu apgaismošanai

  Dienas strauji rūk īsākas, ar joni tuvojas gada tumšākais laiks. Nereti arī dienās zem biezajiem rudens mākoņu blāķiem ir teju tik tumšs kā pavēlā vakarā, un bez papildu apgaismojuma veikt darbus ir ja ne neiespējami, tad ievērojami apgrūtinoši. Tādēļ būvniekiem būtu laicīgi, jau pirms gada īsāko dienu iestāšanās, jāparūpējas par apgaismojuma nodrošināšanu visā būvlaukumā – ne tikai iekštelpās, bet arī ārā. Tas ļaus ātrāk, efektīvāk veikt darbus un gādās arī par papildus drošību. Par apgaismojuma izvēles iespējām, izmantojamajām iekārtām, ierīkošanas niansēm, esošajām prasībām un citām ar būvlaukumu apgaismojumu saistītām lietām pastāstīja SIA "Satema Baltic" speciālists Aigars Ģērmanis.

 Apgaismojuma nepieciešamību un veidu nosaka veicamie darbi

Lai izvērtētu apgaismojuma nepieciešamību, vispirms nepieciešams noskaidrot, vai un kāda veida darbi tiks veikti dienas tumšajā laikā. Galvenokārt – vai būs nepieciešams apgaismot būvobjektu tikai no iekšpuses, vai arī no ārpuses. Ja vasarā šāds jautājums tikpat kā nav aktuāls, tad rudens un ziemas laikā, gada tumšākajos mēnešos, daudziem būvniekiem tas kļūst ļoti būtisks. Jāņem vērā arī vēl viens faktors – tā kā mūsdienās vairumā būvdarbu bez elektrības neiztikt, laicīgi jāpadomā arī par tās avotu un nepieciešamajām jaudām, un būvlaukuma apgaismojums ir tikai daļa no elektroenerģijas patēriņa.

Vispirms jānodrošina elektroenerģijas pieslēgums

Tādēļ sākumā jānoskaidro, vai būvlaukumā ir iespējams nodrošināt elektroenerģijas pieslēgumu "Latvenergo" vai kādam citam elektroenerģijas piegādātājam. Ja tāda dotajā vietā nav, tad jārēķinās, ka nepieciešamās elektrības saražošanai būs jāizmanto ģenerators. Savukārt ģeneratora izvēli nosaka nepieciešamā jauda, ko patērēs būvlaukumā izmantojamās elektroierīces, ieskaitot apgaismojumu, tādēļ būs jāveic aprēķini, lai izvēlētos tādu ģeneratoru, kurš dotu nepieciešamo jaudu un darbotos maksimāli efektīvi. 

Runājot par jaudas aprēķināšanu, tā nav sarežģīta, tomēr bieži vien šī nianse tiek atstāta novārtā, tādēļ nereti novērojami gadījumi, kad darbi iekavējas nepieciešamās jaudas trūkuma dēļ. Tas attiecas gan uz elektroenerģijas pieslēgumu, gan uz ģeneratoru izmantošanu. Vienkāršākais nepieciešamās jaudas aprēķināšanas variants, ko iesaka speciālisti, ir summēt visu būvlaukumā izmantojamo elektroiekārtu jaudu un reizināt to ar noslodzes koeficientu 0,8 – jo iespējamība, ka pilnīgi visas iekārtas tiks darbinātas vienlaicīgi, ir ļoti maza. Savukārt pārāk liela nodrošinātā jauda, kas netiks pilnvērtīgi izmantota, radīs nevajadzīgas papildu izmaksas – gan pieslēguma, gan ģeneratora izmantošanas gadījumā.

Tāpat, nodrošinot elektroapgādi būvlaukumos, jārēķinās, ka būs nepieciešami arī elektrosadales skapji jeb elektrosadalnes, bet atsevišķos gadījumos var būt nepieciešamība pēc spriegumu pazeminoša transformatora. Elektrosadalnes ar transformatoru tiek izmantotas, lai pazeminātu spriegumu no 220 uz 48 V. Parasti tāda nepieciešamība ir gadījumos, kur būvobjektā ir paaugstināts mitrums, piemēram, pagrabos.

Sīkāku informāciju par dažādu prožektoru un apgaismes mastu izmantošanu var iegūt pie speciālistiem kompānijā SIA "Satema Baltic".

Lasīt otro daļu - Apgaismojums Latvijas būvlaukumos bieži ir nepietiekamā līmenī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.