building.lv skaitļos

Lietotāji online31
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
ZIBENS AIZSARDZĪBA - ērtāk un lētāk ierīkot, kad māja vēl top! : building.lv - par būvniecību Latvijā

ZIBENS AIZSARDZĪBA - ērtāk un lētāk ierīkot, kad māja vēl top!

ZIBENS AIZSARDZĪBA - ērtāk un lētāk ierīkot, kad māja vēl top!
Foto: ZIBENS AIZSARDZĪBA - ērtāk un lētāk ierīkot, kad māja vēl top!

Par to, kā pasargāt māju no zibens, parasti aizdomājies, kad aiz loga dārd un zibeņo vai vēl ļaunāk - uzzini, ka zibens trāpījis turpat kaimiņu mājā. Tikai tad aptver: "Tā varēja būt arī mana māja!!!"

SIA AEZ valdes priekšsēdētājs Edvīns Kokins stāsta : "Tad saimnieks parasti sāk interesēties, kā mājai izveidot zibens aizsardzību. Visbiežāk ēkā tad jau dzīvo cilvēki, apkārtne ir labiekārtota, ielikts bruģis, iekopts dārzs. Bet, lai izveidotu zibens aizsardzību, ap mājas pamatiem jāveido zemes kontūrs, jārok tranšeja, tātad jāizjauc jau sakārtotā vide ēkas apkārtne. Tādēļ vislabāk zibens aizsardzību ir paredzēt mājas projektēšanas laikā un ierīkot būvniecības procesa laikā."

Zibens ēkās sper arvien biežāk...

Īpaši aktuāla zibens aizsardzība ēkām ir tādos rajonos kā, piemēram, Salaspils, kur ir uzbūvētas daudz privātmājas. Tā kā netālu atrodas Rīgas HES un izbūvētas daudzas elektrolīnijas, tās pievelk zibeni. Ja ēkai nav ierīkota zibens aizsardzība un zemējuma kontūrs, pastāv reāli draudi, ka tajā varētu trāpīt zibens. "Būvniecības buma laikā privātmāju saimnieki reti atvēlēja līdzekļus zibens aizsardzības ierīkošanai. Tagad gan, īpaši vasarās, kad arvien biežāk zibeņo un dzird, ka atkal kādā mājā trāpījis zibens un to nopostījusi uguns, saimnieki vēlas pasargāt māju no zibens draudiem," uzsver Edvīns Kokins.

Zibens aizsardzību ēkai saimnieki nereti ierīko arī tāpēc, ka tādejādi var samazināt ēkas apdrošināšanas izmaksas vai arī apdrošinātājs to pieprasa. SIA AEZ sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju ERGO Latvijas likumdošanā noteiktajā kārtībā piedāvā veikt civiltiesisko apdrošināšanu iespējamu zaudējumu rašanās gadījumā.
Zibens aizsardzības ierīkošanas izmaksas nav milzīgas - ar materiāliem un darbu izmaksā aptuveni 2000 - 2500 latu. Katrā ziņā - tas nav salīdzināms, kā atjaunot māju pēc tam, kad tajā viesojies zibens.

Kā ierīko zibens aizsardzību?

Zibens aizsardzības ierīkošana notiek šādi.

Sākotnēji uzņēmuma, kam uzticēts veidot zibens aizsardzību, speciālisti apseko apkārtni un analizē ēkas projektu. Ja zibens aizsardzību ierīko gatavā ēkā, speciālisti apseko pašu māju, jumta konstrukciju, no kāda materiāla jumts izgatavots, lai saprastu, kā vislabāk montēt zibens aizsardzības iekārtu.
Pēc tam uzņēmums izstrādā zibens aizsardzības montāžas projektu.
Ierīkojot zibens aizsardzību, zemē ap mājas pamatiem tiek veidots zemējuma kontūrs - rakta tranšeja, kurā tiek ielikta zemējuma lente un noteiktā atstatumā zemē iedzīti un lentei piestiprināti noteikta garuma metāla zibens novadītāji.
Zibens parasti sit augstākajā punktā, ēkai tā ir antena. Tāpēc no zemē ieraktajiem zibens novadītājiem gar ēkas fasādi uz jumtu, antenu tiek izvilkti metāla zibens novadītāji.
Savukārt uz jumta izveidots apmēram 15X15 kvadrātmetru liels alumīnija siets, tā uzdevums ir uztvert zibens enerģiju un pa metāla zibens novadītājiem novadīt uz zemi. Alumīnija siets un zibens novadītāji tiek veidoti uz plastmasas stiprinājumiem, lai nesaskartos ar ēkas metāla daļām. Projekta izstrāde un montāža ilgst apmēram nedēļu.
SIA AEZ zibens aizsardzības ierīkošanai izmanto vācu ražotāja OBO Bettermann zibens aizsardzības sistēmas, tās ir ļoti augstas kvalitātes.
Ierīkojot ēkai zibens aizsardzību, tiek veikta arī mājā esošo elektroierīču sazemēšana.

Pārsprieguma aizsardzība - lai netiktu bojātas elektroierīces!

