building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Pilnvērtīgu BIS darbību gaidot : building.lv - par būvniecību Latvijā

Pilnvērtīgu BIS darbību gaidot

Pilnvērtīgu BIS darbību gaidot
Foto: Pilnvērtīgu BIS darbību gaidot

Šī gada oktobris ir laiks, kad tiek solīta visu nepieciešamo darbu pabeigšana pie Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) izveides, apliecinot, ka sistēma beidzot būs gatava darbam, un nodrošinās visu reģistru un e-pakalpojumu darbību. Kopumā sistēmā darbosies seši reģistri un četri e-pakalpojumi.


Ideja par BIS nepieciešamību jau ir teju 10 gadus sena, ko apliecina 2006.gada 5. decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.983 "Būvniecības informācijas sistēmas noteikumi", kas tika izdoti saskaņā ar tolaik spēkā esošā Būvniecības likuma 2. panta ceturto daļu. Kā BIS galvenais uzdevums tika norādītas iespējas nodrošināt elektronisku būvniecības dokumentācijas apriti un piedāvāt ērtu un operatīvu mehānismu, kā sekot līdzi procesiem būvniecības nozarē, un būvniecības publiskas kontroles iespēju, kas mazinās patvaļīgas būvniecības uzsākšanu, kā arī samazinās korupcijas iespējamību. Ar BIS starpniecību visi nepieciešamie dokumenti būs pieejami elektroniskā formā un arī komunikāciju starp uzraudzības iestādēm, pasūtītāju un būvkomersantu varēs veikt elektroniski.

BIS projekta ieviešanai 2010. gada rudenī tika izsludināts iepirkums par tehniskā projekta un iepirkuma dokumentācijas izstrādi, savukārt 2011. gada sākumā tika izsludināts iepirkums par pašas sistēmas izstrādi un ieviešanu, ar uzvarētāju noslēdzot līgumu 2011. gada beigās. Kopumā BIS izstrādei tika realizēti desmit iepirkuma līgumi. Pati sistēmas izveide tika sadalīta četros posmos, un patlaban notiek ceturtais, noslēdzošais posms, kad tiek ieviestas E-pakalpojuma funkcijas un E-paraksta iespējas, kā arī paredzēts veikt izpēti par BIS ieviešanu vismaz 30 pašvaldību būvvaldēs. Tāpat ceturtā posma ietvaros tiks papildināta jau iepriekš izstrādātā sistēmas funkcionalitāte.

Ņemot vērā, ka pērn 1. oktobrī spēkā stājās jaunais Būvniecības likums, Ministru kabinets šī gada 28. Jūlijā apstiprināja jaunus BIS noteikumus, kas nosaka tiesisko regulējumu datu apmaiņai starp BIS un citām valsts nozīmes informācijas sistēmām. Turklāt datus no šīm sistēmām varēs saņemt bez maksas.

BIS sistēmā būs iekļauti šādi reģistri: Būvkomersantu reģistrs, Būvspeciālistu reģistrs, Neatkarīgu ekspertu ēku energoefektivitātes jomā reģistrs, Ēku energoefektivitātes sertifikātu reģistrs, Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrs un Būvinspektoru reģistrs. Datu apmaiņa notiks ar šādām informācijas sistēmām: Valsts informācijas sistēmu savietotājs, Ģeotelpisko datu savietotājs, Iedzīvotāju reģistrs, Uzņēmumu reģistrs, Valsts zemes dienesta Kadastra reģistrs, Valsts zemes dienesta Valsts adrešu reģistrs, Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēma, Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata. Attiecībā uz e-pakalpojumiem būs pieejami: Būvniecības ieceres izskatīšana, Būvatļaujas izsniegšana, Vienkāršotas rekonstrukcijas vai renovācijas saskaņošana un Būves nodošana ekspluatācijā.

Mārtiņš Straume, Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs:
"Runājot par BIS sistēmas nozīmīgumu, domāju, ka katru lietotāju pārņem divējādas pārdomas. Pirmkārt, pati sistēma sabiedrībai un nozarei ir ļoti vajadzīga. Otrs – sistēmas darbību loģistikā ir lielāki vai mazāki "klupšanas akmeņi", kas norāda, ka sistēmas algoritma izstrādātāji nav bijuši nozares speciālisti. Labā ziņa ir tā, ka BIS vadība un projektā iesaistītie darbinieki ir atsaucīgi un iespēju robežās cenšas visas problēmas risināt. Tajā pat laikā jebkurai atkāpei no sākotnējās programmas ir nepieciešams papildu finansējums.

Mēs ceram, ka sadarbībā ar EM Būvniecības un mājokļu politikas departamentu, BIS izstrādes nodaļu un pašiem izstrādātājem BIS būvspeciālistu reģistru šajā gadā izdosies aktualizēt. Bez šaubām, problēmas būs ar BIS izmantošanu pilnā apjomā, jo paredzēti programmatiski uzstādījumi, ko praktiskajā dzīvē nevarēs izmantot ne nozare, ne pasūtītāji, ne būvvaldes."

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.