building.lv skaitļos

Lietotāji online47
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
ZIBENSAIZSARDZĪBAS SISTĒMA - aizslēdz ceļu zibenim uz Tavām mājām! : building.lv - par būvniecību Latvijā

ZIBENSAIZSARDZĪBAS SISTĒMA - aizslēdz ceļu zibenim uz Tavām mājām!

Grūti aptvert, ka zibens spēriens var iznīcināt Tavu māju, mantu un pat apdraudēt tuvos cilvēkus. Un tomēr Latvijā katru gadu arvien biežāk zibens izposta kādu māju vai saimniecību. Nekļūsti arī Tu par zibens upuri, laikus pasargā savu īpašumu, ierīkojot zibensaizsardzību!

Projekts parāda, cik ekonomiski vai neekonomiski ierīkot zibensaizsardzību

Ja plāno ierīkot savai privātmājai zibensaizsardzību, vispirms nepieciešams ir labi izstrādāts, detalizēts zibensaizsardzības projekts. SIA Eliko valdes loceklis Armands Isačenko stāsta, ka SIA Eliko zibensaizsardzības projektu izstrādā ar speciālu ražotāja veidotu programmu. Tajā tiek ievadīti riska komponenenti, ko nosaka atbilstoši iespējamajam riskam. Izvērtē ēkas atrašanās vietu, cik tajā dzīvo cilvēku, mīt pastāvīgi vai sezonāli, kā arī citus datus. Atbilstoši Eiropas standartam EN 62305-2, Latvijas standarts LVS 62305-2 ir šī standarta tulkojums, programma aprēķina ēkas aizsardzības līmeni, no tā izrietoši jau pēc citiem standartiem nosaka, kā jāizbūvē zibensaizsardzības sistēma.

Projekts arī atklāj zibensaizsardzības ierīkošanas ekonomisko izdevīgumu. Piemēram, saimniekam pieder vecs šķūnis, ja tajā iespertu zibens, zaudējumi būtu pāris tūkstošu. Mājas saimnieks var izvērtēt, vai šādā gadījumā viņam ir izdevīgi likt zibensaizsardzību, kuras izmaksas ir līdzvērtīgas šķūnim.

Citāda situācija - saimniekam ir pilnībā iekārtota māja, kurā ir ierīkota apkure, neskaitāmas elektroiekārtas. Tomēr viņš vēl šaubās, vai viņam ir izdevīgi likt zibensaizsardzību.
Pēc projekta var arī aprēķināt zibensaizsardzības sistēmas ierīkošanas izmaksas.

Ar klientu tiek saskaņots, kā tiks uzstādīta zibensaizsardzības sistēma. To ierīkojot, var izvēlēties, kur uzstādīt zibens novedējus, piemēram, likt tos ēkas stūros vai pie notekcaurules. Svarīgākais ir saglabāt noteiktu attālumu starp zibens novedējiem, ko nosaka izbūves standarti.

Armands Isačenko uzsver: "Pateicoties programmai, mēs varam dienas laikā izstrādāt detalizētu zibensaizsardzības projektu ar rasējumiem. Tiklīdz projekts ir saskaņots ar klientu, varam ķerties pie darba - zibensaizsardzības ierīkošanas. Mūsu uzņēmuma speciālisti jau septiņus gadus specializējas tikai un vienīgi zibensaizsardzības sistēmu ierīkošanā gan privātmājām, gan sabiedriskiem objektiem. SIA Eliko zibens aizsardzības ierīkošanas darbus veic tikai sertificēti elektromontāžas speciālisti."

Kādā mājā zibens sper, kādā - nesper?

Diemžēl to paredzēt ir gandrīz neiespējami, jo zibens ir neprognozējams. Armands Isačenko stāsta: "Esmu saskāries ar situāciju - saimniekiem pieder apmēram 10 metrus augsta privātmāja, pie tās ir pāris 20 - 30 metru augsti koki. Zibens iesper ēkas satelīta šķīvī."

Visbiežāk zibens sper ēkas augstākajā punktā - antenā, kā arī nereti ēkas stūros.

Zibensaizsardzība mājai ir nepieciešama, lai uztvertu zibens lādiņu un no ēkas to novadītu uz zemi.

Zibensaizsardzības princips ir šāds. Uz ēkas jumta tiek izveidots metāla zibens uztvērējs, kura uzdevums ir uztvert zibens enerģiju. No uztvērēja gar mājas fasādi, biežāk stūriem uz leju ir izveidoti metāla zibens novedēji, pa kuriem zibens enerģija tiek novadīta uz zemi - zemējuma kontūru.

Atbilstoši izbūves standartiem, zibensaizsardzības zemējuma kontūra pretestībai ir jābūt ne lielākai par desmit omiem(Ω). Zemes kontūrā ierok plakandzelzi vai stiepli un savieno ar zemē iedzītiem metāla elektrodiem, veic pretestības mērījumus. Ja izrādās, ka pretestība ir pārāk augsta, var iedzīt vēl papildus elektrodu, kamēr ir atbilstoša pretestība.

Kaimiņš zibensaizsardzību ierīkoja pats. Kāpēc gan arī es nevarētu?

Kaimiņš uzlika uz jumta metāla stieni, izraka tranšeju - zemējuma kontūru. Sazemēja. Zibensaizsardzība viņam gandrīz neko neizmaksāja...

Armands Isačenko uzsver: "Uz savu galvu zibensaizsardzību gan nevajadzētu ierīkot. Ļoti svarīgs ir pareizi izveidots zemējuma kontūrs un, lai zibensaizsardzības sistēma būtu ar to atbilstoši sazemēta.

Uz aci zemējuma kontūru izmērīt nav iespējams. To var veikt tikai speciālists ar atbilstošu aparatūru.

Ja zemējuma kontūrs nav pareizi izveidots vai zibensaizsardzības sistēma nav atbilstoši sazemēta, var gadīties, ka zibens, iesperot metāla stienī, kas paredzēts kā zibens uztvērējs, izdomā, ka zemējuma kontūra pretestība tomēr ir pārāk augsta.... Labākajā gadījumā zibens lādiņš tad var aiziet uz zemi pa ēkas notekcauruli, bet tik pat labi tas var atrast vieglāku ceļu - iespert, piemēram, antenā vai satelīta šķīvī.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA "Eliko", Rīgā, Puškina ielā 1 a – 17, tālrunis 29869390, www.eliko.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.