Uzstādot zibens aizsardzību mājai, uzņēmums parasti piedāvā arī izveidot pārsprieguma aizsardzību. Nereti saimnieki no tā atsakās ar domu - gan jau iztiks bez!!! Bet pēc tam kož pirkstos... Pārsprieguma aizsardzība ir ļoti svarīga, jo zibens nereti trāpa elektrības pievadtīklā. Tad elektrotīklā izveidojas pārāk liels spriegums.

Ja ēkai nav izveidota pārsprieguma aizsardzība, var nodegt mājā esošās elektroierīces - televizors, veļas mašīna, dators u.c.

Uzticies speciālistiem!

Mēģinot ietaupīt līdzekļus, mājas saimnieki nereti paši izvēlas uzstādīt zibens aizsardzību. Internetā ir pieejamas shēmas, arī veikalos, iegādājoties gatavu zibens aizsardzības sistēmu, tiek dota instrukcija, kā to pats var uzstādīt. Edvīns Kokins uzsver, ka ierīkot zibens aizsardzību nav nemaz tik vienkārši. Jāveic speciāli mērījumi, lai noteiktu nepieciešamo OMU daudzumu, atkarībā no to daudzuma metāla zibens novadītājus zemē jāiedzen noteiktā dziļumā, jāņem vērā vēl daudzas citas nianses. Tikai tad, ja zibens aizsardzības sistēma ir precīzi izveidota, tā darbosies.

Pats ierīkojot zibens aizsardzību un pieļaujot kaut nelielu kļūdu, var panākt, ka zibens tiek novadīts nevis prom no mājas, bet tieši mājā!!!

Tādēļ ļoti svarīgi ir zibens aizsardzības ierīkošanu uzticēt sertificētam elektromontāžas speciālistam.

SIA AEZ ir sertificēts elektromontāžas uzņēmums, tajā darbojas tikai sertificēti meistari ar daudzu gadu darba pieredzi. Uzstādot zibens aizsardzības sistēmu, meistars ar savu parakstu apliecina, ka tā darbosies, kā arī uzņēmums savam darbam dod divu gadu garantiju. Ja zibens aizsardzības sistēma ir pareizi izveidota, tā kalpos mūžīgi.

Par uzņēmuma stabilitāti liecina paveiktie darbi!

Elektromontāžas uzņēmums SIA AEZ Latvijā darbojas no 2001. gada. "Par uzņēmuma stabilitāti liecina tas, ka esam pārdzīvojuši gan ziedu laikus, gan krīzes gadus un darbojamies joprojām. Šajā laikā ne reizi neesam mainījuši uzņēmuma nosaukumu, pēc mūsu izstrādātajiem projektiem un veiktajiem elektromontāžas darbiem nekad nav notikušas avārijas vai kādas citas problēmu," uzsver Edvīns Kokins. "Uzņēmumā strādā 75 sertificēti elektromontāžas speciālisti, un mūsu mērķis ir nodarbināt Latvijā pēc iespējas vairāk speciālistu, lai tiem nebūtu nepieciešamība profesionāli pārkvalificēties un meklēt darbu ārpus Latvijas."

SIA AEZ veic pilnu elektromontāžas darbu ciklu. Elektromontāžas un vājstrāvas sistēmu projektu izstrādi un montāžu. Privātmājām būvniecības procesā visus ārējos elektromontāžas darbus, savukārt uzbūvētā ēkā - iekšējos elektromontāžas darbus - signalizācijas, interneta u.c. izveidi. Edvīns Kokins stāsta :"Mēs varam veikt jebkāda lieluma un sarežģītības objekta elektromontāžas darbu pilnu kompleksu, īpaši lieliem sabiedriskiem objektiem - DAUDZDZĪVOKĻU ĒKĀM, RŪPNĪCĀM, VIESNĪCĀM u.c. Arī elektroapgādes un vājstrāvas uzraudzību un elektromērījumus.

Eiropas Savienības direktīva paredz, ka Latvijā tuvāko gadu laikā ielu apgaismojumā standarta spuldzes jānomaina pret ekonomiskajām LED spuldzēm. SIA AEZ ir iesaistījies šajos projektos - veic visus ar to saistītos elektromontāžas darbus - elektrības stabu un novecojušu kabeļu posmu, gaismekļu nomaiņu, kā arī citus darbus.

Lūk, daži SIA AEZ realizētie projekti:

LATVIJĀ SIA AEZ pilnībā ierīkojis elektrosistēmas galerijai Rīga, pašlaik veic elektromontāžas darbus TEC2 un Rīgas Tehniskai universitātei.

EIROPĀ, kā apakšuzņēmējs sadarbojoties ar vācu un holandes uzņēmumiem, AEZ veicis pilnu elektromontāžas darbu ciklu pasaules otrajā lielākajā lidoostā Schiphol jaunajā korpusā, kā arī lielai daudzīvokļu ēkai Hamburgas centrā, Wolksvagen rūpnīcai Vācijā.

Pašlaik AEZ veic pilnu elektromontāžas darbu ciklu veco ļaužu pansionā Braunfelsā, Vācijā.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA AEZ, tālrunis - 67381919, mob.27504681, www.aez.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.