building.lv skaitļos

Lietotāji online28
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
KĀ ATRAST ĪSTO siltumozilācijas materiālu? : building.lv - par būvniecību Latvijā

KĀ ATRAST ĪSTO siltumozilācijas materiālu?

KĀ ATRAST ĪSTO siltumozilācijas materiālu?
Foto: KĀ ATRAST ĪSTO siltumozilācijas materiālu?

Kad esam nonākuši līdz ēkas siltināšanai, nereti iestājas apjukums, jo siltumizolācijas materiālu klāsts mūsdienās ir samērā plašs, arī ražotāji Latvijā ir pārstāvēti vairāki, tāpēc ir vieglāk, ja ir zināmi kritēriji, pēc kuriem izvēlēties piemērotāko materiālu. Ar saviem ieteikumiem dalījās Intars Rozmans, kompānijas "Vides tehnika" pārstāvis.

SIA "VIDES TEHNIKA" uzņēmums dibināts 2008. gadā un tā misija ir piedāvāt saviem klientiem ilgtspējīgus un profesionālus tehniskos risinājumus, un iekārtas ēku siltināšanai. Gadu gaitā attīstoties un pilnveidojot savas zināšanas, uzņēmums ir apvienojis profesionālu siltināšanas ekspertu komandu, kas palīdzēs rast piemērotākos siltumizolācijas risinājums atbilstoši Jūsu vēlmēm, vajadzībām un iespējām. Šobrīd uzņēmuma kolektīvs sevi pamatoti var dēvēt par siltināšanas ekspertiem. Par to pārliecināties var ikviens.

Siltumizolācijas materiāli:

Siltumizolācijas materiālu izvēle mūsdienās ir patiesi plaša. Kompānija "Vides tehnika" piedāvā sekojošus siltumizolācijas materiālu veidus:

-  Ekovate. Ekovate tiek izgatavota no avīžu papīra, kas ar speciālām apstrādes metodēm tiek pārstrādāts līdz ekoloģiski tīrai celulozes šķiedrai, kurai tiek pievienoti antipirīni un antiseptiķi. Materiāla ekoloģiskumu nosaka tas, ka tā izejviela ir makulatūra, ražošanas procesā netiek piesārņota apkārtējā vide, kā arī materiālu var izmantot vairākkārt, pārstrādājot to.

- Minerālvate. Škiedrveida siltumozilācijas materiāls, kas tiek ražots no bazalta iežiem. Materiālam piemīt ne tikai lieliskas siltuma un skaņas izolācijas īpašības, bet tas ir arī ekoloģisks un ērts montāžas procesā. Minerālvate labi piemērota fasāžu un jumtu siltumizolācijai.

- Beramā vate. Plūksnās sadalīta beramā akmens vate paredzēta bēniņu pārsegumu siltumizolācijas veidošanai jaunām un esošam ēkām, ar pūšamo ierīci vai izbēršanai un izlīdzināšanai ar rokām nelielos laukumos.

- Termovate. Tas ir inovatīvs siltuma un skaņas izolācijas materiāls, kas tiek ražots plātņu un termovates veidā. Siltinātāja porainā struktūra dabīgā veidā regulē mitruma apriti starp mājas iekštelpām un celtnes ārsienām, tāpēc ēkā nekad nebūs nepatīkama mitruma un sastāvējuša gaisa smaka, nebūs apstākļu slimības izraisošo sēnīšu, pelējuma un citu nevēlamu mikroorganismu attīstībai, kuru vairošanās notiek mitrā un nevēdinātā vidē.

- Gaisa spraugu siltumizolācijas materiāls. SIA "VIDES TEHNIKA" piedāvā GRAND FULL granulas - efektīvu siltumizolācijas materiālu, kas ir īpaši piemērots vecu ēku ārsienu nosiltināšanai, aizpildot gaisa spraugas un tukšos dobumus starp ārsienas mūriem. Materiāls neuzsūc ūdeni, nenosēžas, nenoveco, nesadrūp, aizpilda visas laika gaitā radušās plaisas, drošs pret koroziju, ekonomisks, otrreiz pārstrādājams.

