building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Ar EPDM membrānu cer mainīt stereotipus par plakano jumtu materiāliem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ar EPDM membrānu cer mainīt stereotipus par plakano jumtu materiāliem

Kā liecina prakse, būvniecības speciālisti attiecībā uz materiāliem un tehnoloģijām bieži vien priekšroku dod jau zināmiem stereotipiem nekā meklē jaunus risinājumus. Viena no šādām jomām ir plakanie jumti, kur tradicionāli tiek izmantoti uzkausējamie ruļļveida materiāli. To uzklāšana ir laikietilpīga, komplicēta un prasa speciālas iemaņas. Nesen Latvijas tirgū ienācis jauns materiāls Firestone RubberGard® EPDM klājums, kam šobrīd nav analogu un kura priekšrocības tiek augstu vērtētas jau tūkstošiem objektos visā pasaulē.

Kā liecina prakse, būvniecības speciālisti attiecībā uz materiāliem un tehnoloģijām bieži vien priekšroku dod jau zināmiem stereotipiem nekā meklē jaunus risinājumus. Viena no šādām jomām ir plakanie jumti, kur tradicionāli tiek izmantoti uzkausējamie ruļļveida materiāli. To uzklāšana ir laikietilpīga, komplicēta un prasa speciālas iemaņas. Nesen Latvijas tirgū ienācis jauns materiāls Firestone RubberGard® EPDM klājums, kam šobrīd nav analogu un kura priekšrocības tiek augstu vērtētas jau tūkstošiem objektos visā pasaulē.

Kompānija Firestone ir pasaulē pazīstams zīmols, kas jau vairāk nekā 100 gadus nodarbojas ar gumijas izstrādājumu ražošanu. Ražošana tika sākta 1903. gadā, kad tika izgatavots pirmais gumijas riepu komplekts ar zīmolu Firestone. Jau 1920. gada beigās kompānija Firestone kļuva par pasaules līderi kaučuka polimēru ražošanas tehnoloģijā un realizēja savu darbību sešos kontinentos. 1988. gadā Firestone apvienojās ar Japānas slaveno riepu ražotāju Bridgestone, tādējādi kļūstot par lielāko riepu un gumijas ražotāju pasaulē. Šobrīd uzņēmuma ražotnes izvietotas vairāk nekā 25 valstīs un kopējais gada apgrozījums lēšams ap 30 miljardiem ASV dolāru.



Firestone Building Products ir viena no Bridgestone Coropration struktūrām, kas ietilpst BSAM Bridgestone America grupā. Savukārt pašu struktūrvienību Firestone Building Products veido vairākas apakšgrupas, kur ietilpst jumta sistēmu izstrādātāji, metāla produktu ražotāji u.c. No kaučuka izgatavoto membrānu EPDM sāka attīstīt 1960. gadā ASV, vēlāk tika sākta tās plašāka izmantošana Ziemeļamerikā, bet pirmais objekts Eiropā ar šo segumu ekspluatācijā tika nodots 1973. gadā. Līdz mūsdienām Firestone Building Products ir saražots un uzklāts EPDM segums aptuveni 1 000 000 000 kvm platībā sākot no objektiem Aļaskas ziemeļos līdz celtnēm arābu zemju karstajos tuksnešos. Gada laikā tiek saražoti aptuveni 65 milj./kvm šī materiāla. Pateicoties šādiem apjomiem, uzņēmums Firestone Building Products ir kļuvis par pasaules līderi tieši kaučuka EPDM membrānu ražošanā. Šī membrāna plaši tiek izmantota dažādām vajadzībām: celtniecībā, autoindustrijā, plastikas materiālu izgatavošanā, dažādām tehniskām vajadzībām, vadiem un kabeļiem, eļļu modifikācijai un riepu ražošanai.

Latvijā Firestone Building Products un konkrēti EPDM membrānu pārstāv SIA "Decem". Šī gada 17. janvārī arī tika rīkots seminārs, kura laikā projektētāji un citi būvniecības speciālisti tika iepazīstināti ar jumtiem paredzēto EPDM produktu. Seminārā piedalījās Beļģijas kompānijas Firestone Building Products reģionālais vadītājs Pols Vanneste (Paul Vanneste), Lietuvas uzņēmuma EPDM sistemos pārstāvis Rolandas Šreiberis un Firestone EPDM Latvijā pilnvarotas pārstāvis Vjačeslavs Ozoliņš.

