building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32870
Dūmu detektoru iegāde un uzstādīšana ir ļoti vienkārša : building.lv - par būvniecību Latvijā

Dūmu detektoru iegāde un uzstādīšana ir ļoti vienkārša

Dūmu detektoru iegāde un uzstādīšana ir ļoti vienkārša
Foto: Dūmu detektoru iegāde un uzstādīšana ir ļoti vienkārša

Autonomos ugunsgrēka detektorus var iegādāties daudzos elektropreču, kā arī specializētos ugunsdrošības aprīkojuma ierīču veikalos. Detektori atšķiras galvenokārt ar iebūvēto papildus funkciju klāstu, kā arī ar cenu. Savukārt dūmu detektorus uzstādīt var jebkurš cilvēks, kurš prot sienā vai griestos izurbt pāris nelielus caurumus un piestiprināt detektora korpusu ar ierīces komplektā ietilpstošajām skrūvēm.

Detektorus izvēlēties palīdzēs veikalu pārdevēji

Veikalos, kur tirgo dūmu detektorus, ir pieejami daudzi un dažādi detektoru modeļi. To atšķirības nosaka konkrēto modeļu ražotāji. Galvenokārt tās saistītas ar dažādām papildu funkcijām, kas konkrētajam modelim piemīt, un no tām ir tieši atkarīga arī tā cena. Ar pamata uzdevumu – brīdināt par izcēlušos ugunsgrēku – tiks galā visi, bet papildu funkcijas parasti nodrošina ērtāku konkrētās ierīces lietošanu. Par vienas vai otras funkcijas nozīmi, ieguvumiem, ko tās sniedz, dažādu modeļu priekšrocībām vai trūkumiem paskaidrojumus sniegs šo ierīču pārdevēji veikalos uz vietas. Taču nepieciešamības gadījumā konsultācijas par ugunsgrēka detektoriem un to uzstādīšanas jautājumiem var saņemt arī VUGD.

Pērkot jebkura ražotāja vai modeļa detektoru, nepieciešams pievērst uzmanību tam, lai uz tā korpusa būtu "CE" marķējums, jo šāds apzīmējums apliecina konkrētā detektora atbilstību Eiropas Savienībā noteiktajām prasībām. Tāpat derētu pārliecināties, ka ierīces lietošanas instrukcijas teksts ir valsts valodā (vai vismaz kādā citā, ko pircējs labi pārzina). 

Ļoti svarīgi detektorus pareizi izvietot

Lai detektori spētu uzticami kalpot, tos telpās nepieciešams pareizi izvietot. Ieteicamo detektoru skaits atkarīgs no konkrētā mājokļa lieluma, telpu daudzuma un to izvietojuma. Vienkāršam daudzdzīvokļu māju dzīvoklim parasti pietiek ar vienu detektoru. Vispiemērotākā vieta detektoram būtu guļamistabas un gaiteņa griesti netālu no guļamistabas durvīm. Ja nevar detektoru uzstādīt griestos, tad to drīkst izvietot sienas augšdaļā tuvu griestiem, bet nedrīkst detektorus izvietot tieši griestu un sienas dobumā, kā arī citās vietās, kur var tikt traucēta dūmu iespējami ātra nokļūšana līdz detektoram (piemēram, uz plauktiem, skapjiem). 

Privātmājās, īpaši vairāku stāvu, var būt nepieciešams lielāks detektoru skaits. Ideālā variantā ugunsgrēka autonomajiem detektoriem būtu jābūt izvietotiem pa vienam katrā telpā, kurā uzturas mājokļa iemītnieki un kurā tie veic kādus saimnieciskus darbus. Citās telpās izvietotie detektori lieliski noderēs, lai brīdinātu par kādā konkrētā telpā notikušu aizdegšanos. Galvenais, lai ugunsgrēka trauksmes skaņas signāls būtu dzirdams tajās telpās, kurās pārsvarā uzturas vai guļ mājas iemītnieki. Turklāt katram dūmu detektoram klāt nāk lietošanas instrukcija, kurā ražotājs visbiežāk norāda arī ieteicamās uzstādīšanas vietas.

No viltus trauksmes nevajag baidīties

Atsevišķos gadījumos iespējamas situācijas, kad detektors sāk dot trauksmes signālus, reaģējot uz kādu ikdienas situāciju – piemēram, telpās radušies dūmi, kas nav saistīti ar ugunsgrēku (piededzis ēdiens, smēķēšana u.c.). Reiz iedarbināts detektors turpina spalgi gaudot visai ilgi, atkarībā no konkrētā modeļa, līdz pat pusstundai. Ja šādas trauksmes cēlonis ir noskaidrots un nekā bīstama nav, detektoru apklusināt var, uz īsu brīdi izņemot no tā bateriju. 

Automātiskā signalizācijas sistēma – vislabākā aizsardzība

Dūmu detektorus ir iespējams aizstāt ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. Šī sistēma šobrīd ir vispilnīgākais mājokļu aizsardzības veids, kas ar ēkā uzstādītu tehnisku līdzekļu, sakaru līniju u.c. modernu ierīču starpniecību, kā arī sistēmas dežurējošā un apkalpojošā personāla palīdzību nodrošina operatīvu ugunsgrēka konstatēšanu un ugunsdzēsēju izsaukšanu uz konstatētās ugunsnelaimes izcelšanās vietu. Šāda sistēma darbojas neatkarīgi no tā, vai ēkā atrodas vai neatrodas iemītnieki. Diemžēl šādas sistēmas ierīkošana un ekspluatācija ir salīdzinoši dārga, tomēr, ja līdzekļi atļauj, tad speciālisti iesaka to ierīkot.

Konsultēja VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes vecākais inspektors Jānis Vaivods.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.