building.lv skaitļos

Lietotāji online14
Aktīvie uzņēmumi1688
Nozares raksti32877
Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem

Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem

Pārfrāzējot seno parunu, kas māca ratus kalt ziemā, bet ragavas vasarā, apkures katls jāizvēlas vasarā. Turklāt tālredzīgs saimnieks, domājot par apkures izmaksu samazināšanu, neņems uzreiz pirmo izdevīgo piedāvājumu, kas "trāpīsies ceļā", bet rūpīgi izpētīs tirgus piedāvājumu.

Līdzās ārvalstu izstrādājumiem arvien nopietnāk sevi piesaka vietējie ražotāji, kuru ražotās apkures iekārtas vienlīdz labi konkurē un nereti pat pārspēj labi zināmu zīmolu vārdus. To vidū arī Saldus novada uzņēmums AGB Serviss, kas piedāvā pašu izstrādātus un ražotus katlus dažādiem cietā kurināmā veidiem. Kā uzsver uzņēmuma pārstāvji – viņu prioritāte ir zaļās, atjaunojamās enerģijas izmantošana siltuma ieguvē.

autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Foto: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem; autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Kā zināms, apkures cenas tikai palielinās, taču viens labums no tā visa ir – tiek meklēti arvien jauni, alternatīvi risinājumi gan kurināmā materiāla, gan pašu apkures sistēmu jomā. AGB Serviss piedāvājumā ir gan katli malkai, šķeldai un koksnes gabalu atkritumiem – kurināmajam ar mitrumu līdz 60%; katli granulām, birstošai biomasai, sīkšķeldai, kur materiālā esošais mitrums ir līdz 25%; salmu ķīpu un rulonu sadedzināšanas katli. Atkarībā no katlu veida to jauda ir no 100kW līdz 3 MW.

Līdztekus AGB Serviss izgatavo visas apkures sistēmai nepieciešamās komplektējošās daļas: dūmeņus, dūmsūkņus, dūmgāzu attīrītājus (multiciklonus), mehanizētās kurināmā noliktavas šķeldai, ķēžu transportierus, skrūves jeb gliemežtransportierus, katlu vadības automātikas sistēmas uz PLC bāzes un digitalizētu skārienekrāna vadību. Pēc individuāla pasūtījuma tiek izgatavotas pirtskrāsnis un dažādi metāla izstrādājumi. Izmantojot AGB Serviss piedāvājumu, iespējams pilnībā automatizēt katlumāju, nodrošinot automātisku kurināmā padevi no noliktavas līdz katliekārtai un degšanas procesa pilnīgu automatizāciju. Pakalpojumu klāstā ir arī hidrosistēmu montāža kokzāģētavām, siltumtrašu, ūdensvadu un kanalizācijas sistēmu montāža.

Ražotnē tapušās iekārtas uzstāda paši AGB Serviss speciālisti, tādējādi garantējot sistēmas funkcionalitāti un atbilstību konkrētajam projektam. Tāpat uzņēmuma profesionāļi sniedz konsultācijas un rekomendācijas katlumāju projektu izstrādē.

Lai arī piedāvātās iekārtas nav ierindojamas "budžeta klasē", aprēķini liecina, ka vienu līdz divu gadu laikā ieguldītās izmaksas atmaksājas pat ar uzviju. Tas iegūstams, pateicoties, iespējams, pagaidām vislētākajai siltumenerģijai, kas saistīta ar zemu kurināmā patēriņu uz iegūto enerģijas daudzumu. To apliecina arī AGB Serviss veiksmīgā sadarbība ar daudziem uzņēmumiem un pašvaldību iestādēm, kam tieši ekspluatācijas izmaksas ir vissvarīgākā pozīcija apkures sistēmas izveidē. Uzņēmums guvis ievērojamu pieredzi, piedaloties gan iepirkumu konkursos, gan veicot darbus pēc individuāla pasūtījuma, kā arī darbojoties koģenerācijas staciju siltumtehniskās daļas montāžā.

autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Foto: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem; autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Priekšrocība – saglabā jaudu un tehniskās īpašības visā darbmūža laikā


Izvēloties apkures katlu, viens no priekšnoteikumiem ir tā pielāgotība konkrētā lietotāja vajadzībām un ilgmūžība. Kā norāda AGB Serviss speciālisti, katli vienmēr tiek pielāgoti klienta individuālajām prasībām, savukārt paši katli tiek ražoti ar paaugstinātu izturības rezervi, kas nodrošina to ilgmūžību. Katliem ir ļoti augsts lietderības koeficients, ko nodrošina optimizēts degšanas process termoakumulējošā kurtuvē un efektīvs augstas izturības 3 virzienu horizontālais siltummainis. Kurināmais tiek sadedzināts augstā temperatūrā, savukārt izejošo dūmgāzu temperatūra ir zema. Būtiska priekšrocība – iekārta saglabā norādītos jaudas un citus tehniskos parametrus visā tās ekspluatācijas laikā.