autors: Ar EPDM membrānu cer mainīt stereotipus par plakano jumtu materiāliem
Foto: Ar EPDM membrānu cer mainīt stereotipus par plakano jumtu materiāliem; autors: Ar EPDM membrānu cer mainīt stereotipus par plakano jumtu materiāliem


EPDM jumtu membrānas uzbūve

Firestone RubberGard® jumtu sistēmu galvenā sastāvdaļa ir EPDM vienkārtīga sintētiska, elastīga kaučuka membrāna, kas tiek izgatavota no etilēn – propilēn – dijēna terpolimēra, kas sajaukts ar sodrējiem, eļļām, vulkanizējošām un tehnoloģiskām piedevām. Šis maisījums tiek kalandēts lielās loksnēs un vulkanizēts. Atšķirībā no PVC materiāliem, ko arī izmanto jumta segumiem, EPDM atšķiras ar to, kas materiāls pēc izstiepšanas vai izlocīšanas allaž atgriezīsies savā iepriekšējā formā. To nodrošina membrānas sastāvā izmantotā oglekļa polimēru ķēde, kuras molekulas saistītas ar īpašiem "savienotājmezgliem", kas nodrošina sākotnējās formas atgūšanu. Materiāls ir 1mm biezs un to veido divi slāņi, kas ar vulkanizācijas palīdzību tiek cieši salīmēti kopā. Līdztekus tiek izgatavoti arī nevulkanizēti EPDM membrānas izstrādājumi, kas paredzēti dažādu savienojumu vietu un ģeometrisko formu izolējošai nosegšanai. Tiek ražoti arī armēti un ugunsdroši EPDM segumi.

EPDM membrānas priekšrocības

Salīdzinot ar tradicionālajiem ruļļu materiāliem, kas tiek izmantoti plakano un lēzeno jumta konstrukcijām, EPDM ir vairākas būtiskas priekšrocības. Vispirms – ātra un vienkārša ieklāšanas tehnoloģija, kas neprasa papildu prasmes vai ilgstošu pieredzi. Membrāna tiek ražota ruļļos līdz 15m platumā un līdz 61m garumā. Šādi izmēri ļauj noklāt pēc iespējas lielākas platības ar vienlaidus materiālu bez šuvju veidošanas, liekot materiālu uzreiz uz siltumizolējošās kārtas, kas ievērojami atvieglo darbu lielā platībās, ja tiek izmantota balasta sistēmas metode. Būtiski samazinās savienojuma šuvju skaits un montāžai nepieciešams daudz mazāk laika nekā pie citiem segumiem.

Firestone RubberGard® EPDM membrānai ir augsta pretestība pret ozona un UV starojumu, dažāda veida agresīvas vides ietekmi un noturība pret ķīmisku vielu iedarbību. Ņemot vērā to, ka membrānā nav degšanas plastifikatorus un inhibitorus, tās ekspluatācijas īpašības nemainās, ir stabilas un nodrošina seguma un visas jumta konstrukcijas ilgmūžību.

Membrānu raksturo arī augsta elastība un pagarināšanas spēja, turklāt šīs īpašības arī saglabājas pat pie – 45 °C. EPDM pagarināšanās spēja ir vairāk nekā 300%, kas nozīmē, ka to iespējams pielāgot visdažādākajām konstrukciju formām un arī temperatūras svārstībām.

Membrānas ekspluatācijas izmaksas ir niecīgas, salīdzinot ar citiem plakano/lēzeno jumtu klājumiem. Pat pēc ilgstošas ārējās vides ietekmes uz pārklājumu, membrāna ir viegli labojama ar Firestone QuickSeam® pašlīmējošo materiālu palīdzību. Kopā ar ilgmūžību un konkurētspējīgu cenu EPDM jumtu segumu sistēmu montāžā, tas viss nodrošina ļoti mazus ekspluatācijas izdevumus.

Jāatzīmē, ka EPDM ir arī ekoloģiski drošs un videi draudzīgs izstrādājums. To apliecina arī Firestone Building Products izsniegtais ISO 14001 sertifikāts. Membrāna neizdala toksiskas vielas, tas ļauj savākt un izmantot lietus notekūdeņus. Membrānu var arī utilizēt un atkārtoti izmantot ietvju asfaltā un braucamo daļu segumā.

