building.lv skaitļos

Lietotāji online24
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32874
LED - jaunākās paaudzes apgaismojums : building.lv - par būvniecību Latvijā

LED - jaunākās paaudzes apgaismojums

LED - jaunākās paaudzes apgaismojums

LED (Light Emitted Diode) ir enerģiju taupošs un ekonomiski izdevīgs jaunākās paaudzes apgaismojums, kura darbība ir balstīta uz kristālu spīdēšanu. LED darbības pamatā ir gaismas elektroluminiscence, kas rodas, strāvai plūstot caur pusvadītāja kristālu p-n elektriskajā ķēdē.

LED spuldzes, ja to atļauj gaismekļa specifikācija, var lietot arī dažādos klimatiskos apstākļos. Daudzi LED gaismekļi tiek pielietoti diezgan agresīvās vidēs, kur lieliski pilda savas funkcijas. LED spuldžu darba mūžs nesamazinās no biežas ieslēgšanas un izslēgšanas, kā tas ir ar kompaktajām luminiscences spuldzēm. Izslēdzot LED spuldzes, tās nepaliek standby režīmā, bet izslēdzas pilnībā un vispār nepatērē elektrību.

Ja LED spuldzes vēlas instalēt virknē ar dimmeri (slēdzi, kas maina gaismas spilgtumu), ir jāizvēlas speciālas dimmēšanai paredzētas spuldzes, jo parastās LED spuldzes ir aprīkotas ar sprieguma stabilizatoriem, kuri ļauj darboties LED spuldzei plašā sprieguma diapazonā, bet neļauj mainīt gaismas spilgtumu. Stabilizatori tiek lietoti, lai novērstu gaismas samazināšanos, ja elektrosistēmā notiek sprieguma kritumi vai pārspriegumi.

LED spuldzes ieslēdzas momentāni ar simtprocentīgu gaismas plūsmu. Tas ir saistīts ar to, ka LED spuldzēm nav elektrodu, kuriem ir jāierosina gāzu pildījuma un luminofora spīdēšana.

LED spuldzes nav kaitīgas redzei un nenogurdina acis, jo tās nemirgo ar tīkla takts frekvenci 50 Hz, ko ar neapbruņotu aci nevar redzēt.
Salīdzinājumam kompaktās luminiscences un parastās luminiscences spuldzes rada šo stroboskopisko efektu, kas ir kaitīgs redzei un nogurdina acis.

LED spuldzes ir dārgākas par citām spuldzēm galvenokārt alumīnija cenas, ko izmanto korpusu izgatavošanā, un, tehnoloģiskā procesa un komponenšu kvalitātes dēļ.

Pieejamās krāsas, jaudas un cokolu standarti.

LED diožu apgaismojums ir pieejamas dažādās krāsās. Parasti LED spuldzes ir izgatavotas silti baltas (WW), neitrāli baltas (NW), auksti baltas (CW), sarkanas (R-red), zaļas (G-green), zilas (B-blue) un dzintara (A-amber) krāsās. No šīm pamata krāsām, attiecīgi savienojot divas vai vairākas krāsas var iegūt arī citas nokrāsas.

Plaša patēriņa LED produktu ražošanā izmanto vairāku tipu diodes. Visplašāk LED produktos šobrīd izmanto trīs tipa gaismas avotus, SMD, HP (High power) un COB (Chips on Board).

autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums

SMD diodes ir dažādu modifikāciju, un ar nelielu jaudu ( līdz 0,5W). Pēc izskata mazi dzelteni kvadrātiņi.

HP LED (High power) arī ir pārstāvētas ļoti plašā modifikāciju klāstā. No citām LED tās atšķiras ar lēcu, kura no kristāla nākošo gaismu koncentrē kūlī. HP LED piejamais jaudas diapazons no 0,5W līdz 10W.

COB LED (Chips on Board) ir jaunākās tehnoloģijas LED produkti. Tie no pārejiem atškiras gan pēc tehnoloģijas, gan pēc izskata. COB diodes tiek veidotas kā daudzu kristālu savirknējumi kuri novietoti uz alumīnija plāksnītes un pārlieti ar luminoforu.