Uzņēmums arī izstrādājis inovatīvu risinājumu, kas nodrošina pareizu kurināmā sadedzināšanu, kurtuvē izmantojot slīpo plakni un hidraulisko irdinātāju, kas uzskatāmi par ekonomiski izdevīgu alternatīvu kurtuvēm ar kustīgajiem ķeta ārdiem.

Katlu izgatavošanā tiek izmantoti tikai Eiropas Savienībā (ES) sertificēti materiāli. Izejmateriālu piegādātāju lokā ir gan Latvijas ražotāji, gan ārvalstu sadarbības partneri. Par savu krāsu toni iekārtām uzņēmums izvēlējies zaļo, kas simbolizē atjaunojamās enerģijas izmantošanu.

autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Foto: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem; autors: Apkurē priekšroka dodama "zaļajiem" energoresursiem
Katram kurināmā veidam – atbilstošu apkures katlu


Katram kurināmā veidam katla uzbūve un izmantojamā tehnoloģija ir atšķirīga. Piemēram, katliem, kur izmanto salmus, ir būtiski kontrolēt kurtuves temperatūru un nepieļaut pelnu kušanu. AGB Serviss izgatavo salmu katlus ar nominālo jaudu 200 – 1000 kW. Pēc uzņēmuma pārstāvju domām, salmiem kā atjaunojamam energoresursam būtu vērts pievērst arvien lielāku uzmanību.

Perspektīvs kurināmais ir koksnes granulas, kas ir kompakts un energoefektīvs materiāls. Šeit dedzināšanas process ir vienkāršāk mehanizējams un automatizējams. Tādēļ uzņēmuma produktu klāsts tiek papildināts ar granulu katliem ar jaudu no 100 – 3000 kW.

Katliekārtas katru gadu tiek uzlabotas, un modeļu klāsts papildināts, piemērojoties individuālo pasūtītāju vēlmēm un kopējām tendencēm tirgū. Kā jauni izstrādājumi minamas vulkāntipa kurtuves, kur kurināmais ar skrūves tipa transportieri tiek padots kurtuvē no apakšpuses. Šādas kurtuves piemērotas sausam un smalkam kurināmajam, piemēram, skaidām un smalkas frakcijas šķeldai.

Tiek piedāvāti apkures katli ar priekškurtuvēm un vertikāla tipa siltummaiņiem. Šāda veida iekārtas priekšrocības ir divvirzienu kustīgo ārdu tipa kurtuve, kas piemērota kurināmajam ar augstāku mitruma daudzumu. Siltummaiņa caurules vieglāk attīrās no pelnu daļām, sodrējiem un siltummainim ir vienmērīgāka siltuma pārnese.

Likums liek iegādāt lētāko

Problēma, kas satrauc ne vienu vien ražotāju, tostarp arī uzņēmumu AGB Serviss, ir visnotaļ absurdā situācija publisko iepirkumu kārtībā. Saskaņā ar spēkā esošo "Publisko iepirkumu likumu", pasūtītājam tiek uzspiests iegādāties vislētāko produktu, liedzot iegādāties modernu, tehnoloģiski attīstītu un konkrētai vajadzībai aprīkotu, kvalitatīvu izstrādājumu. Tas nozīmē, ka iepirkumu konkursos daudzi ražotāji vienkārši "paliek aiz strīpas".

AGB Serviss pārstāvji tomēr uzsver, ka, neraugoties uz negatīvajām tendencēm iepirkumos, produkcijas kvalitāte netiks samazināta. Turklāt pasaules tirgus pazīmes liecina, ka fosilā kurināmā izmaksas turpinās paaugstināties, taču atjaunojamo energoresursu cenas būtiski nav mainījušās jau gadiem. Tāpēc būtiski rast vēl pilnīgāku un efektīvāku to izmantošanu.


Raksts tapis sadarbībā ar SIA AGB Serviss

Kuldīgas šoseja 6, LV-3862, Druva, Saldus novads
Tel.: 63839229, 29222073
Fax: 63839477
E-pasts: agb@agb.lv
Mājas lapa: www.agb.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.