Membrānas ieklāšanas sistēmas

Atkarībā no konkrētā projekta prasībām pastāv trīs Firestone RubberGard® EPDM membrānas uzklāšanas sistēmu veidi. Pirmā no tām ir balasta/inversijas sistēma, kur EPDM materiāls tiek uzklāts uz virsmas bez papildu stiprināšanas. Blakus esošās loksnes tiek pārklātas viena otrai 100mm platumā un savienotas ar Firestone QuickSeam® pašlīmējošo lentu. Saskaņā ar ražotāja norādījumiem tiek izolēti dažādu konstrukciju savienojumu vietas (stūri, atveres u.tml.). Nobeigumā membrānas virsmu pārklāj ar ģeomembrānu un gludu akmens materiālu vai bruģakmeņiem ar minimālo svaru 50kg/m2. Balasta sistēmu var izmantot jebkurai ēkai, kas spēj izturēt papildus balasta slodzi un kurai jumta slīpums nepārsniedz attiecību 1:6. Šāds klājuma veids piemērots ēkām, kas atrodas skarbos klimata apstākļos. Sistēmas priekšrocības ir zemas montāžas izmaksas, iespēja izmantot maksimāla platuma EPDM loksnes, mazs šuvju skaits un augsts darba ātrums.

Otrs veids ir EPDM membrānas mehāniskā stiprināšana. Šo veidu uzskata par piemērotāko ēkām, kur jumta konstrukcija ietver daudz dažādu detaļu un jumta slīpums nepārsniedz proporciju 1:3. Mehāniskajai stiprināšanai ražotājs piedāvā divas atsevišķas sistēmas RMA un MAS. Sistēma Firestone RMA ir viegla un hermētiska, tās stiprināšana tiek veikta mehāniski, izmantojot Firestone QuickSeam® armētas EPDM membrānas joslas un pašlīmējošo lentu. Šīs sistēmas priekšrocības ir iespēja iztikt bez caurdurošiem mehāniskiem stiprinājumiem, kas var bojāt pašu membrānu, iespēja izmantot lielus membrānas klājumus, ir maz šuvju, jumtam ir vizuāli patīkams izskats un uzklātais segums ir viegls, bet konstrukcija nav noslogota.

Sistēmu Firestone MAS izmanto nestandarta konfigurācijas jumtiem, un šajā gadījumā membrānas tiek piestiprināta mehāniski ar līstēm un lai nodrošinātu maksimālu izolāciju, pārklātas ar pašlīmējošām lentām.

Pilnībā pielīmētā sistēma (FAS) nozīmē EPDM materiāla tiešu pielīmēšanu pie virsmas. Šuvju vietas tiek savienotas ar pašlīmējošo lentu. Pa perimetru veicot hidroizolāciju, tiek iegūta pilnībā mitrumdroša, hidroizolējoša virsma. Šīs sistēmas īpašās priekšrocības ir iespēja EPDM membrānu izmantot jebkura slīpuma jumtiem ar jebkuru pārklājumu, arī konstrukcijām ar sarežģītu konfigurāciju un elementiem, jumts netiek noslogots, jo membrānas kopējais svars ir neliels, kā arī, pielīmējot materiālu virsmai, tiek iegūta augsta noturība pret vēja slodzēm.

Plašs aksesuāru un palīgmateriālu klāsts

Lai EPDM membrānas montāžu un ekspluatāciju padarītu maksimāli ērtu un efektīvu, kompānija Firestone izstrādājusi plašu dažādu aksesuāru un palīgmateriālu klāstu. Tos izmantojot, tiek nodrošināts pilnīgs visu ar jumta seguma uzklāšanu veicamo darbu process un iegūta kvalitatīva virsma ar izcilu hidroizolāciju. Aksesuāri tie iedalīti trīs lielās grupās. Pirmā no tām ir līmes, hermētiķi, šķīdumi virsmas attīrīšanai. Otro grupu veido blīvējamās detaļas, trešo - Firestone QuickSeam® pašlīmējošie produkti, ko izmanto gan šuvju savienošanai, gan dažādu savienojumu izolēšanai, tostarp arī membrānas labošanas darbiem.



Kompānijas Fireston Building Products pārstāvji sniedz pilnu konsultatīvo un tehnisko atbalstu dažādu ar EPDM membrānas izmantošanu saistīti jautājumu un problēmu risināšanā. Plaša teorētiskā un praktiskā informācija atrodama arī uzņēmuma interneta vietnē: www.firestonebpe.com

SIA "EPDM Sistemos"
Mob. +370 609 98107
Tel./faks. (+370 5) 2788146
E-pasts:. info@epdmsistemos.lt
Verkių g. 29 | 4 korp. | LT-09108
Viļņa, Lietuva

Pilnvarotais pārstāvis Firestone EPDM Latvijā:
SIA "Decem"
Mob. +371 29195027
E-pasts: decem@inbox.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.