Šī tehnoloģija ļauj panākt ļoti lielas jaudas, un viena gaismas izstarojuma avota efektu.

COB jaudas diapazons no 5W līdz 500W un gaismas plūsma jau ir lidz 135 Lm/W. Salīdzinājumam var pieminēt, ka kvēlspuldzes gaismas plūsma ir no 8 līdz 10 Lm/W.
LED spuldzes tiek izgatavotas ar visiem, sadzīvē pieejamiem, standarta cokoliem: E27, E14, GU10, GU5,3, G9, G4 u.c., tāpēc nomainīt, piemēram kvēlspuldzi pret LED spuldzi, nesagādā nekādas problēmas.

Šobrīd tirgū ir pieejami dažādu veidu un jaudu LED gaismas avoti. Ar daudziem no tiem var iepazīties, un tos var iegādāties arī «LEDempire» salonā, kurš atrodas Rīgā, Tērbatas ielā 83B.

autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums

autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums


Ekonomisks, ekoloģisks, ilgmūžīgs.

LED spuldzes ar laiku spēs aizstāt arī kompaktās luminiscences spuldzes, tieši tāpat, kā tās aizstāja kvēlspuldzes un halogēnās spuldzes, kā novecojušu tehnoloģiju.

Kompaktās luminiscences spuldzes galvenokārt aizstās ne to energoefektivitātes, bet gan ekoloģijas dēļ. Kompaktās luminiscences spuldzes satur dzīvsudrabu, kas ir kaitīgs videi, un tāpēc tās ir speciāli jāutilizē. Atšķirībā no KLS (kompaktām luminiscentām spuldzēm) LED spuldzēm nav nepieciešama speciāla utilizācija, jo LED apgaismojums nesatur videi kaitīgus komponentus, tādus kā dzīvsudrabs u.c.

LED spuldzes ir ekonomiskākas par kvēlspuldzēm, jo kvēlspuldzes darbības principā ir volframa kvēldiega kvēlošana, kas izdala arī siltuma starojumu.

Veidojas situācija, ka kvēlspuldze patērē apmēram 95 procentus no elektriskās jaudas siltumā un tikai pieci procenti paliek gaismai.

Turpretim LED spuldze nerada siltumstarojumu un visu elektrisko jaudu patērē gaismas radīšanai. LED spuldzes tiek ražotas ar speciālu alumīnija korpusu, kas kalpo kā radiators, taču darbības laikā tas neuzkarst vairāk par 60°C.

Iepriekšējās paaudzes spuldzes nomainot pret LED, var ieekonomēt līdz pat 90 procentiem elektroenerģijas patēriņa, taču pie nosacījuma, ka LED ir pirktas no piegādātāja, kurš spēj nodrošināt gan tirgū pieejamo labāko gaismas plūsmu gan garantijas apkalpošanu.

Spuldzes tips un jauda Elektroenerģijas patēriņš gadā 4h/diennaktī Ekvivalentas LED spuldzes jauda* Elektroenerģijas patēriņš gadā 4h/diennaktī Elektroenerģijas ietaupījums gadā, %
Halogēnā spuldze 35W 51,1 kWh LED spuldze 3W 4,38 kWh 91,40%
Halogēnā spuldze 50W 73 kWh LED spuldze 4W 5,84 kWh 92,00%
Kvēlspuldze 40W 58,4 kWh LED spuldze 4W 5,84 kWh 90,00%
Kvēlspuldze 60W 87,6 kWh LED spuldze 5W 7,3 kWh 90,80%
Kvēlspuldze 100W 146 kWh LED spuldze 9W 13,14 kWh 90,00%

* pie gaismas plūsmas no 80 Lm/W


Iegādājoties LED spuldzes, jāpievērš uzmanība, vai uz iepakojuma ir atzīmes, ka konkrētais produkts atbilst Eiropas kopienas standartiem. Tas liecinās, ka spuldze neizstaro kaitīgu elektromagnētisko starojumu.

