building.lv skaitļos

Lietotāji online55
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu

Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu

Latvijā ir salīdzinoši lieli un labas kvalitātes ūdens krājumi, tomēr ūdens kvalitātei lieli draudi var rasties ūdensvada tīklā, t.i., cauruļvados. Dzīve bez ūdens šķiet pilnīgi neiedomājama. Visiem ir vajadzīgs augstas kvalitātes dzeramais ūdens. Taču problēmas var rasties, ja tiek pieņemti kļūdaini lēmumi vai ignorēti ūdensvada caurulēm noteiktās prasības.

 

Privātmājas parasti atrodas vairāku desmitu metru attālumā no ūdensvada caurulēm, un tas var stipri ietekmēt ikdienas dzīves kvalitāti. Savukārt daudzdzīvokļu mājās sazarojas vairāki desmiti kilometri cauruļu.

Iekšējās ūdensapgādes sistēmas ir pakļautas stingras higiēnas – ūdensvada ūdens kvalitātes un drošības, kā arī ekspluatācijas drošuma prasībām.

autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu
Foto: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu; autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu


Ūdensvada cauruļu klasifikācija

Pēc ūdens lietojuma var nošķirt sadzīves (dzeramā) ūdens, ražošanas, ugunsdzēsības un specializētos ūdensvadus. Izvēloties cauruļvadu risinājumus, jāņem vērā pievadāmā ūdens ķīmiskais sastāvs un jāizmanto tādas caurules, kas iztur konkrēto ķīmisko iedarbību. Turklāt dzeramajam ūdenim un tā caurulēm jāatbilst visaugstākajiem higiēnas standartiem.

Ēkas ūdensapgādes caurules veido maģistrāles, pa kurām ūdens tiek pievadīts atsevišķām ēkas daļām, stāvvadi – ūdens padeves nodrošināšanai dažādos stāvos, stāvu atzari un paraugu ņemšanas punktu savienojuma caurules.

Ūdensapgādes sistēmai jābūt projektētai tā, lai tiktu izslēgta neefektīva ūdens lietošana, neracionāls patēriņš, pārmērīgi lieli ūdens tecēšanas ātrumi, gaisa uzkrāšanās, kaļķakmens nogulsnēšanās un korozija.

autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu
Foto: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu; autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu

Korozija

Metāla korozijas dēļ katru gadu zaudējumi sasniedz 10-12% no kopējā iegūstamo metālu apjoma. Lai tiktu galā ar šo problēmu, ik gadus tiek izlietots liels daudzums papildu materiālu, energoresursu, darbaspēka un laika, tomēr tā joprojām nav pilnībā un neatgriezeniski atrisināta. Korozijas process ir saistīts ar dabas likumiem, tāpēc dažu materiālu korodēšana nav apturama. Taču alumīniju korozija neietekmē, jo to klāj cieta vienlaidu oksīda plēvīte, kas nelaiž cauri gaisu. Citiem metāliem, piemēram, dzelzs oksīdam, plēvīte ir poraina, tādēļ dzelzs virsma nav pilnībā aizsargāta pret koroziju.

Vairākumu problēmu, kas ir saistītas ar koroziju, var atrisināt projektēšanas laikā, izvēloties piemērotus sistēmas komponentus un pareizi izplānojot pašu konstruktīvo risinājumu. Tāpēc ir ļoti svarīgi izraudzīties pareizus materiālus un gudri sagatavot sistēmas projektu. Nepiemēroti cauruļvadu un savienojumu materiāli, kļūdains un neefektīvs cauruļu izvietojums, kā arī nekvalitatīvi veikti montāžas darbi var radīt labvēlīgus apstākļus korozijas procesiem.

Cauruļvadu izvēle

Cauruļvadu materiāls ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas nosaka ūdens kvalitāti.

Caurules un veidgabali nedrīkst pasliktināt ūdens kvalitāti, proti, mainīt ūdens garšu, smaržu, piesārņot to ar kaitīgām vielām. Kā ir norādīts būvnormatīvos, ūdensvada būvizstrādājumi jāizvēlas no tādiem materiāliem un jāprojektē tā, lai nodrošinātu pietiekamu izturību pret potenciālajiem ārējiem un iekšējiem mehāniskajiem, ķīmiskajiem un mikrobioloģiskajiem procesiem.

Ūdensapgādes cauruļvadu atlases kritēriji:
* cilvēka veselība, higiēna – ietekme uz ūdens kvalitāti;
* sistēmas ekspluatācijas parametri – spiediens, temperatūra;
* cauruļvadu drošība, uzticamība – ekspluatācijas laiks;
* sistēmas (caurules, savienojumi) hidraulika, klāsts;
* cauruļu un savienojumu montāžas tehnika, cilvēka faktors;
* piegāde/pieejamība, garantija (sistēma), serviss.

Mūsdienās ir iespēja izvēlēties cauruļu materiālu: vai nu metāla caurules (cinkotais tērauds, varš, nerūsējošais tērauds), vai arī plastmasas caurules (polietilēns, modificētais polietilēns, polipropilēns, polivinilhlorīds, daudzslāņu plastmasa ar alumīnija kompozītmateriāla slāni).

Metāla caurules stipri un diezgan ātri ietekmē korozija. Šī iemesla dēļ pasliktinās ūdens kvalitāte, kas parasti izpaužas kā pārkaļķošanās. Nereti māju īpašnieki sūdzas par troksni caurulēs vai saskaras ar dārgi izmaksājošiem noplūdes gadījumiem.

