building.lv skaitļos

Lietotāji online28
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Gudrona dīķu sanācijas projekta problēmu cēloņi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Gudrona dīķu sanācijas projekta problēmu cēloņi

Gudrona dīķu sanācijas projekta problēmu cēloņi
Foto: Gudrona dīķu sanācijas projekta problēmu cēloņi

Kopumā Inčukalna apkārtnē (pirms daļēji realizētā projekta ietvaros paveiktajiem darbiem) atradās aptuveni 50 tūkstoši kubikmetru sērskābā gudrona. Šie skaitļi gan ir aptuveni, jo sākotnējie aprēķini bija izrādījušies visai neprecīzi, un šis apstāklis kļuva par vienu no galvenajām uzsāktā projekta realizācijas bremzēm. Jāņem vērā arī tas, ka daļa videi un cilvēkiem bīstamā ķīmiskā savienojuma jau ieskalojusies zemākajos grunts slāņos un pazemes ūdeņos. Lai vai kā, pirmās nesaskaņas starp projekta pasūtītājiem un īstenotājiem radās, kad izrādījās, ka dīķos esošā gudrona ķīmiskais sastāvs izrādījās pavisam savādāks, nekā tika gaidīts.

Veiktās analīzes izrādās neprecīzas

Jau gudrona izsmelšanas un pārstrādes darbu sākuma posmā būvnieki konstatēja, ka darbi nerit uz priekšu tik ātri, kā bija paredzēts. Meklējot šo problēmu iemeslus, būvnieki konstatēja, ka izsmeļamā gudrona sastāvs ir savādāks, nekā tika pasniegts analīzēs. Līdz ar to gudrons bojājis iekārtas, tādēļ bija jāpārstrādā tehnoloģija. Šāda problēma varēja nemaz nebūt, ja pirms darbu uzsākšanas, vēl konkursa laikā, pretendenti būtu paši varējuši paņemt gudrona paraugus, taču tolaik tas netika ļauts, uzdodot vadīties no ministrijas (VARAM) dokumentiem, kuri tika sagatavoti, balstoties uz ministrijas speciālistu agrāk ņemtu dīķa satura analīžu rezultātiem.

Neviena no iesaistītajām pusēm nespēja izskaidrot, kāpēc agrākās analīzes rādījušas vienu, bet pēc kāda laika gudrona sastāvs būtiski mainījies. Bija versijas, ka, sajaucoties gudrona slāņiem, mainījušās tā īpašības, vai arī vienkārši jau pēc analīžu veikšanas dīķī piegāzts vēl arī kaut kas cits. Taču problēma bija, tās atrisināšana prasīja zināmu laiku un papildu finanšu ieguldījumu, kas sadārdzināja projektu. Bija daudz un dažādu strīdu, kādēļ projekts uz laiku apstājās, tomēr 2014.gada aprīlī valdība pieņēma lēmumu bez jauna iepirkuma piešķirt "Skonto Būvei" papildu 16,5 miljonus eiro, lai varētu turpināt iesākto projektu. Un 2014.gada maijā VVD un "Skonto Būve" parakstīja grozījumus sanācijas darbu līgumā, līdz ar ko līguma summa tika palielināta līdz 42 674 971,43 eiro saistībā ar izpētītajām sērskābā gudrona netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu.

Tad radās daudz valdības kritizētāju, kas pārmeta valstsvīriem uzņēmēju interešu lobēšanu, sabiedrība par atklātību "Delna" pat griezās KNAB, taču pēc apmēram gadu ilgas izmeklēšanas birojs secināja, ka nekādi noziedzīgi nodarījumi, kas varētu rosināt uzsākt kriminālprocesu, netika atklāti. Tāpat arī pārbaudes laikā netika iegūtas ziņas, kas liecinātu, ka projekta realizācijas laikā būtu notikusi projekta finansējumam paredzēto līdzekļu piesavināšanās vai to izlietošana citiem mērķiem, nekā tie sākotnēji tika piešķirti.

 

Otrais šķērslis izrādījās liktenīgs

Tas gan bija tikai pirmais strīds, kuru vairāk vai mazāk veiksmīgi izdevās arī atrisināt. Pēc sanācijas projekta grozījumu akceptēšanas kādu laiku darbi ritēja normāli, taču gadu vēlāk samilza jauna problēma, kas izrādījās nepārvarama. 2015. gada februārī "Skonto Būve" informēja  VVD, ka objekta dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona, nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis.  Dienvidu dīķī atrodas aptuveni 44 200 tonnas gudrona, nevis 30 200, kā bija norādīts VVD veiktajā priekšizpētē, savukārt līgums ar "Skonto Būve" noslēgts par priekšizpētes rezultātā noteiktā gudrona daudzuma sanāciju. 

2015. gada 6.maijā "Skonto Būve" vērsās arī valdībā, informējot, ka bez papildu finansējuma ir apdraudēta projekta pabeigšana, jo līgumā paredzēts izsmelt 30 200 tonnas gudrona, kas ir arī paveikts, taču dīķos ir izrādījies par 14 000 tonnu gudrona vairāk, un, lai darbus pabeigtu līdz galam, nepieciešami vēl 11 miljoni eiro. Šī prasība radīja jaunas nesaskaņas, kas pamazām samilza arvien lielākas, jo VVD un VARAM konsultatīvā padome nepiekrita šiem aprēķiniem, bet VVD vadītāja Inga Koļegova uzsvēra, ka uzņēmuma prasība par papildu finansējumu nav pamatota, jo dīķos nav vairāk gudrona, nekā iepriekš aplēsts. Tika akcentēts viedoklis, ka gudrons ir tāda viela, kuras ķīmiskās īpašības un apjomi ir mainīgi, līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka iepriekš aplēstais apjoms būtu mainījies, turklāt "Skonto Būve" nav iesniegusi VVD nekādus pamatotus aprēķinus par to, ka dīķos būtu vairāk gudrona, nekā iepriekš aplēsts. 

Pagājušā gada vasarā strīdi par līgumu un tā izpildi vērsās plašumā, VVD un "Skonto Būvei" vainojot vienam otru melos un atšķirīgi interpretējot līgumu. Projekts apstājās, un tā nākotne kļuva apdraudēta. VVD uzstāja, ka pēc līguma "Skonto Būvei" dienvidu dīķis jāiztīra pilnībā neatkarīgi no gudrona daudzuma tajā par jau piešķirtajiem līdzekļiem, savukārt "Skonto Būve" nebija noskaņota turpināt darbus, kamēr nesaņems no valsts nesamaksāto naudu par uz to brīdi padarītajiem darbiem. Bet atrisinājums nāca 2015.gada 8.jūlijā, kad VVD paziņoja par līguma pārtraukšanu ar "Skonto Būvi", pamatojot to ar uzņēmuma paziņojumiem un rīcību, kas vērsta uz līguma saistību nepildīšanu. Tāpat VVD uzsvēra, ka līguma izbeigšana ir vienīgais risinājums, lai pabeigtu piesārņotās vietas sanāciju un nezaudētu Eiropas Savienības finansējumu, un ka tas nenozīmē šī projekta beigas, bet tieši pretēji – VVD turpinās darbu pie projekta īstenošanas līdz pilnīgai tā mērķu sasniegšanai.

(turpinājums sekos)

Skatīt aktuālās tēmas sākumu - Gudrona dīķi – no rašanās līdz…?

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.