Ja esat iegādājušies kvalitatīvu LED spuldzi, tā kalpos jums vismaz 50 000 stundas. Lietojot LED spuldzes mājas režīmā (vidēji sešas stundas dienā) darba mūžam nevajadzētu būt īsākam par 20 gadiem.

Pieņemot vidējo mājsaimniecības spuldžu darbības laiku sešas stundas, iegūstam, ka LED apgaismojums atmaksāsies nepilnu divu gada laikā.

Esošās kvēlspuldzes jauda Skaits Elektroenerģijas patēriņš gadā 4h/diennaktī Ekvivalentas LED spuldzes jauda Skaits Elektroenerģijas patēriņš gadā 4h/diennaktī
Kvēlspuldze 40W 4 233,6 kWh LED spuldze 4W 4 23,36 kWh
Kvēlspuldze 60W 11 963,6 kWh LED spuldze 5W 11 80,3 kWh
Kvēlspuldžu komplekta cena - 4,50 LVL LED spuldžu komplekta cena – 168,00 LVL
Elektroenerģijas ietaupījums gadā 90,7%
**Investīciju atmaksāšanas laiks 1,7 gadi

**Aprēķins veikts, izmantojot elektroenerģijas tarifu 0,0818LVL/kWh un kvēlspuldžu vidējo cenu veikalos.


Investīciju atmaksāšanās ir atkarīga no spuldžu darbības laika diennaktī un elektroenerģijas tarifa.

Pirmās pazīmes par LED apgaismojuma kvalitāti noteikti būs redzamas jau tā iegādes brīdī, aplūkojot iepakojumu.

Uz iepakojuma ir jābūt CE un RoHS standartu apzīmējumiem, kā arī noteikti jāredz konkrētā izstrādājuma gaismas plūsmas un gaismas krāsu temperatūras rādītāji – lūmeni (Lm) un kelvini(K).

Gadījumā ja LED spuldze pārtrauc savu darbību, to noteikti nevajadzētu mest laukā, jo tai visticamāk vēl ir garantija, kas nozīmē, ka jūs ar savām pretenzijām varat doties uz veikalu, kur šo spuldzi esat iegādājušies un pieprasīt tās apmaiņu. Ja tas ir noticis jau pēc garantijas termiņa tad ir jāatceras ka LED apgaismojums atšķirībā no iepriekšējo paaudžu apgaismojuma ir labojams un atjaunojams.

Lietojot LED, jūs iegūsiet vienreizēju investīciju uz ilgu laika posmu.

Ņemot vērā spuldžu parasto lietošanas ilgumu mājsaimniecībās, jūs iegūsiet spuldzes, par kuru nomaiņu jūs varēsiet aizmirst uz vismaz 20 gadiem.

LED apgaismojuma galvenās priekšrocības

* Ekoloģiski un draudzīgi videi.
* LED spuldzes nav speciāli jāutilizē.
* Nesatur kaitīgus komponentus, piemēram, dzīvsudrabu.
* Kalpošanas ilgums vismaz 50000 stundas.
* LED spuldzes ieslēdzas momentāni ar simtprocentīgu gaismas plūsmu.
* Nerada stroboskopisko efektu, kas ir kaitīgs redzei un nogurdina acis.
* Plašs krāsu spektrs.
* Tiek izgatavotas ar visiem standarta cokoliem, tāpēc piemeklējamas jebkura veida      apgaismes ķermeņiem.
* Līdz 20 reizēm lielāka gaismas plūsma, salīdzinot ar kvēlspuldzēm.
* Aizsardzība pret sprieguma kritumiem un pārspriegumiem elektrosistēmā.

* Jaunākās paaudzes LED produkti ir apskatāmi un iegādājami «LEDempire» salonā, kas atrodas Rīgas centrā – Tērbatas ielā 83B, kas nodrošina vieglu piekļuvi gan no Rīgas priekšpilsētām, gan ir viegli atrodams citu pilsētu un lauku iedzīvotājiem.

Vairāk informācijas: www.ledempire.lv

autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums
Foto: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums; autors: LED - jaunākās paaudzes apgaismojums


Raksts tapis sadarbībā ar energoefektīva apgaismojuma salonu LEDempire

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.