building.lv skaitļos

Lietotāji online28
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Ugunsdrošam stiklam liela nozīme ēkas kopējā ugunsdrošības paaugstināšanā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ugunsdrošam stiklam liela nozīme ēkas kopējā ugunsdrošības paaugstināšanā

Ugunsdrošam stiklam liela nozīme ēkas kopējā ugunsdrošības paaugstināšanā
Foto: Ugunsdrošam stiklam liela nozīme ēkas kopējā ugunsdrošības paaugstināšanā

Ja vēl pirms vairākiem gadiem ugunsdrošā stikla izmantošana būvniecības konstrukcijās bija maz pielietota, tad šobrīd šāda veida stikls ir kļuvis par pieprasītu un pat obligātu sastāvdaļu daudzos sabiedriskos un industriālos objektos. Uzskatāmākais piemērs tam būs Nacionālā bibliotēka, kur ugunsdrošais stikls izmantots lielās platībās.

Ugunsdrošā stikla konstrukciju svarīgākais uzdevums ir telpas norobežošana un aizsardzība pret iespējamo ugunsnelaimi. Lielākoties ar šāda veida stikla durvīm atdala kāpņu telpas, ar starpsienām norobežo dažādas telpas, kur, piemēram, atrodas svarīgi dokumenti vai ugunsbīstami priekšmeti. Privātajā sektorā šo stiklu praktiski neizmanto.

Stikla uzbūve

Noteiktas ugunsdrošības pakāpes iegūšanai stikla ražošanā izmanto speciālu ugunsdrošu gēlu. Ugunsdrošo stiklu veido vairākas ar šo gēlu salīmētas atsevišķas stikla kārtas, ko veido pēc šādas shēmas: stikls – gēls – stikls – gēls utt. Ikdienā šis stikls ārēji neatšķiras no mums pierastajiem – tas ir caurredzams, gluds. Turpretī, sākoties ugunsgrēkam, starp stikla kārtām ievietotais gēls, karstumā pārvēršas par putām, paplašinās izmērā un stikls kļūst necaurspīdīgs. Būtība gēls ir tas, kas nodrošina stikla izturību pret uguni.

Ugunsdrošo stiklu iedalījums

Ugunsdrošos stiklus iedala trīs klasēs:

  • E klase – šis stikls noteiktu laiku aizsargā pret liesmu un dūmu ielaušanos telpā, taču tam nav karstuma izolācijas spēja;
  • EW klase – papildu aizsardzībai pret liesmām un dūmiem šis stikla veids jau nedaudz izolē karstumu;
  • Ei klase – šim stiklam piemīt iepriekšminētā aizsardzība pret liesmām un dūmiem plus tā galvenā priekšrocība ir karstumizturība. Ja aiz sienas plosās ugunsgrēks, noteiktu laiku šī stikla virsmas temperatūra nepārsniegs +100°C.


Ar vienu stundu evakuācijai pietiks

Katram stiklu veidam ir noteikts tā izturības laiks. Tas nozīmē, ka šajā laika periodā stikls garantēti pildīs savas ugunsaizsardzības funkcijas. Ražotāji izmanto šādas laika vienības: 15; 30; 45; 60, 90 un 120 minūtes. Vispieprasītākie ir stikli ar 30 un 60 minūšu periodu, jo praksē pārbaudīts, ka stundas laikā tiešām iespējams evakuēt no telpas visu, kas vien nepieciešams.

Jāatzīmē gan, ka ugunsdrošie stikli ir smagi. Piemēram, viens kvadrātmetrs ugunsdrošā stikla ar 30 minūšu izturību sver 37,6 kg/kvm, bet 60 minūšu – 62,5 kg/kvm. Savukārt minimālais biezums 30 minūšu stiklam ir 15 – 16mm, 60 minūšu – 23mm.

Jāizmanto ugunsdrošas konstrukcijas

Kā zināms, stikls pirms izmantošanas tiek apdarināts un ievietots profilos. Piemēram, uzņēmums "Glāzeri", kas ir viens no lielākajiem stikla piegādātājiem Latvijā, ugunsdrošo stiklu iepērk loksnēs no Šveices kompānijas "Glas Trösch". Pēc tam loksnes tiek sagrieztas attiecīgos izmēros, apdarinātas to malas un stikls ievietots pasūtītāja izvēlētā konstrukcijā – alumīnija, tērauda vai koka rāmī. Ņemot vērā, ka alumīnijs pie augstām temperatūrām deformējas vieglāk nekā tērauds un koks, alumīnija profilā papildu iestrādā nedegošu pildījumu, kas ļauj profilam saglabāt formu. Šādi sagatavots stikls tiek nodots pasūtītājam, kas to izmanto attiecīgās būvkonstrukcijās.

Kopšana kā ikvienam

Attiecībā uz kopšanu ugunsdrošos stiklus kopj tāpat kā jebkuru cita veida stiklu. Tos var tīrīt ar stiklam paredzētajiem kopšanas līdzekļiem, droši mazgāt ar ūdeni. Vienīgais nosacījums – lai nesaskrāpētu virsmu, nedrīkst lietot abrazīvus tīrītājus.

Ja tomēr šādai stikla konstrukcija nācies pārciest ugunsnelaimi un stikls ir "izpildījis" savas funkcijas, tālāk šis stikls vairs nav izmantojams.


Paldies par konsultāciju raksta tapšanā SIA "Glāzeri" speciālistam Maksimam Bogoradam.

www.glazeri.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.