- Putustikla šķembas. Putustikla šķembas piemērotas gan nelielu platību (piemēram, ēkas pamatu), gan arī lielu platību (piemēram, stadiona, rūpniecības angāru un cehu pamatu) siltināšanai un izolēšanai. Materiāls arī piemērots bēniņu, grīdu un sienas konstrukciju izolācijai, uzberot to. Var lietot arī kā drenāžas pildvielu ceļu un sabiedrisko teritoriju izveidē.

- Kokšķiedras un kaņepju vate. Palīdz ēku padarīt ekoloģisku, elpojošu un veselībai draudzīgu, veicina otrreizējo resursu izmantošanu, jo kokšķiedras vate ir izgatavota no otrreizēji pārstrādātas priedes. Materiālam piemīt augstas siltumizolācijas spējas, teicama skaņas izolācija un siltuma regulācija, tas ir elpojošs un ekonomisks materiāls, kura iestrādes procesā nerodas pārpalikumi. Materiāls ir ilgmūžīgs un izturīgs pret sēšanos, sablīvēšanos, protams, arī videi un veselībai draudzīgs, antialerģisks.

- Kokšķiedras plāksnes. Tām izšķir dažādus veidus, kas apmierina dažādas prasības. Universālās kokšķiedras siltumizolācijas plāksnes "Steico Therm" ir paredzētas visa veida konstrukciju siltināšanai, nodrošinot teicamu rezultātu – siltumu, mājīgumu un trokšņa izolāciju visās telpās. Pateicoties materiāla cietajai struktūrai, tas ir piemērots tālākai apmešanai, padarot tā pielietošanas iespējas vēl plašākas.

- Fibrolīta plāksnes. Fibrolīta galvenās sastāvdaļas ir koka ēveļskaidas, cements un ūdens. Fibrolīts tiek gatavots no speciāli sagatavotām koka ēveļskaidām par saistvielu izmantojot Portlandcementu, iegūstot spēcīgas, izturīgas un strukturāli noturīgas celtniecības plātnes. Koka ēveļskaidas ir mineralizētas - izmantota metode, kas vienlaicīgi ļauj saglabāt koka mehāniskās īpašības, aptur bioloģiskās bojāšanās procesu, padara koka ēveļskaidas inertas un palielina to noturīgumu pret uguni.

- Magnezīta loksnes. Magnezīta loksnes ir balts ar stikla šķiedras sietu pastiprināts materiāls. Loksnes var izmantot ēku iekšējai un ārējai apdarei, būvkonstrukcijās, iekārto griestu montāžai, mājokļu un biroju starpsienām, veidojot saliekamas pamatnes grīdu segumiem, mansardu telpu norobežojošajām konstrukcijām.

Kā atrast īsto?

Lai saprastu, kurš konkrētā gadījumā ir piemērotākais segums, kopā ar speciālistiem ir jāsaprot atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem:

- Vai materiālu siltumpretestība atbilst vēlamajai? Siltumpretestība ir siltumizolācijas materiālu spēja aizturēt siltumu. Šo spēju raksturo siltumvadītspējas koeficients – jo zemāks tas ir, jo labāka ir materiāla siltumpretestība, tātad, jo lielāku siltumizolāciju tas sniegs.

- Kāda slodzes izturība piemīt konkrētajam materiālam? Vai tas ir noturīgs pret deformācijām? Slodzes izturība parāda, cik materiāls ir izturīgs pret palielinātu slodzi (smagumu) uz tā. Slodzes izturīgi materiāli ir īpaši svarīgi vietās, kur siltinātā virsma ir pakļauta lielai slodzei, piemēram, "peldošajām" grīdām, lēzenajiem jumtiem un ēkas pamatos. Noturība pret deformācijām ir materiāla spēja atgūt iepriekšējo stāvokli pēc deformēšanas – saliekšanas, izstiepšanas, saspiešanas. Jo lielāka ir noturība pret deformācijām, jo labāka būs materiāla siltumizolācijas spēja.

