building.lv skaitļos

Lietotāji online30
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Poļu logi: mīti un patiesība : building.lv - par būvniecību Latvijā

Poļu logi: mīti un patiesība

Poļu logi: mīti un patiesība
Foto: Poļu logi: mīti un patiesība

Nereti dzirdēts viedoklis, ka nav ieteicams izvēlēties Polijā ražotus logus, jo tie gandrīz ar garantiju ir nekvalitatīvi. Tiek minēts, ka spilgtākais apliecinājums zemajai kvalitātei ir cena, kas ir ievērojami zemāka, nekā Latvijā ražotajiem. Tātad ražotāji Polijā izvēlās viszemākās kvalitātes materiālus un neinvestē modernās tehnoloģijās, kas ļauj uzlabot kvalitāti.

Ietaupa uz apjomu nevis uz kvalitāti.

Uzņēmuma Logi Plus pārstāvji saka, ka šāds stereotips par poļu logiem ir nepamatots mīts. Uzņēmums pārstāv vienu no lielākajiem Polijas logu ražotājiem Plastimet. Uzņēmumam ir vairāk nekā 20 gadu pieredze logu ražošanā, un tas ir viens no lielākajiem Polijā. "Tas ir tiesa, ka Latvijas ražotājiem ir grūti konkurēt ar savām cenām, ja salīdzinām tās ar mūsu pārstāvētā ražotāja cenām, taču atbilde, kāpēc tas ir tā, slēpjas nevis zemajā kvalitātē, bet ražošanā", stāsta uzņēmuma valdes loceklis Edgars Sauka. "Plastimet ir milzīga ražotne, kas ražo ļoti lielus apjomus. Ja uzņēmums saražo, teiksim, 1000 logu dienā, tad tas var uzlikt arī zemāku cenu, nekā ražotājs, kurš saražo 10 logus dienā, turklāt nereti ar novecojušiem darbgaldiem. Lielākā daļā Latvijas logu ražotāji ir nelieli uzņēmumi. Turklāt jāņem vērā arī ne visai labvēlīgā Latvijas nodokļu sistēma. Nodokļi veido ļoti lielu cenas daļu."

Automatizēta ražošana garantē augstāku precizitāti

Attiecībā uz kvalitāti uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka arī tas ir mīts. Kvalitāti ļoti lielā mērā nosaka tas, vai logi tiek salikti ar rokām, vai automatizēti. Salikšanas precizitāte ir daudz augstāka, ja ražošana ir automatizēta. Saliekot logu ar rokām, neizbēgamas ir sīkas neprecizitātes. "Piemēram, Plastimet rūpnīcā strādā tikai kādi 15 cilvēki, darbs ir gandrīz pilnībā automatizēts. Cilvēciskais faktors tur ir samazināts līdz minimumam", skaidro Logi Plus valdes locekle Lidija Sorokina. Sorokinas kundze norāda, ka faktiski neviens Latvijas PVC logu ražošanas uzņēmumu neražo pašu loga profilu, labākajā gadījumā ražo tikai stikla paketes, bet šo profilu, furnitūru, un citus komponentus iepērk gatavus, tai skaitā tajā pašā Polijā ražotus un šeit logi tiek tikai salikti kopā. Turklāt, cenšoties konkurēt ar cenu, izvēle nereti krīt uz vislētākajiem izejmateriāliem. "Es nerunāju par visām firmām, arī Latvijā ir kvalitatīvu logu ražotāji, taču viņu produkts ir dārgs. Tāpat arī Polijā ir nelieli komplektētāji, kas ražo lētus un, saprotams, visai zemas kvalitātes logus, taču tas nekādā gadījumā neattiecas uz uzņēmumu, ko pārstāvam mēs".

Sertificēts arī gala produkts

Plastimet ražo savus sertificētus profilus, kas, pētot tirgu, ir izstrādāti daudzu gadu garumā. Uzņēmums ražo arī stikla paketes. Turklāt Plastimet ir sertifikāts ne tikai katrai komponentei, kas garantē to kvalitāti, bet arī gala produkta sertifikāts.

Edgars Sauka piebilst, ka nereti nevis loga, bet meistaru zemā kvalifikācija ir iemesls tam, kādēļ cilvēki sūdzas par sliktiem logiem. Reizēm logam nav ne vainas, vienkārši tas ir nemākulīgi ielikts.

Logi Plus pārstāvji atzīmē, ka iemesls zemas kvalitātes logu masveidīgai ienākšanai Latvijas tirgū ir arī zemākās cenas princips. Uzņēmumi, kas vinnē iepirkumus ar zemāko cenu, pēc tam ir spiesti meklēt arī lētākos celtniecības materiālus, tai skaitā logus. Tas automātiski atsaucas arī uz kvalitāti.

Ieteikums: Izvēloties logus, nevadieties pēc stereotipiem! Ieklausieties pieredzējušu nozares ekspertu viedokļos un, ja gribat, lai logs labi kalpo, neizvēlieties to pēc principa – jo lētāk, jo labāk.

www.logiplus.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.