Argumenti par labu plastmasas cauruļu izvēlei: tās neietekmē dzeramā ūdens kvalitāti, ir uzticamākas, izturīgākas, tās raksturo ilgāks kalpošanas laiks, kā arī ātrāka un lētāka uzstādīšana. Tāpat ir fiksēti mazāki siltuma zudumi, ir iespējami lielāki ūdens tecēšanas ātrumi.

Saskaņā ar plastmasas caurulēm paredzētajiem EN ISO standartiem ūdensvada caurulēm un savienojumiem jābūt marķējumam par 50 gadus ilgu ekspluatācijas laiku. Tādēļ jāpārbauda, vai ražotāja deklarētā informācija atbilst prasībām.

autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu
Foto: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu; autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu


Higiēniskas ūdensapgādes nodrošināšanas noteikumi

Cauruļvadi jāplāno pēc iespējas optimāli. Jāizvēlas pareizs cauruļvadu diametrs: jābūt piemērota lieluma diametram, tomēr pēc iespējas mazākam. Ūdenim jāspēj tecēt – cauruļvados nedrīkst būt nosprostojumu un strupceļu. Ēkas cauruļvadiem jābūt aizsargātiem pret ārējiem piesārņojuma avotiem. Nepareizi projektētos cauruļvados stāvošs ūdens atsevišķos cauruļvadu posmos kļūst par augsni baktērijām un var izraisīt nopietnas mikroorganismu ierosinātas slimības. Jāizvairās no aukstā ūdens ūdensvada cauruļu sasilšanas. Aukstā ūdens temperatūrai jābūt zemākai par 20 °C un karstā ūdens temperatūrai augstākai par 60 °C, jo tikai tā var izvairīties no legionellas draudiem. Parasti kaitīgie mikroorganismiļoti ātri savairojas25-40 °C temperatūrā.

Tāpēc ir svarīgi nodrošināt ūdens cirkulāciju un novērst tā stāvēšanu. Nepieciešams nodrošināt iespēju iztukšot un izskalot reti lietojamas vai īsas caurules. Ilgu laiku neizmantojamas caurules jāatvieno no dzeramā ūdens ūdensvada.

Lai nodrošinātu atbilstīgu ūdens higiēnas līmeni, ieteicams izvēlēties cilpveidaūdensapgādes sistēmu.

autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu
Foto: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu; autors: Ūdensapgāde caur higiēnas prizmu


«Uponor» daudzslāņu kompozītmateriāla cauruļu sistēma

Lai novērstu korozijas problēmu un nodrošinātu higiēnisku ūdensapgādi, kā alternatīvu metāla maģistrālajiem cauruļvadiem un stāvvadiem var izvēlēties «Uponor daudzslāņu» sistēmu.

«Uponor» daudzslāņu kompozītmateriāla caurules ir elastīgas un viegli pielāgojamas dažādām situācijām. Šādi cauruļvadi ar saviem sistēmas komponentiem ir piemēroti dzeramā ūdens apgādei, ūdensvada stāvvadiem. Daudzslāņu kompozītmateriāla caurules apvieno plastmasas un metāla cauruļu labākās īpašības. Caurules ir izturīgas pret koroziju un mehāniskiem bojājumiem, tās ir higiēniskas un tīras, tās neietekmē pastāvīgi augstas ūdens temperatūras vai spiediena izmaiņas.

Piemēroto īpašību dēļ šo inženiertehnisko risinājumu arvien plašāk izmanto šī tipa cauruļvadiem. Cauruļu ražošanā lietojamie materiāli, kā arī savienojumi garantē, ka krāna ūdenī nebūs svešas izcelsmes materiālu.

«Uponor» daudzslāņu cauruļu sistēmas ir viegli uzstādāmas un ilgizturīgas, tādējādi samazinās iespējamo kļūdu risks, kā arī tiek ietaupīts laiks un papildu izmaksas. 
Uzstādot tradicionālās d63-110 mm maģistrāļu sistēmas, var būt līdz pat 300 dažādu savienojumu, kas nenoliedzami apgrūtina un palēnina darbu. Modulāro «Uponor MLC» cauruļu savienojumu d63-110mm sistēma nodrošina maksimālu elastību, izmantojot tikai 27 sistēmas komponentus.

Vairāku gadu desmitu laikā uzņēmums «Uponor» ir uzkrājis bagātu pieredzi cauruļu ražošanā, un tā produkti atbilstīgi visiem augstākajiem kvalitātes standartiem tiek ražoti Zviedrijā, Somijā un Vācijā. Produkcija tiek pastāvīgi testēta un uzlabota, visi komponenti izmēģināti un pārbaudīti ražošanas vietā.

Piedāvājums ietver ne tikai caurules, bet arī visus sistēmas izveidošanai nepieciešamos izstrādājumus, tādējādi tiek panākta visas sistēmas saskaņotība un kvalitāte, kā arī garantijas. Plašs cauruļu un savienotājdetaļu klāsts dod iespēju nodrošināt risinājumu ikvienā situācijā. Sistēma ir izmantojama gan jaunbūvēm, gan remontējamām un rekonstruējamām mājām un dzīvokļiem.

Komplekss ūdensapgādes sistēmas risinājums, ko piedāvā viens uzņēmums, – tīrs ūdens no mājas ūdens ievada līdz krānam.
Neatkarīgi no tā, vai ir plānots celt jaunu ēku vai rekonstruēt esošo,«Uponor» ūdensapgādes sistēmu daudzpusība vienmēr ļaus atrast piemērotu risinājumu.

www.uponor.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.