building.lv skaitļos

Lietotāji online15
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Elektrības nodrošināšana būvlaukumā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Elektrības nodrošināšana būvlaukumā

Mūsdienās patiesi lielā daļa būvdarbu ir nepieciešama elektrība, tāpēc viens no pirmajiem jautājumiem jebkurā objektā ir par elektrības pieejamību un jaudām. Ja gribat būt droši, ka ar elektrību objektā problēmu nebūs, der konsultēties arī ar speciālistiem, piemēram, SIA "Satema Baltic". Aigars Ģērmanis pastāstīja pamatlietas, kas jāzina, domājot par elektrību būvlaukumā.

Viss sākas ar jautājumu, vai būvobjektā ir elektroenerģijas pieslēgums "Latvenergo" vai citam elektroenerģijas piegādātājam, ja tāda vēl nav, elektroapgāde tiek nodrošināta ar ģeneratoru. Tā kā būvobjektā nepieciešams vienlaikus darbināt daudzas elektroiekārtas un instrumentus, nepieciešami arī elektrosadalnes skapji (turpmāk- elektrosadalnes). Atsevišķos gadījumos var būt nepieciešamība arī pēc spriegumu pazeminoša transformatora.

Elektrosadalnes nepieciešamas, lai jaudu sadalītu tālāk vairākiem atsevišķiem mazākiem patērētājiem, kā arī aizsargātu tos no pārslodzes vai īsslēgumiem. Populārākās elektrosadalnes būvobjektos ir ar 32A un 63A lielām nominālajām strāvām. Protams, lielos būvlaukumos galvenā elektrosadale var būt ievērojami jaudīgāka- 630A vai pat vairāk. Būvobjektu elektrosadalnes ir pārvietojamas, lai vajadzības gadījumos var mainīt to atrašanās vietu.


Elektrosadalnes ar transformatoru tiek izmantotas, lai pazeminātu spriegumu no 220V uz 48V. Parasti tāda nepieciešamība ir gadījumos, kur būvobjektā ir paaugstināts mitrums, piemēram, pagrabos.

Jaudas aprēķināšana būvobjektā nav sarežģīta, taču praksē vērojams, ka ļoti bieži atbildīgās personas tai nepievērš nepieciešamo vērību, tāpēc vēlāk darbi var kavēties, jo nav pieejama nepieciešamā jauda. Jaudu aprēķina apzinot visas iekārtas un instrumentus, kurus objektā būs nepieciešams izmantot un summējot to jaudu. Tā kā varbūtība, ka visi instrumenti tiks lietoti vienlaicīgi, nav liela, standarta gadījumos tiek piemērots 0.8 noslodzes koeficients. Pirms elektrosistēmu plānošanas jaunam objektam der apsekot arī kontaktdakšas un rozetes, lai pārliecinātos, ka tās nav bojātas un nepieciešamības gadījumā nomainītu pret jaunām. Jebkurā gadījumā ir jāatceras, ka šiem jautājumiem der pievērst uzmanību, jo bez elektrības būvlaukumā lielākā daļa darbu apstāsies.

Objekta apgaismojums ir nepieciešams gan iekštelpās, gan ārā. Iekštelpās visbiežāk lieto pārnēsājamos prožektorus, šobrīd tirgū sāk parādīties LED gaismekļi, kas iekarojuši lielu popularitāti Skandināvijā. Kā āra apgaismojumu SIA "Satema Baltic" speciālisti iesaka izmantot Tower Light prožektoru mastus. Tower Light prožektoru masti ir piemēroti izmantošanai būvniecības nozarē, kuģu būvē, brīvdabas pasākumos, piemēram, festivālos, koncertos, izstādēs un manēžās, civilajai aizsardzībai, lidostās, automašīnu stāvvietās, rūpnīcās, karjeros, slēgta tipa noliktavās, gājēju zonās un daudzās citās vietās. Apgaismes torņi ir pieejami ar un bez ģeneratoriem, dažādām jaudām un izgaismošanas laukumiem. Teleskopiskais masts ir paceļams ar manuālo vinču vai hidraulisko pacelšanas sistēmu. Teleskopiskā masta pacelšanas augstums atkarībā no iekārtas izmēra ir līdz desmit metriem. Kā jaunums tiek piedāvāti arī prožektori ar LED lampām. Atkarībā no apgaismes torņa izmēra tie darba stāvoklī spēj izturēt vēja ātrumu līdz pat 110 km/h. 
Apgaismojums sāk palikt aktuāls rudeņos, kad vakaros ātri sāk satumst, kā arī nakts laikā, piemēram, veicot ceļa remontu lielā pilsētā, lai netraucētu satiksmi dienas laikā.

autors: Elektrības nodrošināšana būvlaukumā
Foto: Elektrības nodrošināšana būvlaukumā; autors: Elektrības nodrošināšana būvlaukumā


Rozešu bloki atvieglo darbu būvobjektā. Tie viens no otra atšķiras ar strāvām un rozešu skaitu. Lai saprastu, kāds bloks būs piemērotākais, jāapzina, cik iekārtas un instrumentus būs nepieciešams vienlaikus nodrošināt ar elektrību.



Jebkurā vietā, kur ir elektrība, vienlaikus jādomā arī par drošības jautājumiem. Minētajām elektroiekārtām patērētāja puse jāaizsargā ar drošinātājiem vai automātiskajiem slēdžiem. Papildus vēlams arī, lai būtu 30mA noplūdes strāvas automātslēdži, kas Skandināvijā un arī daudzās Eiropas valstīs jau ir ieviesta kā obligāta prasība. Ir jāuzmanās no bojātām iekārtām un jāinformē par tām atbildīgās personas.

SIA "Satema Baltic" piedāvā visas minētās iekārtas un visu, kas ar tām saistīts. Sazināsimies!


Tel.+371-65048616
Fax.+371-65048617
www.satema.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.