building.lv skaitļos

Lietotāji online74
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
AKTĪVĀ UN PASĪVĀ ZIBENSAIZSARDZĪBA - kura piemērotāka Tavai mājai? : building.lv - par būvniecību Latvijā

AKTĪVĀ UN PASĪVĀ ZIBENSAIZSARDZĪBA - kura piemērotāka Tavai mājai?

SIA Eliko Latvijā gan privātmājām, gan sabiedriskiem objektiem uzstāda aktīvo un pasīvo zibensaizsardzību. Armands Isačenko, SIA Eliko valdes loceklis, skaidro, kādas ir aktīvās un pasīvās zibensaizsardzības sistēmas priekšrocības.

Pasīvā zibensaizsardzība lētāka

Ierīkojot pasīvo zibensaizsardzību, uz ēkas jumta tiek veidots metāla siets, savukārt no jumta uz leju ir metāla zibens novadītāji. Tie tiek sazemēti ar zemē izveidoto zemējuma kontūru.

Pasīvā zibensaizsardzība ir salīdzinoši lētāka, privātmājai maksāt sākot no 600 – 700Ls. Uz jumta ir redzama zibensaizsardzības iekārta, kā arī zemējuma kontūrs - tranšeja jārok apkārt visai mājai. Ja ir labiekārtota ēkas apkārtne, ielikts bruģis un sastādītas rožu dobes, rakšanas darbi ap māju saimniekiem ir gana nepatīkami.

Aktīvai zibensaizsardzībai - nav jārok kontūrs ap visu māju

Aktīvā zibensaizsardzība ir salīdzinoši dārgāka, maksā sākot no 1500 - 2000 Ls, tomēr tai ir vairākas priekšrocības. Uz jumta nav jāveido siets, tādēļ iekārta ir vizuāli neuzkrītošāka. Uz jumta ir tikai viens aktīvais zibens uztvērējs, kā arī gar mājas fasādi, visbiežāk ēkas stūriem, noteiktā attālumā viens no otra ir divi zibens novadītāji.
Armands Isačenko akcentē: "Aktīvai zibensaizsardzībai senāk, arī vēl joprojām gar ēkas fasādi mēdz veidot tikai vienu zibens novadītāju. Atbilstoši esošajiem standartiem, aktīvai zibensaizsardzībai, neatkarīgi no mājas sarežģītības, gar ēkas fasādi ir jābūt diviem zibens novadītājiem.

Aktīvās zibensaizsadzības galvenā  priekšrocība - nav jārok  zemējuma kontūrs apkārt visai mājai.

Ierīkojot aktīvo zibensaizsardzību, veido divus zemējuma kontūrus. 90% gadījumu pietiek, ja viens kontūrs ir 3x3x3 metru liels trīstūris. Ļoti bieži, ja saimnieki vēlas, lai mājas apkārtnē pēc iespējas mazāk notiktu rakšanas darbi, pietiek ar mazāka izmēra zemējuma kontūru. Galvenais, lai zemējuma kontūram ir noteiktā 10 OMU(Ω) zemes pretestību. Lai to panāktu, elektrodus var dzīt dziļāk zemē vai arī vairākās vietās.

Armands Isačenko uzsver : "Daudz atkarīgs no grunts sastāva. Salīdzinot ar mālainu vai purvainu grunti, smiltīs ir vieglāk iedzīt elektrodus, bet grūtāk sasniegt pretestību, Savukārt, ja ir dolomīts, sarežģīti gan iedzīt elektrodus, gan sasniegt pretestību."

Atkarībā no tā, cik tālu viens no otra atrodas zibens novadītāji, aktīvai zibens aizsardzībai zemējuma kontūrus var apvienot vienā.

Aktīvā zibensaizsardzība izdevīgāka ir lielākai mājai, jo zibens uztvērēju, ko montē uz jumta, var izvēlēties ar atšķirīgu jaudu - aizsardzības rādiusu. Piemēram, tas var aizsargāt no zibens postījumiem 20, 30, 50 metru rādiusā ap sevi.

Ja pie dzīvojamās mājas ir pirtiņa vai saimniecības ēka kā atsevišķa būve, uz vienas ēkas jumta var montēt ļoti jaudīgu aktīvo zibens uztvērēju, tad pasargātas būs abas ēkas.

FUNKCIONĀLS RISINĀJUMS!

Ja mājas pagalmā ir paredzēts karoga masts, arī uz tā var montēt aktīvās zibensaizsardzības uztvērēju. Tad gar mastu uz zemējuma kontūru tiek novadīti zibens novedēji. Masts jānovieto tā, lai zibens uztvērēja aizsardzības rādiusā iekļautos visa aizsargājamā teritorija. Zibens uztvērējam jāatrodas vismaz divus metrus virs aizsargājamā objekta, parasti ēkas.

PAR ŠO DAUDZI NEZINA VAI AIZMIRST!!!

Daudzi cilvēki nemaz nezina, ka pārsprieguma aizsardzībai, vienu reizi nostrādājot, tajā esošais drošinātājs sadeg. Lai sistēma darbotos, drošinātājs obligāti jānomaina.

Mēdz būt, ka mājas saimnieki nepārliecinās, vai pārsprieguma aizsardzība joprojām funkcionē, un kādā citā reizē pārspriegums rada pamatīgas problēmas.
SIA Eliko ierīko arī pārsprieguma aizsardzības sistēmas, kas aprīkotas ar gaismas indikācijām, skaņas signalizāciju. Ja kādu iemeslu dēļ pārsprieguma aizsardzība nedarbojas, ieslēdzas signalizācija.

SIA Eliko, kā atsevišķu pakalpojumu, piedāvā arī zemējuma sistēmu ierīkošanu.

Ja saimniekiem nav iespēju izveidot zibensaizsardzību, mājas un tās iemītnieku drošībai ir iespēja sazemēt elektroizvadus un mājā esošās elektroierīces.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA "Eliko", Rīgā, Puškina ielā 1 a – 17, tālrunis 29869390, www.eliko.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.