building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Nekustamo īpašumu darījumu jomā vasara bijusi īpaši ražīga : building.lv - par būvniecību Latvijā

Nekustamo īpašumu darījumu jomā vasara bijusi īpaši ražīga

Nekustamo īpašumu darījumu jomā vasara bijusi īpaši ražīga
Foto: Nekustamo īpašumu darījumu jomā vasara bijusi īpaši ražīga

Aizvadītā vasara šogad bijusi īpaši labvēlīga nekustamo īpašumu darījumiem Latvijā. Lai arī ekonomiskās krīzes sekas vēl jūtamas, kopumā situācija nekustamā īpašuma tirgū ir uzlabojusies un arī turpmākās prognozes par tirgus tālāko attīstību ir daudzsološas. Tiesa, šajā gadījumā runa ir par ārvalstu pircējiem, kas iegādājas īpašumus Latvijā.

Kā norāda nekustamo īpašumu kompānijas "Realia" Dzīvojamā fonda departamenta direktors Andrejs Kozels, šajā vasarā noslēgts rekordliels skaits darījumu par māju vai dzīvokļu iegādi tieši ar ārvalstu pircējiem no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Kazahstānas. Visvairāk īpašumu pārdots Jūrmalā un Rīgas centrā. Tās ir dzīvošanai gatavas privātmājas vai dzīvokļi, kam nav nepieciešami papildu ieguldījumi un remonts. Retāk, bet tiek pirkta arī zeme tālākai apbūvei.

Iegādes iemesls – iespēja iegūt uzturēšanās atļauju

Būtiskākais iemesls īpašumu iegādei Latvijā ir iespēja saņemt uzturēšanās atļauju. Kā zināms, saskaņā ar spēkā esošajiem Imigrācijas likuma grozījumiem kopš 2010. gada, iegādājoties nekustamo īpašumu LR teritorijā Rīgā vai Rīgas rajonā par summu, kas nav mazāka par LVL 100 000 (EUR 143 000), iespējams iegūt pastāvīgu uzturēšanās atļauju sev un saviem ģimenes locekļiem. Citos LR reģionos minimālā summa īpašumu iegādei ir LVL 50 000 (EUR 72 000). Nopirktie īpašumi galvenokārt tiek izmantoti paša īpašnieka atpūtai vai arī tos iegādājas ar mērķi izīrēt.

Priekšroku dod tālākiem Jūrmalas rajoniem

Kopš pagājušā gada ievērojami palielinājusies ārvalstu pircēju interese par īpašumiem Jūrmalā, kuru summa pārsniedz noteikto uzturēšanās atļaujas iegūšanas "minimumu". Tās ir summas sākot vidēji no EUR 200 000 – 250 000 un augstāk. "Tas liecina, ka pircēji vēlas iegādāties augstākās kvalitātes īpašumus," secina A. Kozels. Otra tendence – arvien vairāk pircēju meklē īpašumus Jūrmalas zaļajā zonā. Ja vēl nesen lielākais pieprasījums pēc objektiem bija tieši Bulduros, Dzintaros un Majoros, kur viens no noteicošajiem faktoriem bija arī Dzintaru koncertzāles tuvums, tad tagad interese ir arī par tālākiem Jūrmalas rajoniem.

Gatavs dzīvošanai un drošs

Izvēloties īpašumu, ārvalstu klientu būtiskākie nosacījumi ir, lai tas atrastos ūdens tuvumā un īpašums būtu pilnībā gatavs dzīvošanai, tajā nebūtu jāveic remonts. Turklāt visam jābūt maksimāli augstā kvalitātē. A. Kozels piebilst, ka ar remontdarbiem vai celtniecību ārvalstu klienti nodarboties negrib. Tas prasa laiku un ir pārāk sarežģīts process, īpaši, ja būvdarbiem jāseko līdz no citas valsts.

Ļoti svarīgs priekšnoteikums ir drošība. Mājoklim jābūt apsargātam, pieslēgtam pie attiecīgām apsardzes sistēmām, ja tā ir dzīvokļu māja, kāpņu telpā jābūt sarga postenim. Trešais nosacījums – ērta autostāvvieta. Papildu tam prasība ir arī ērta infrastruktūra – veikalu un sabiedriskā transporta tuvums. Cilvēkiem, kas īpašumu iegādā tieši atpūtai, būtiska ir dažādu atpūtas pakalpojumu pieejamība – spa kompleksi, baseins u.tml. "Ārvalstu pircēji ļoti labi zina, ko viņi vēlas, tāpēc prasības ir augstas. Ja investīcija sasniedz pārsimts tūkstošus, tad pirkumam arī reāli jāatbilst šai summai," komentē A.Kozels.

Dzīvokļu segmentā dominē Rīgas centrs

Attiecībā par galvaspilsētu, lielākais pieprasījums šovasar bijis pēc dzīvokļiem Rīgas centrā. Īpaši vēsturiskajā daļā un "klusajā" centrā. Arī šajā ziņā ārvalsts pircēju prasības ir analogas – dzīvoklim jābūt gatavam dzīvošanai, pilnībā izremontētam, ar visām ērtībām, jāatrodas jaunā projektā vai renovētā ēkā. Vidējā cena ap 2000 – 3000 EUR/ kvm. Atšķirībā no Jūrmalas Rīgā tomēr tiek meklēti lētāki piedāvājumi, tālab nereti dzīvoklis tiek iegādāts arī nedaudz tālāk no Rīgas centra.

Vietējie izvēlas mikrorajonos

Runājot par vietējo pircēju aktivitāti, A.Kozels atzīst, ka šajā ziņā nekustamo īpašumu tirgus pēc ekonomiskās krīzes ir samazinājies. Cilvēki kļuvuši daudz piesardzīgāki, nevēlas ņemt aizdevumus bankās. Piedāvājums ar objektiem ir ļoti plašs, bieži vien par neadekvātām cenām. Savukārt tie, kas ir gatavi īpašuma iegādei, vairāk izvēlas tā dēvētos "guļamrajonus" – tieši te dzīvokļu tirdzniecība arī notiek aktīvāk. Vidēji tie ir darījumi par summām līdz EUR 100 000 un pārsvarā tie ir dzīvokļi agrāk celtās mājās. Dzīvokļi jaunos projektos tiek izvēlēti samērā maz, jo to cenas nereti līdzinās labā stāvoklī esošas privātmājas cenai un šādā gadījumā tālredzīgi domājošs pircējs dos priekšroku īpašumam ar zemi, nevis dzīvoklim.

Raksts tapis sadarbībā ar nekustamo īpašumu kompāniju "Realia"

www.realia.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.