building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
FIABCI Baltijas attīstītāju forums: aicina ņemt vērā jaunākās tendences nākotnes biroju attīstīšanā : building.lv - par būvniecību Latvijā

FIABCI Baltijas attīstītāju forums: aicina ņemt vērā jaunākās tendences nākotnes biroju attīstīšanā

FIABCI Baltijas attīstītāju forums: aicina ņemt vērā jaunākās tendences nākotnes biroju attīstīšanā
Foto: FIABCI Baltijas attīstītāju forums: aicina ņemt vērā jaunākās tendences nākotnes biroju attīstīšanā

Biroju telpu attīstītājiem jāņem vērā jaunās tendences biroju tirgū: ir kardināli mainījies veids, kā tiek organizēts darbs un darba apstākļi. 24/7 darba laiks ir realitāte, arvien populārāka kļūst kopā strādāšana (coworking) un svarīgas ir socializācijas iespējas, kas padara darba vidi aizraujošu. Arvien aktuālāka kļūst arī efektīvāka telpu "apdzīvošana" (mazāk m²), tāpēc pēc desmit gadiem biroja telpu, kādu to esam ieraduši līdz šim, noma būs mirusi, - spriežot par biroja tirgus attīstības perspektīvām, secināja septembra beigās Rīgā notikušā otrā Baltijas nekustamo īpašumu (NĪ) attīstītāju foruma diskusijas dalībnieki.

 

Līna Paukšte (Lina Paukštė), Technopolis Vilnius Biznesa nodaļas direktore, iepazīstināja ar jaunāko modi biroja telpu biznesā, dēvējot to par t.s. new fashion trend – new black. Viņa izcēla vairākas tendences: būtiska ir fleksibilitāte: birojus vairs nenomā uz desmitiem gadu un arī milzu telpas (10 tūkst. m²) vairs nav aktuālas, jo 24/7 darba diena, kad darba laiks saplūst ar ikdienu un darbu no mājām (arvien grūtāk noteikt precīzu darba laiku un ikdienas dzīvi), ir arvien izplatītāka. Tāpēc birojos jāpiedāvā nevis individuālas darba vietas, bet gan fleksiblas, ar modulārām mēbelēm aprīkotas multifunkcionālas vietas, kur var strādāt gan individuāli, gan arī arvien populārākajā kopā strādāšanā (coworking), kad pie projekta strādā darba grupā. Viņa kā piemēru minēja Technopolis uzņēmumu, kurš ne tikai nomā (klasiskajā izpratnē) biroja telpas, bet gan arī projektā UMA piedāvā saviem klientiem izmantot t.s. coworking telpas tajās valstīs, kur Technopolis ir pārstāvēts. 

"Klientu pieredze virza šo platību tirgu. Spēles un izklaides elementi, socializācijas iespējas veido mūsdienu darbavietu: ļaudīm patīk, ja viņiem patīk strādāt. Ir jāaizmirst par 10 tūkst. m² telpu nomu uz desmit gadiem, jo pēc desmit gadiem biroja telpu, kādu to esam ieraduši līdz šim, noma būs mirusi," viņa piebilda. 

Jekaterina Kolosova, Nordic and Baltic Property Group izpilddirektore Baltijas valstīs, diskusijā atzina, ka pēdējo trīs gadu laikā situācija Baltijas valstīs biroju tirgū ir mainījusies, galvenokārt lokācijas (vietas) izvēles ziņā, jo "īrnieki nāk uz konkrētu tirgu, nevis ar domu - nomāt telpas". Viņa piebilda, ka arī lielajiem pakalpojumu centriem, kas aktīvi tiek attīstīti, piemēram, Viļņā (Lietuva), ir savas ēnas puses. "Pirms septiņiem gadiem bija daudz šādu, tukšu telpu, ko pielāgoja pakalpojumu centru vajadzībām, bet jāņem vērā, ka kompānijas, kuras izvieto šādus centrus konkrētā vietā, lūkojas gan pēc izmaksu ziņā efektīvākajiem variantiem, gan arī pēc lētāka darbaspēka. Tāpēc mums uz šo procesu ir jāskatās ar piesardzīgu optimismu: ja Viļņā kāda skandināvu kompānija atklāj pakalpojumu centru, tad, iespējams, Malmē daudzi ir zaudējuši darbu. Mums ir jābūt gataviem šādiem gadījumiem, kad nomnieki lūkojas pēc izdevīguma, jābūt elastīgiem izmaksu ziņā, bet vienlaikus – arī gataviem atlaist daudz cilvēku, ja nomnieks izvēlēsies pārcelties citur."

