building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
Pretslīdes flīzes – aktuāli darba devējiem un pašiem darbiniekiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Pretslīdes flīzes – aktuāli darba devējiem un pašiem darbiniekiem

Pretslīdes flīzes – aktuāli darba devējiem un pašiem darbiniekiem
Foto: Pretslīdes flīzes – aktuāli darba devējiem un pašiem darbiniekiem

Kā liecina statistikas dati negadījumu skaitam darbavietās ir tendence palielināties. Iemesli tiem ir visdažādākie taču ir lietas, par ko iespējams parūpēties savlaicīgi, negaidot, kamēr notiks nelaime. Viena no tām ir atbilstošs grīdas klājums sabiedriskās un koplietošanas telpās, šajā gadījumā pareizi izvēlēts flīžu segums ar konkrētajiem lietošanas apstākļiem paredzētu pretslīdes faktoru. Gūt traumu, paslīdot un nokrītot uz grīdas, ir ne tikai veselībai bīstami, bet tas rada juridiski komplicētu situāciju arī darba devējam vai attiecīgajai institūcijai, kurā negadījums noticis.

Sabiedriskās lietošanas telpās pretslīdes faktora ievērošana grīdas flīzēm ir obligāta prasība, kas jāņem vērā objekta projektētājiem un būvniekiem. Tiesa, Latvijas būvnormatīvos šāds nosacījums iekļauts tikai attiecībā uz valsts un pašvaldību ēkām, taču Eiropas Savienībā (ES) grīdas segumu slīdamības standartiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. EN standarti arī nosaka vienotus flīžu pretslīdes koeficientu apzīmējumus. Flīžu ražotājiem un tirgotājiem pieejamas speciālas tabulas ar sīkiem dažādu telpu un ārpustelpas vietu iedalījumiem, kas nosaka, kur un kāda veida flīzes izmantojamas. Te uzskaitīti gan veikali, bankas, medicīnas iestādes, izglītības iestādes, atšķirīgu nozaru ražotnes, noliktavas u.c.

Koeficients no 9 līdz 13

Flīžu pretslīdi apzīmē ar burtu R un iedala diapazonā no 9 līdz 13. Flīzes ar R9 izmanto dažādām uzgaidāmām telpām, foajē un tamlīdzīgi. Visplašākais pielietojums ir flīzēm ar koeficientu R10 – tas savā ziņā ir universāls lielums, kas piemērots tādām publiskām telpām kā skolas, sabiedriskās ēdināšanas iestādes, lielveikali, darbinieku ģērbtuves. Flīzes ar koeficientu R11 ieteicams izmantot telpās ar paaugstinātiem slīdamības draudiem, proti, vietās, kur notiek darbs ar dažādiem šķidrumiem, piemēram, restorānu virtuves, autoservisi, automazgātuves. R12 flīzes nepieciešamas telpās ar paaugstinātu mitrumu – baseinos, dušas telpās, bet R13 jāizmanto vietās ar paaugstinātām drošības prasībām, piemēram, specifiskas ražošanas telpām.

Līdztekus pretslīdes koeficientam, flīzes iedala arī A, B un C kategorijās. A kategorijas flīzes izmantojamas vietās, kur nav paredzēta pastāvīga ūdens klātbūtne. B un C kategorijas – telpās ar paaugstinātu mitrumu vai pat pastāvīgi mitrās telpās (īpaši C kategorija).

Pilna masa vai glazūras virskārta

Flīzes prestlīde ražošanā tiek iegūta, flīzes masai pievienojot dažādas ķīmiskas sastāvdaļas, kas samazina flīzes mitruma uzsūkšanas spēju un veido vairāk vai mazāk izteiktu virsmas faktūru. Ir gan flīzes, kuru virsma ir viegli raupja, gan tādas, kuru virsmai ir izteikts reljefs. Turklāt reljefam ir īpaša nozīme. Piemēram, izmantojot šādas flīzes telpās, kur vairumā tiek izmantoti dažādi šķidrumi, eļļas un smērvielas, tie, nonākot uz flīzes virsmas, "satek" gropītēs, savukārt augstākie reljefa "punkti" paliek neskarti un tā ir virsma, kam pieskaras apavu zoles. Tātad paslīdēt nevarēs.

Neslīdošās flīzes lielākoties gatavo no akmens masas, un ražotāji piedāvā gan pilnas masas (struktūras) flīzes, gan flīzes ar pretslīdošas glazūras pārklājumu. Intensīvas noslodzes telpām rekomendējams izvēlēties pilnas struktūras flīzes, jo risks tās sabojāt ir minimāls. Tāpēc pilnas masas flīzes ieteicamas ražošanas telpās, darbnīcās un citviet, kur grīdas kopšanu veic ar augstspiediena mazgāšanas ierīcēm un agresīvākiem tīrīšanas līdzekļiem. Savukārt flīzes ar glazūras pārklājumu būs piemērotas iekštelpām ar mazāku slodzi un privātai izmantošanai. Flīzes ar pretslīdes glazūras kārtu nav sala izturīgas, tādēļ nav izmantojamas āra apstākļos, tāpat tām ir nedaudz augstāka mitrumuzsūkšanas spēja. Jāzina, ka, sabojājot glazēto virsmu, flīzes pretslīdes funkcijas samazinās.

Krāsu un izmēru dažādība

Atkarībā no ražotāja pieejamas dažādas flīžu krāsas un toņi, un to atvasinājumi. Jāņem vērā, ka jo mazāks flīzes izmērs, jo attiecībā uz pretslīdi tās funkcijas ir labākas. Aprēķins ir gluži vienkāršs – tiek pieņemts, ka cilvēka soļa platums ir tāds, lai ar pirkstgalu vai papēža daļu, tas "aizķertu" flīžu šuves, kas arī kalpo kā savdabīgs slīdamības šķērslis, veidojot nelielu grīdas virsmas reljefu. Tāpēc "ejošākie" izmēri šādām flīzēm ir 12x12cm, 15x15cm vai 30x30cm. Maksimālais izmērs, ko ražotāji mēdz piedāvāt ar pretslīdes efektu, ir 60x60cm, lielāka formāta flīzēm nodrošināt atbilstošu prestlīdi ir tehniski sarežģīti.

Stiprināšanai tikai kvalitatīvākos materiālus

Paaugstinātas pretslīdes flīzes stiprināmas tikai ar kvalitatīviem materiāliem. Turklāt, ņemot vērā, ka vairums gadījumu noflīzētās grīdas virsmas ekspluatācija būs saistīta ar dažādu mitru un slapju vielu nokļūšanas uz tās, jānodrošina atbilstoša hidroizolācijas izveide. Šāda veida flīzēm mitruma uzsūkšanas koeficients ir zem 0.3, kas nozīmē, ka flīžu līmēšanai jāizmanto līmes ar polimēru sastāvdaļām, kas sniegs nepieciešamo stiprību. Cementa-smilšu maisījums, ko flīzētāji dažkārt izmanto, noteikti nederēs, tāpat arī "lētā gala" līmes.

Arī šuves vēlams veidot ne šaurākas par 4mm, jo šaurās šuvēs šuvotāja materiāla daudzums ir mazāks un tas būs plānāks. Paaugstināta mitruma telpās šuvēm var izmantot epoksīdus saturošus materiālus, kas kalpos kā labs blīvētājs un neļaus mitrumam izsūkties caur šuvēm. Turklāt, kā minēts iepriekš, šuves papildina virsmas kopējo pretslīdi.

Raksts tapis sadarbībā ar Hanzas "Flīžu tirgus, SIA"

www.flizes.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.