- Kāda ir materiāla mitrumizturība? Jo izturīgāks materiāls ir pret mitrumu, jo plašāka ir tā pielietošanas sfēra. Mitrumneizturīgos materiālus nevar lietot augstai mitruma iedarbībai pakļautās telpās, piemēram, māju pamatos, pagrabstāvos utt.

- Cik blīvs ir materiāls? Siltumizolācijas materiālu blīvums, galvenokārt, raksturo tā svaru – jo lielāks blīvums, jo smagāks ir materiāls. Jo vieglāks ir materiāls – tātad arī mazāk blīvs – jo ērtāk un vieglāk ir ar to strādāt. Turklāt nereti mazāk blīvi materiāli labāk saglabā siltumu.

- Vai materiāls ir elastīgs? Materiāla plastiskums parāda, cik viegli materiāls pielāgojas deformācijai – piemērojas siltināmās virsmas īpatnībām, izliekumam, aizpilda spraugas un neatstāj nenosiltinātas vietas. Sarežģītām konstrukcijām un grūti pieejamām vietām ir ieteicams lietot plastisku materiālu – piemēram, beramo ekovati vai beramo minerālvati, jo tās vislabāk nosiltinās vissarežģītākās konstrukcijas un pasargās telpas no aukstuma.

- Vai materiāls izolē skaņu? Skaņas izolācijas spējas parāda materiāla spēju slāpēt trokšņus un pasargāt mājas iemītniekus no ārējiem trokšņiem, kā arī, ja skaņu izolējoši siltumizolācijas materiāli tiek lietoti iekštelpu izolācijai, tad arī slāpēs skaņas izplatīšanos starp stāviem un istabām. Skaņas izolācija ir svarīga rūpniecisko telpu izbūvē.

- Vai materiāls ir ugunsdrošs? Materiāla ugunsdrošība raksturo materiāla reaģēšanu un paaugstinātas temperatūras iedarbību, un atklātu uguns liesmu. Protams, jo ugunsdrošāks ir materiāls, jo labāk un drošāk – it īpaši dzīvojamās ēkas siltināšanai.

- Vai materiāls "elpo"? Materiāla gaisa apmaiņas spējas jeb elpošana parāda, cik lielā mērā konkrētais materiāls laiž cauri gaisu un vienlaikus arī palīdz izvadīt lieko mitrumu no telpām. Jo elpojošāks ir materiāls, jo patīkamāks un veselīgāks mikroklimats veidojas nosiltinātajās telpās.

- Vai materiāls ir ekoloģisks? Materiāla ekoloģiskums parāda materiāla draudzību videi, cilvēka veselībai un citiem dzīviem organismiem – gan materiāla lietošanas laikā, gan pēc tā demontāžas un utilizācijas. Svarīga ekoloģiska materiāla pamatprasība ir neatjaunojamo dabas resursu patēriņš tā ražošanā – jo zemāks tas ir, jo labāk un ekoloģiskāk.

- Kāds ir materiāla kalpošanas laiks? Kalpošanas ilgums ir svarīgs rādītājs, ja domājat par nākotni un meklējat materiālu, kas ne tikai atmaksāsies kalpošanas laikā, bet arī uzticami kalpos ilgu laiku un nodrošinās patīkamu siltumu mājās daudzu gadu garumā. Tas savā ziņā ir arī ekonomiski pamatots rādītājs.

- Cik tas maksā? Ir jāņem vērā arī visas saistītās izmaksas – palīgmateriālu (visas nepieciešamās komponentes materiālu uzstādīšanai, kā arī iespējamie papildus nepieciešamie siltumizolācijas materiāli vēlamā efekta iegūšanai) cena, uzstādīšanas izmaksas (darbietilpība, nepieciešamās iekārtas un instrumenti, zināšanas), transportēšanas izmaksas līdz uzstādīšanas vietai, nepieciešamības gadījumā arī tehniskās apkopes izmaksas materiāla uzturēšanai teicamā "darba kārtībā".

SIA "VIDES TEHNIKA"
Adrese: Maskavas iela 322D, Rīga, Latvija, LV-1063
E-pasts: info@videstehnika.lv
www.videstehnika.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.