building.lv skaitļos

Lietotāji online19
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Granīta plākšņu maiņa pie LNB. KM:Vainīgo meklēšana šobrīd nav lietderīga : building.lv - par būvniecību Latvijā

Granīta plākšņu maiņa pie LNB. KM:Vainīgo meklēšana šobrīd nav lietderīga

Granīta plākšņu maiņa pie LNB. KM:Vainīgo meklēšana šobrīd nav lietderīga
Foto: Granīta plākšņu maiņa pie LNB. KM:Vainīgo meklēšana šobrīd nav lietderīga

Lai gan tikai nesen beidzies garantijas termiņš, jau uzsākta granīta plākšņu nomaiņa Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas atbalsta sienās Valguma ielas pusē. To apmaksās Kultūras ministrija, tāpat kā līdzīgu plākšņu nomaiņu iesegumā, pa kuru ikdienā tiek iets un braukts. Par iemesliem, kāpēc tik ātri radās nepieciešamība veikt granīta plākšņu nomaiņu, tiek saukti vairāki faktori – sākot ar nekvalitatīvi veiktu plākšņu piestiprināšanu un beidzot ar laikapstākļu negatīvo ietekmi. Savukārt vainīgo meklēšana vismaz pašlaik neesot lietderīga, jo ekspertīze un sekojošā tiesvedība varētu izmaksāt daudz vairāk nekā paši veicamie darbi.

 

Pastāvēja risks, ka var atdalīties lielāks plākšņu skaits

Lai gan reāli no sienas bija atdalījušās tikai atsevišķas plāksnes, pastāvēja ievērojams risks, ka tuvākajā laikā varētu notikt turpmāka plākšņu atdalīšanās, tādēļ tika pieņemts lēmums, ka konkrētajā sektorā jānoņem nost visas apdares plāksnes un pēc tam jāpiestiprina atpakaļ, izmantojot citu tehnoloģiju. Tā problēmas būtību skaidroja Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis. Kā viņš atzina, tad plākšņu noņemšana esot paveikta veiksmīgi, un tagad atliek veikt tikai atkārtotu to piestiprināšanu.

Par problēmas rašanās cēloni jau ir bijušas daudzas diskusijas, atzīst. I. Builis. Jau toreiz, kad visa granīta apdare vēl tikai tika veikta, tika spriests par to, kādu tehnoloģiju izmantot, un toreiz tika nolemts daļu plākšņu piestiprināt ar līmjavas, bet otru daļu – ar speciālu enkuru palīdzību. Bet arī pati problēma ir divējāda, jo darbi toreiz tika veikti ziemas apstākļos, un tas tagad tiek atzīts par vienu no faktoriem, kas veicināja daļas līmēto plākšņu priekšlaicīgu atdalīšanos. Taču savu lomu, kā uzsver I. Builis, nospēlēja arī caur betona sienu notiekošā mitruma migrācija. Pēc veiktajām pārbaudēm tieši tā radīja vislielākās bažas, ka var notikt arī vēl stabilo plākšņu atdalīšanās, un tādēļ tika pieņemts lēmums veikt visu "riskanto" plākšņu noņemšanu un piestiprināšanu pēc jaunas metodes.

Darbi jau labu laiciņu turpinās, šobrīd notiek plākšņu stiprināšana atpakaļ pie sienas. Darbus veic viena no firmām, kas savulaik darbus jau veica, tomēr dotajā brīdī I. Builis nevarēja precīzi pateikt, vai tā ir tā pati, kas šos darbus veica sākumā, jo sākotnējo darbu veikšanā ar granīta plāksnēm esot bijuši iesaistīti vairāki apakšuzņēmēji. Viņš tikai zināja teikt, ka tā ir "viena no firmām, kas veica granīta darbus, bet vai tieši šī firma, es to nevaru jums apgalvot".

Vainīgos atrast būs grūti, dārgi un nelietderīgi

"Protams, tagad visi grib noskaidrot šo vainīgo", piebilst I. Builis. Taču viņš paredz, ka neviens no iesaistītajiem – projektētāji, darba veicēji – vainu neuzņemsies, tādēļ vienīgā izeja būs ekspertīzes veikšana. Taču ekspertīze nebūs lēta, un, pat ja tā atzīs zināmu daļu vainas, teiksim, 50 uz 50%, katram, bet viņi to neatzīs, tas nozīmēs tiesvedību, darbu apstāšanos, ievilks visu neparedzamā nākotnē un radīs vēl papildu izdevumus. Pašreizējās darbu kopējās izmaksas sastāda apmēram 46 000 eiro, no kurām sienas granīta plākšņu pārlikšana sastāda mazliet vairāk par pusi jeb apmēram 26 000 eiro. Otru daļu izmaksu sastāda ieseguma plākšņu nomaiņa, kas tika salauztas Latvijas ES prezidentūras laikā, kad pa gājējiem paredzētām ietvēm u.tml. teritorijām braukāja autobusi.

Līdz ar to, kā uzskata I. Builis, ja tiks rasti līdzekļi ekspertīzes veikšanai, tas tiks darīts, un varēs sākt meklēt atbildīgos, bet vismaz darbi pa to laiku būs padarīti. Tāpēc, kā viņš atzīmē, par šāda procesa uzsākšanu lai spriež tie, kas lems, vai to nepieciešams darīt. Viņš pats gan neredz jēgu šādas ekspertīzes veikšanai un izmeklēšanas procesa uzsākšanai, jo šobrīd vairs nevar precīzi noteikt, vai pie vainas ir tikai darbu izpildītājs, un ko tieši viņš nepareizi izdarījis, vai gadījumā nav iejaucies kāds neparedzēts faktors, un katrai pusei šādā gadījumā ir sava daļa taisnības. Savukārt līdzekļu atgūšanas mēģinājums, kā saka I. Builis, "izmaksās daudzkārt dārgāk nekā paši darbi."

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.