building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai

Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai
Foto: Efektīvi risinājumi sienu siltināšanai

Lai paaugstinātu ēku energoefektivitāti un iegūtu veselīgāku, ērtāku dzīvojamo vidi, neizbēgami jārisina siltuma zudumu samazināšanas jautājums, gan ceļot jaunus mājokļus, gan renovējot esošos. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu un varētu dzīvot siltās, omulīgās mājās, uzmanība jāpievērš piemērotai, pareizai mājokļa siltināšanai.Runājot par sienu siltināšanu, jāatceras, ka ir divi sienu siltināšanas veidi: ir vēdināmās un nevēdināmās sienas.

"Paroc" risinājumi sienu siltināšanai. I daļa. Vēdināmās sienas ar dubultu karkasu.

Autors. Ivars Fabriciuss, Paroc SIA vadītājs.

Lai paaugstinātu ēku energoefektivitāti un iegūtu veselīgāku, ērtāku dzīvojamo vidi, neizbēgami jārisina siltuma zudumu samazināšanas jautājums, gan ceļot jaunus mājokļus, gan renovējot esošos. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu un varētu dzīvot siltās, omulīgās mājās, uzmanība jāpievērš piemērotai, pareizai mājokļa siltināšanai.

Runājot par sienu siltināšanu, jāatceras, ka ir divi sienu siltināšanas veidi: ir vēdināmās un nevēdināmās sienas.

Vēdināmās sienas ir tādas sienas, kurās starp siltumizolāciju un apdares kārtu ir atstāta sprauga, kurā cirkulē āra gaiss. Sienas apakšā un augšā ir ierīkotas atveres, lai āra gaiss varētu šajā spraugā nokļūt. Visbiežāk atveres mēdz būt ne tikai sienas apakšā un augšā, bet arī tās vidū pie logiem, durvīm utml... Tādējādi gaiss pastāvīgi cirkulē, un siena tiek vēdināta.

Nevēdināmās sienas ir tādas sienas, kurās nav gaisa spraugas vēdināšanai un apdares kārta cieši pieguļ siltumizolācijai.

Nesošā sienas daļa abos gadījumos var būt no ļoti dažādiem materiāliem: betona, dažādiem ķieģeļiem, bloku mūra, koka karkasa vai koka baļķiem.

Gan vēdināmās, gan nevēdināmās sienas var ierīkot, siltinot jaunbūves vai renovējamas ēkas ar vienu vai vairākiem stāviem.

Vēdināmo sienu apdares materiālu piedāvājums ir patiešām plašs: no koka un plastmasas apdares dēļiem līdz fibrocementa, augstspiediena lamināta, keramikas vai alumīnija kompozīcijas plāksnēm un ķieģeļu mūrim. Vēdināmo sienu siltināšanā lietojamie materiāli un to ierīkošana ir atkarīga no fasādes apdares piestiprinājuma veida un sienas konstrukcijas: divu līmeņu un viena līmeņa karkasa sistēmas vai arī stiprinājums ar elastīgām saitēm trīskārtīga mūra gadījumā.

Vēdināmās sienas ar dubultu karkasu

Divu līmeņu karkasa sistēmā siltumizolāciju veidojam no divām kārtām – apakšējai kārtai lietojam nedegošās universālās akmens vates plāksnes PAROC® eXtra™, bet virs tām veidojam vēju aizturošu slāni no nedegošajām PAROC® WAS 25t, PAROC® WAS35t plāksnēm vai no jaunajām, īpaši efektīvajām plāksnēm PAROC®Cortex™. Šīm jaunajām plāksnēm ir īpašs pārklājums, kurš laiž cauri ūdens tvaikus, bet izceļas ar sevišķi mazu gaisa caurlaidību. Runājot par vēdināmo sienu konstrukcijām, svarīgi pieminēt, ka PAROC® eXtra™, PAROC® WAS 25t un PAROC® WAS35t atbilst ugunsizturības klasei A-1 (pēc eiroklašu klasifikācijas). Arī PAROC®Cortex™ ir nedegoša un atbilst A2- s1, d0 ugunsizturības eiroklasei. Tāpēc ar PAROC akmens vates plāksnēm siltinātas mājas ugunsgrēka gadījumā ir drošākas.

Turklāt jāatceras arī, ka sienu risinājumi neaprobežojas ar siltumizolācijas plāksnēm vien. Tas ir vesels materiālu komplekss sienas izolācijas nostiprināšanai kritiskajās vietās: ēkas stūros, durvju un logu aiļu malās un plākšņu savienojuma vietās.

1. attēls.

Divu līmeņu horizontālā karkasa sistēma vēdināmai sienai


Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Stūri ir ēkas kritiskās zonas, tāpēc, ierīkojot siltumizolāciju un vēju aizturošas kārtas, tiem jāpievērš īpaša uzmanība. Aizsardzībai pret vēju lietojot PAROC®Cortex™,  plākšņu savienojuma vietās izolācijas nostiprināšanai ieteicams lietot līmlenti PAROC® XST 020 , bet ēkas stūru, kā arī durvju un logu aiļu malu izolācijas nostiprināšanai – PAROC® XST 021 līmlenti.

2. attēls.
Divu līmeņu karkasa vēdināmās sienas stūris


Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Izvēloties komponentus divu līmeņu karkasa vēdināmās sienas sistēmas ierīkošanai, vēlams paļauties uz kvalificētiem speciālistiem. Metāla karkasa tips, karkasa "solis" (attālums starp profiliem), metāla karkasa elementu biezums, skrūves un to skaits jāizvēlas un jāaprēķina, ņemot vērā sienas veidu, vēja slodzi konkrētās zonās, ēkas augstumu, apdares elementu veidu un citus faktorus.

Uzsākot divu līmeņu karkasa vēdināmās sienas sistēmas montāžu, starp metāla elementiem un sienu jālieto termoizolācijas starplikas. Profili pie metāla elementiem jāpiestiprina tā, lai veidotu nepieciešamo horizontālo karkasu siltumizolācijai.

Divu līmeņu karkasa vēdināmās sienas sistēmas ierīkošanas instrukcija:


1. Uzstāda horizontālo karkasu.
2. PAROC® eXtra™ plāksnes iestiprina karkasā.
3. Virs PAROC® eXtra™ akmens vates kārtas uzliek nepārtrauktu vēju aizturošu slāni no PAROC®Cortex™. Tad nostiprina izolāciju vēju aizturošo plākšņu savienojuma vietās un ēkas stūros, kā arī durvju un logu aiļu malās ar PAROC® XST 020 un PAROC® XST 021 līmlentēm. Ar vertikāli piestiprināmiem omega profiliem veido atstarpi, ne mazāku kā 30 mm.
4. Uz vertikālā omega profilu karkasa montē fasādes apdares plāksnes.

Akmens vates plākšņu siltumizolācijas kārtas montāžas shēmas

7. attēls

8. attēls

9. attēls

 

www.paroc.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.