building.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Rīgas cirka ceļi un neceļi pēdējā gada laikā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Rīgas cirka ceļi un neceļi pēdējā gada laikā

Rīgas cirka ceļi un neceļi pēdējā gada laikā
Foto: Rīgas cirka ceļi un neceļi pēdējā gada laikā

  Kopš ugunsgrēka 2015. gada 19. martā Rīgas cirks vairākkārt nonācis sabiedrības uzmanības centrā.

 

 Galvenie iemesli šoreiz saistīti ne tik daudz ar ugunsgrēku un tā radītajiem zaudējumiem, kā ar cirka ēkas tehnisko stāvokli un dažādu viedokļu cīņām pēdējā gada laikā ap to. Savu artavu ienesa arī tiesvedības darbi, kuru rezultātā šī gada sākumā Kultūras ministrija beidzot atguva īpašumtiesības uz Rīgas cirka ēku un varēja sākt kaut ko darīt lietas labā.

Taču tobrīd situācija jau bija izveidojusies tāda, ka uzreiz neko labu iesākt nebija iespējams, un Rīgas cirks bija jāslēdz. Tagad nepieciešams tikt skaidrībā – ko darīt tālāk? Viens ir skaidrs – cirka mākslas pastāvēšanu Latvijā nepieciešams nodrošināt arī turpmāk.

Taču esošajā ēkā vismaz kādu laiku tas nebūs iespējams, jo nepieciešams veikt ēkas pilnu izpēti, un tas var prasīt veselu gadu. Sākumā – neliels atskats uz Rīgas cirka gaitām pēdējo 12 – 15 mēnešu laikā līdz tā slēgšanai.



Viss sākās ar ugunsgrēku

Līdz ugunsgrēkam par un ap Rīgas cirku īpašu kaislību nebija, tas rimti dzīvoja savu dzīvi. Visām pārmaiņām sākums bija pagājušā gada 19. martā, kad cirka ēkas palīgtelpās 2. stāvā izcēlās ugunsgrēks. Ugunsdzēsējiem izdevās to ierobežot, neļaujot ugunij izplatīties uz citām cirka telpām, ieskaitot ēkas pirmo stāvu, tomēr kopējā degšanas platība bija ievērojama un sasniedza 120 kvadrātmetrus. Taču VUGD darbiniekiem izdevās izglābt gandrīz visus cirka dzīvniekus, izņemot vienu pitonu, un vairāk neviens necieta – ne cilvēki, ne dzīvnieki. 

 

Lai arī liesmās gāja bojā dažādas cirka izrādēs izmantojamas mantas – tērpi, rekvizīti u.c., nekādus būtiskus kultūrvēsturiskus zaudējumus ugunsgrēks cirka ēkā nenodarīja, jo ugunsgrēks notika tajā ēkas daļā, kas izmantota galvenokārt saimnieciskām vajadzībām un kurā nebija vēsturiskas vērtības. Kopējie zaudējumi nedēļu pēc ugunsgrēka tika lēsti 35 000 eiro apmērā (vēlāk neatkarīgais vērtētājs ugunsgrēkā cietušo lietu vērtību novērtēja par 25 000 eiro), bet reāli nepieciešamie atjaunošanas izdevumi – apmēram desmit reizes lielāki. Kā toreiz teica Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, "nevar remontēt vienu stūri, nerenovējot visu pārējo stāvu". Vēlāk gan Kultūras ministrija un Rīgas cirks vienojās, ka cirka atjaunošanas darbu tāme būs 88 937 eiro. Jau tad ieskanējās arī runas par nepieciešamo cirka ēkas rekonstrukciju, kam būtu nepieciešami vairāki miljoni, taču tolaik vēl visu bremzēja tiesas procesi par tiesībām uz cirka zemi. Turklāt pirms gada diezin vai kādam varēja ienākt prātā, ka problēmas parādīsies teju no nekurienes un samilzīs tik lielas, ka sāksies vesela dažādu problēmu ķēdes reakcija, un beigās nāksies Rīgas cirku slēgt…

 

Noskan īstais trauksmes zvans

Pirms gada vienīgās runas par cirka ēkas rekonstrukciju bija saistītas ar nepieciešamību veikt tās pielāgošanu cirka vajadzībām un tās vizuālā izskata uzlabošanu. Par rekonstrukcijas nepieciešamību bija runāts jau sen, taču kopš 20. gs. 90. gadiem ieilgušās tiesāšanās neļāva par šādām iespējām reāli domāt. Un tomēr situācija nešķita dramatiska – ugunsgrēks bija aiz muguras, bija veiktas ēkas pārbaudes, kurās nekādi būtiski, ēkas drošību apdraudoši defekti netika konstatēti, un uzsākti remontdarbi ugunsgrēka skartajās telpās. Tāpēc kā zibens no skaidrām debesīm cirka darbiniekus un daudzus citus šokēja Būvniecības Valsts kontroles biroja direktora Pētera Druķa 2015. gada 3. jūlijā LNT rīta raidījumā "900 sekundes" teiktais par Rīgas cirka ēku kā vienu no bīstamākajām ēkām galvaspilsētā. Tas bija īstais trauksmes zvans, un tieši tas aizsāka dažādu notikumu un darbību virteni, kas beigās ir novedusi pie līdzšinējās situācijas.

 

Izrādījās, ka Būvniecības Valsts kontroles birojs jau pagājušā gada aprīlī pēc cirka ēkas, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, veiktās vizuālās apsekošanas bija konstatējis, ka konkrētā ēka ir ļoti sliktā stāvoklī un tai nekavējoties nepieciešams kapitālais remonts, kā arī ēkas nesošo konstrukciju stiprināšanas darbi. Ēkas īpašnieki un izmantotāji (attiecīgi Kultūras ministrija un SIA Rīgas cirks) tika informēti par to, un viņiem tika doti divi mēneši laika konstatēto problēmu novēršanai.

 

Turpinājums sekos...

 

Skatīt aktuālās tēmas turpinājumu - Rīgas cirks - divu viedokļu cīņā uzvar birojs

 

Skatīt aktuālās tēmas noslēdzošo daļu - Rīgas cirka ēka ir droša, veicamie remontdarbi ir savienojami ar ēkas ekspluatāciju

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.