building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Jumta papildelementi – neatņemamas sastāvdaļas tā ilgmūžībai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Jumta papildelementi – neatņemamas sastāvdaļas tā ilgmūžībai

Lai jumts spētu pildīt pilnībā savu funkciju, ir nepieciešama atbilstošu papildelementu uzstādīšana. Kore, vējmala, lāsene un citi papildelementi būs neaizstājami palīgi drošai un ilgmūžīgai jumta kalpošanai. Neuzstādot attiecīgo papildelementu, tiek pakļautas agresīvajai nokrišņu ietekmei seguma atbalsta konstrukcijas, vai pat dzīvojamās telpas.

BORGA ir Zviedrijas privātā kompānija ar jau 30 gadu pieredzi plānā tērauda profilēto lokšņu ražošanā un tirdzniecībā. Firma piedāvā klientiem jumtu seguma un sienu pārklājuma profilētās loksnes, komplektējošos elementus, lietus ūdens noteku sistēmu un citus ar tērauda apšuvumu saistītus materiālus. Tāpat Borga piedāvā tādu produktu kā metāla konstrukcijas angārus, kas ir ilgmūžīgi ekspluatācijā un tiek izgatavoti un samontēti salīdzinoši īsā laika periodā.
BORGA ir labi pazīstama firmas zīme Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, kā arī tuvāk kaimiņos - Slovākijā, Polijā, Čehijā un arī Lietuvā.
BORGA piedāvāto materiālu kvalitāte atbilst Eiropas standartiem. BORGA izgatavotajiem izstrādājumiem tiek piešķirta 10 līdz 15 gadu rakstiska garantija atkarībā no materiāla pārklājuma.

Jumta papildelementi aizsargā jumtu un konstrukcijas
Kad iegādājamies un montējam jumtu, ar plikām pieskrūvētām seguma loksnēm vien nepietiek. Dažādas sarežģītības pakāpes konstruētiem jumtiem tiek rēķināti un piedāvāti papildelementi, kas nodrošina jumta kvalitatīvu funkcionēšanu. Vienslīpju, divslīpju vai daudzslīpju jumtiem būs nepieciešami savi papildelementi, atkarībā no jumta sarežģītības pakāpes.  Ar papildelementiem mēs panāksim, ne tikai jumta konstrukciju aizsardzību no agresīvās vides ietekmes, bet arī estētiskāku un acij tīkamāku jumta kopskatu.

"Borga Latvija" direktors Andris Otmans skaidro: "Saule, lietus, sniegs, atkušņi un sals agresīvi iedarbojas uz ēkām. Mūsu klimatiskajos apstākļos ziemas laikā salu vairākkārtīgi nomaina atkusnis, kas pastiprināti ietekmē apdares materiālu ilgmūžību. Visvairāk tam ir pakļauti jumti. Tādēļ kores elementi, vējmalas, karnīzes jeb lāsenes, sateknes un citi papildelementi novērš jumta defektu veidošanos. Papildelementi noslēdz un nosedz lokšņu galus vai malas."

Kores elements un kores ventilācijas lenta
Divslīpju jumtam, no abām pusēm saliekot loksnes, tās viena otru nepārsedz un augšējā daļa paliek vaļā. To veiksmīgi nosedz kores elements.
Montējot kores elementu, jāņem vērā jumta apkšklāja vēdināšanu caur kori un aizsardzību pret nokrišņiem. Temperatūru svārstību rezultātā uz metāla virsmas veidojas kondensāts, kas ir nelabvēlīgs koka konstrukcijām. Uzliekot kores elementu, spraugas starp to un jumta segumu nedrīkst aizbāzt ar neelpojošiem paralona gabaliem. Caur šīm spraugām ir jānodrošina maksimālu jumta apkšklāja un bēniņu telpas ventilāciju, gan vienlaicīgi pasargājot kori no nokrišņu iekļūšanas zem tās.
Šai aizsardzībai ļoti labi noderēs kores ventilācijas lenta, kas ir speciāli izstrādāta metāla jumtiem un tiek pielīmēta pie jumta loksnēm. Līdz ar to vienlaicīgi tiek aizsegta kores daļa, lai to netraumētu sniegs, lietus, putekļi, insekti un tiktu nodrošināta vēdināšana un "elpošana".