Ilgvars Grosfogels, MFD veselības centrs vadītājs, kā nomnieku pārstāvis, apliecināja aizvadītā gada tendenci Latvijas (Rīgas) biroju tirgū, kad arvien vairāk medicīnas iestāžu lūkojas pēc telpām. "Pirmais, protams, ir laba vieta, jo medicīnas iestādes grib atrasties izdevīgā vietā: lai klienti var ērti piebraukt, bet otrs jautājums ir - kādas telpas ir pieejamas. Mūsu mērķis ir būt tuvāk klientam, bet infrastruktūras piedāvājums ir diezgan neapmierinošs. Mēs saskārāmies ar padomju laikā tapušiem namiem, kas pēc sava plānojuma neatbilst mūsdienu kvalitātei un mūsu prasībām, tādiem namiem ir problēmas arī ar inženierkomunikācijām, kā arī trūkst kapacitātes, ja būs vēlme attīstīties plašāk. Piemēram, mēs savu centru Rīgā, Vienības gatvē izveidojām 2009. gadā un jau pašlaik paplašināmies vairāk nekā uz pusi. Medicīnas iestādēm ir savas tehniskās prasības, ko dažkārt vecajās ēkās nav iespējams izveidot. Dažkārt nākas arī sastapties ar ēku īpašniekiem, kuri, uzzinot, ka tajās taps medicīnas iestāde, atsaka nomu," pieredzē dalījās I. Grosfogels.

Leo O. Neils (Leo O Neill), HML Project Management direktors, iepazīstinot ar saviem novērojumiem un pieredzi biroju tirgū, teica: "Dažkārt attīstītāju var biedēt klienta vajadzības, kas ir jāņem vērā. Mainās arī nomas prasības: ir pavisam citi tehniskie jautājumi, kas mūsdienās tiek risināti. Visā reģionā redzam, ka ir radusies sapratne: ir ciešāk jāstrādā ar nomnieku jau biroja objekta celtniecības laikā, jo attīstītājs mūsdienās pārdod nevis māju, bet pakalpojumu: veselu ēku ar servisu."

Jekaterina Kosmačeva, Regus vadītāja, diskusijas laikā atgādināja par Latvijas biroja tirgu, kas ir pastarīte triju Baltijas valstu vidū pēc attīstīto objektu skaita gadā. "Lietuvā, arī valdības līmenī, ir daudz darīts, lai piesaistītu jaunus uzņēmumus, arī Igaunijā ir daudzi projekti celtniecības stadijā, bet Latvija šo aktivitāšu ziņā ir lēnākā – 3. vietā," teica viņa, piebilstot, ka ar šo tendenci Latvijā cīnās jau vairākus gadus, un viens no galvenajiem iemesliem ir ilgais – ap 4 gadu – projekta attīstības periods. 

Andris Vārna, SEB bankas Nekustamā īpašuma pārvaldes vadītājs, komentējot banku vēlmi Baltijas valstīs izvietot finanšu pakalpojumu centrus, atzina, ka liela nozīme ir bijusi tam, ka šīs bankas šeit jau strādā, un pārzina tirgu, tāpēc pastāv liela konkurence triju Baltijas valstu vidū, kura veiksmīgāk piesaistīs šo pakalpojumu. "Rīgā diemžēl ir telpu un darbaspēka pieejamības problēma. Plānojam, ka tuvāko divu gadu laikā daudzām operācijām būs ciparu risinājumi, būs vairāk attīstīts darbaspēks, un vairāk operāciju varēs pārcelt uz Lietuvu un Latviju, tāpēc mums vajadzēs vairāk telpu," teica A. Vārna. 

Jau ziņots, ka 26. septembrī Rīgā, Radisson Blu Hotel Latvja telpās notika Baltijas nekustamo īpašumu attīstītāju forums, kas pulcēja nozares profesionāļus: projektu attīstītājus, investorus un citus ar NĪ nozari saistīto jomu pārstāvjus, lai spriestu par nozarē aktuāliem jautājumiem un dalītos labākajā pieredzē. Forums tika organizēts, sadarbojoties Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijai LANĪDA ar Starptautisko nekustamo īpašumu federāciju FIABCI, sniedzot iespēju izzināt ne tikai tuvējo kaimiņu pieredzi projektu attīstībā, bet arī gūt ieskatu pasaulē vadošajās tendencēs. Foruma galvenais partneris - NĪ projektu attīstītājuzņēmums ORDO Group.

 

Papildu informācija:

Irina Sjarki,

LANĪDA un FIABCI Baltic izpilddirektore

E-pasts: lanida@lanida.lv; info@fiabci.lv

Tālr.: 67332034

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.