building.lv skaitļos

Lietotāji online31
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā : building.lv - par būvniecību Latvijā

SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā

SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā

Vai tiešām kaņepju siltumizolācijas materiāli nākotnē kļūs par Latvijas eksporta zelta preci? Vācijā, piemēram, siltināšana ar kaņepju siltumizolācijas materiāliem zeļ un plaukst.

Siltini ar kaņepēm, kā senie latvieši

Senāk Latvijā kaņepes bija viens no populārākajiem ēku siltumizolācijas materiāliem. Pirms simts un vairākiem gadiem Latvijā būvētās ēkas bija ļoti siltas, lai uzturētu pietiekamu siltumu, māju vajadzēja kurināt ar malku reizi trijās dienās. Kā senie latvieši uzbūvēja tik siltu ēku? Liekot lietā seno meistaru siltināšanas knifus, kā arī ļoti efektīvus, dabīgus un viegli pieejamus siltināšanas materiālus, piemēram, linu spaļus, kaņepes, kūdru.

Uzņēmums «RB&B» (www.rbb.lv) ir pirmais Latvijā, kas ēku konstrukciju siltināšanā izmanto dabīgus siltināšanas materiālus - kaņepju un linu spaļus, kūdru u.c.

Izstrādājot ēku siltināšanas tehnoloģiju, uzņēmums par pamatu izvēlējās seno latviešu ēku siltināšanas meistarstiķus un materiālus. Demontējot pirms simts un vairāk gadiem Latvijā būvētas ēkas, atklājās, ka daudzviet, kā siltinājuma slānis, ir izmantotas kaņepes vai linu pakulas, turklāt ēkas konstrukcijās siltinājuma slānis bija izcili saglabājies.

Tas pārliecināja, ka dabīgie siltumizolācijas materiāli - kaņepes, linu spaļi, kūdra, pareizi iestrādāti ēkas konstrukcijās, ir mūžīgi. Mūsdienās turpretim mūsdienās populārākās ķīmiskās siltumizolācijas putas sadalās piecu līdz desmit gadu laikā.

Siltinām ar kaņepēm, nevis putām

Pagājušajā gadā pēc uzņēmuma «RB&B» (www.rbb.lv) tehnoloģijas ar kaņepju spaļiem tika nosiltināta pirmā ēka Latvijā, Krāslavas sociālā dienesta ēka. Kaņepju siltumizolācijas materiālu ražoja Krāslavas rūpnīcā no Latvijas zemnieka sētā audzētām kaņepēm, bet siltināšanu veica Latvijas uzņēmums «RB&B». Rezultāts ir lielisks - ļoti silta un ekoloģiska māja.

HARIJS TUČS, uzņēmuma «RB&B» vadītājs, siltināšanas eksperts stāsta : «Siltinot un blīvējot ēkas konstrukcijas - logus, durvis, mēs neizmantojam ķīmiskas siltumizolācijas putas, bet kaņepju vati vai pakulas. Kaņepju siltumizolācijas materiālus Latvijā ievedam no Vācijas. Materiāls ir pilnībā dabīgs, tā ražošanā nav lietotas ķīmiskas vielas, kā saistviela izmantota kukurūza. Kaņepju siltumizolācijas materiāls nerada kaitīgus izgarojumus telpā, neizraisa alerģiju. Tādejādi mēs panākam māju ar izcilu siltumnoturību un ļoti ekoloģisku, veselībai nekaitīgu vidi.»

Lūk, Vācijā veiktais salīdzinošais pētījums, kas parāda, kāds ir enerģijas patēriņš, saražojot 1m³ siltumizolācijas materiāla. (www.waermedaemmstoffe.com)

Foto: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā; autors: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Attīra gaisu no piesārņojuma!

Kaņepēm piemīt izcila īpašība, tās asimilē oglekļa dioksīdu – CO2, proti, attīra gaisu no piesārņojuma.

Ja ēkai, kā siltumizolācijas materiāls, ir izmantotas kaņepes, tās darbojas kā filtrs pret no āra ienākošo gaisa piesārņojumu.

Turpretim, uzturoties telpā, kur siltināšanā izmantotas ķīmiskas siltumizolācijas putas, tās izdala cilvēka veselībai ļoti kaitīgas vielas. Jebkura siltumizolācijas materiāla ražošana rada zināmu piesārņojumu videi. Tomēr, ja salīdzinām kopējo piesārņojuma bilanci, kādu rada kaņepju un ķīmiska siltumizolācijas materiāla ražošanu, kaņepes (pateicoties savai īpašībai attīrīt gaisu no CO2), rada nesalīdzināmu mazāku piesārņojumu dabai.

Tātad kaņepju siltumizolācijas materiāla ražošana ir ar daudz zemāku piesārņojuma bilanci.

Būtiski ir tas, ka kaņepju siltumizolācijas materiāls pēc ēkas pārbūves vai demontāžas nonāk dabā, sadalās un nerada ne mazāko piesārņojumu. Savukārt ķīmiskas siltumizolācijas putas, sadaloties dabā, rada nopietnu ķīmisko piesārņojumu. Par to ar savu veselību maksāsim gan mēs, gan mūsu bērni!

Vācijā veiktais pētījums, kāds ir CO2 emisijas daudzums, saražojot 1 m³ siltumizolācijas materiāla. (www.waermedaemmstoffe.com)

Foto: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā; autors: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Kaņepju siltumizolācijas materiālam ir vairākas priekšrocības.

Pirmkārt, specifiskās smaržas dēļ tas nepatīk grauzējiem, to negrauzīs peles.
Kaņepju siltumizolācijas materiāls dabīgā veidā regulē telpas mitrumu. Telpā nevajadzēs likt nedz kondicionieri, nedz gaisa mitrinātāju.
Kaņepes darbojas kā sava veida siltuma akumulators, karstā laikā kaņepju siltinājuma slānī uzkrājas saules enerģija, ēka tik ļoti neuzkarst. Savukārt, iestājoties aukstajam laikam, kaņepju siltinājuma slānis atdod ēkai siltuma enerģiju. Piemēram, ja mājā ir +20 grādu silts, bet ārā gaisa temperatūra nokrīt līdz - 5 grādiem, ēkā, kas siltināta ar parasto siltināmo materiālu, temperatūra pazemināsies jau pēc četrām stundām, būs jākurina. Savukārt mājā, kas siltināta ar kaņepju siltinājumu, siltā gaisa temperatūra turēsies vēl 12 stundas. Līdz ar to mājas apkuri varēs sākt vēlāk, ietaupīt apkures izmaksas.

Vācijā veiktais pētījums, kurā salīdzināta dažādu siltumizolācijas materiālu siltuma kapacitāte. (www.waermedaemmstoffe.com)

Foto: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā; autors: SILTINĀŠANA AR KAŅEPĒM - atdzimst Latvijā

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.