building.lv skaitļos

Lietotāji online13
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32871
Kā gāzes apkuri padarīt ekonomiskāku : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā gāzes apkuri padarīt ekonomiskāku

Mājokļa apsilde, izmantojot gāzi, ir viens no populārākajiem apkures veidiem. Gadu no gada sadārdzinoties šī energoresursa cenai, tiek rasti arvien jauni veidi ekonomiskākai gāzes apkurei. Praksē tas ir iespējams un, kā liecina kompānijas "Robert Bosch" siltumtehnikas preču zīmola Junkers speciālistu pētījumi, izpildot vairākus priekšnoteikumus, gāzes patēriņu iespējams samazināt pat par 40%. Ikmēneša maksājumiem 40% ir ievērojams atspaids, taču, lai varētu baudīt ekonomiskās apkures priekšrocības, vispirms jāizpilda noteikti uzdevumi.

Vecā apkures katla nomaiņa uz modernāku – vidēji gāzes apkures katla kalpošanas mūžs ir 10-15 gadi. Šāds katls uzskatāms jau par morāli novecojušu un katli, kas uzstādīti pirms šāda laika, noteikti nevar lepoties ar ekonomiskumu. Mūsdienu apstākļiem vispiemērotākie būs kondensācijas tipa katli. Piemēram, Junkers speciālisti iesaka tādus modeļus kā Junkers CerapurComfort vai CerapurSmart. Šo katlu priekšrocība ir iespēja apsildē izmantot arī ūdens tvaikus, kas parasti kopā ar dūmgāzēm aizplūst skurstenī. Šajā gadījumā tvaiki kondensējas pašā iekārtā un iegūtais siltums tiek izmantots apsildē, tādējādi paaugstinot katla efektivitāti. Jo īpaši kondensācijas tipa katli piemēroti apkures sistēmās ar zemu apsildes temperatūru – telpās ar lielākiem radiatoriem, ar siltajām grīdām. Vietās, kur ir smagnējie čuguna radiatori, kas paredzēti augstām temperatūrām, ekonomija būs nedaudz mazāka. Tiesa, kondensācijas katlu cena ir aptuveni divas reizes lielāka par tradicionālo gāzes apkures katlu, taču šī cenas starpība var atpelnīties jau 2 – 3 gadu laikā.

Jāizmanto automatizācijas iespējas – visi jaunākās paaudzes gāzes apkures katli, ko piedāvā Junkers, ir aprīkoti ar dažādām automatizācijas iespējām. To noteikti ir jāizmanto, jo, pareizi sastādot un ieregulējot apkures programmu, var iegūt ap 15 – 20% ekonomiju. Kondensācijas katlu automātika lielākoties darbojas pēc āra temperatūras - ja laukā paliek vēsāks, regulators pats pieregulē, kādai jābūt apkures temperatūrai. Piemēram, iespējams saprogrammēt, lai katls nesilda naktīs vai tad, kad neviena nav mājās.

Ar saules kolektoriem iespēja būt "zaļākiem" un taupīgākiem – lai arī Latvijā saules spīdēšanas laiks nav garš, ar to tomēr ir pietiekami, lai gada laikā ar saules kolektoru palīdzību nosegtu ap 60% karstā ūdens un līdz 30% telpu apsildei nepieciešamās enerģijas. Turklāt modernie gāzes kondensācijas katli ir ērti savietojami ar solārajām sistēmām. Piemēram, tam paredzētā Junkers apkures iekārtu automātikā integrētā "Solar inside" funkcija, kas saules kolektoru un gāzes apkures katla "sadarbību" padara jo īpaši efektīvu. Junkers speciālisti aplēsuši, ka kopumā, salīdzinot ar vecākā modeļa apkures katliem, kopējais enerģijas patēriņš gan telpu apsildīšanai, gan karstā ūdens sagatavošanai tiek samazināts pat līdz 50%.

Mājai jābūt siltinātai, logiem nomainītiem – jūs varat iegādāties vismodernāko gāzes apkures katlu, bet, ja to ieliks mājā, kur caur nesiltinātām sienām nāk aukstums un pa logu šķirbām pūš vējš, jums nekāda ekonomija nesanāks. Tieši pretēji – maksāsiet vēl vairāk. Tāpēc noteikums, kas iet roku rokā ar energoefektīvu apkures katlu, paredz nosiltinātas ārsienas un kvalitatīvus pakešlogus.

Apkures veidu kombinēšana – arvien populārāka kļūst divu atšķirīgu apkures veidu izmantošana vienā mājoklī. Tas nozīmē, ka atkarībā no apstākļiem apsildei var izmantot vai nu gāzi vai cieto kurināmo. Lielākoties līdzās gāzei par otru alternatīvu tiek izvēlēta apsilde ar granulām. Protams, tās ir zināmas investīcijas, kas ietver arī apkures sistēmas pārveidi atbilstoši drošības noteikumiem, taču arī šis ieguldījums ir atmaksāšanās vērts.

"Pusmūža" apkures katlus papildina ar automātiku – ja jūsu apkures katls nav sasniedzis cienījamo padsmit gadu vecumu, ir labi uzturēts, darbojas nevainojami, bet tam trūkst visu jaunāko tehnoloģiju iespēju, ieteicams to papildināt ar kādu automātikas iekārtu. "Junkers" piedāvā vairāku veidu automatizācijas iekārtas arī iepriekšējo gadu apkures katlu modeļiem. Kopā ar regulārām katla apkopēm tiks uzlabota kopējā apkures sistēmas darbības efektivitāte un ekonomiskums.

Konsultēja Uldis Krusts, SIA "Robert Bosch" siltumtehnikas nodaļas tirdzniecības vadītājs

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.