Vējmalas un lāsene jeb karnīze
Tieši tāpat ir ar jumta sānu malām, kuras, loksnēm beidzoties, paliek atsegtas. Šai vietā mēs redzam jumta latojumu, kas rada nepabeigtības efektu. Tāpat atsegtais latojums tiek pakļauts nokrišņu iedarbībai un nesegtā loksnes mala ir lieliska vieta, kur vējam aizķerties, vai pat noraut jumtu. Šeit lieliski iederas vējmalas, kuras jumta malas padarīs estētiskas un pret vēju un nokrišņiem drošas.

Divslīpju jumtam vēl palikusi nenosegta dzega. Daudzi to cenšas pasargāt panākot lielāku jumta seguma pārkari pār pēdējo latu. Taču sprauga starp jumta segumu un tekni ir pietiekami liela, lai ar vēju nokrišņi nokļūtu zem jumta segumu, bojājot koka konstrukcijas. Tāpēc daudz drošāk ir šai vietā izmantot neaizstājamu papildelementu- karnīzi( lāseni). Tā droši novadīs visus nokrišņus no jumta teknē līdz pēdējai pilei, kā arī tiks novērsts kapilārais moments – jumtiem ar nelielu slīpumu, norimstot lietum, ūdens tek pa jumtu, apliecās ap tā lejasgalu un tek atpakaļ, sasniedz latu un nopilot uz tās. Lāsene tiek montēta kā pirmā zem jumta seguma loksnēm.

Atloki
Ja korē ir skurstenis, tam tiek izgriezta vieta loksnēs, kas ir jānosedz ar atlokiem. Jumtam ar skursteni tiek izveidots blīvs saslēgums, tādējādi nokrišņi pa aplokiem notecēs uz veselās nesagrieztās jumta daļas. Ja skurstenis ir izbūvēts plaknē, tā pieslēgumiem jau ir nepieciešams daudz vairāk par standarta atlokiem. Risinājumu jūsu konkrētajam gadījumam noteikti palīdzes rast Borga speciālisti.

Lūkas, kāpnes un pakāpieni
Metāla jumta virsma labi attīrās nokrišņu laikā, bet skursteņa iztīrīšanā bez speciālista klātbūtnes neiztikt. Pie skursteņa vajadzētu ierīkot jumta laipu drošai stāvēšanai skursteņa apkopes laikā, kā arī vienu no piekļuves papildelementiem: jumta lūku, kāpnes vai pakāpienus. Arī pēc uguns drošības normatīviem, ir jābūt pastāvīgai piekļuvei uz jumta. Nav pieļaujams, ka trepes stāv šķūnīti un pēc vajadzības tiek liktas uz jumta. Metāla jumta gadījumā tas arī nav prātīgi, jo loksnes var tikt mehāniski bojātas. Ja šīs vietas netiek piekrāsotas, tur sākties rūsēšana. "Borga Latvija" piedāvā no metāla izgatavotas trepes, kas ar speciāliem stiprinājumiem tiek pieskrūvētas pie jumta. Var likt arī speciālus jumta pakāpienus.

Ja ir vēlme izbūvēt jumta logus, vislabāk ir saplānot, saskaņot un pasūtīt tos reizē ar jumta segumu. Daudz vienkāršāk būs izbūvēt logu seguma montāžas laikā. . Pareizi iemontēts jumta logs izskatīsies perfekti un ilgi kalpos. Protams, jumta logu var iemontēt pēc tam, bet montāža būs ievērojami sarežģītāka.

Telpu ventilācija caur jumtu
Zinām, ka pēc vairāku stundu uzturēšanās noslēgtā telpā, gaiss kļūst sasmacis un mitrs. Agrāk telpu vēdināšana tika projektēta caur logiem. Mūsdienās jaunie pakešu logi to praktiski vairs nepieļauj, kā arī tās būs papildus apkures izmaksas. Lai vannas istabā vai virtuvē nebūtu mitrs gaiss un nerastos pelējums, šo telpu ir labi jāvēdina. Priekš tā mēs telpās ierīkojam papildus ventilācijas kanālus, kurus izvadam ārpus mājas, labāk caur jumtu (tas nodrošina dabīgu gaisa vilkmi ventilācijas kanālā). Jumtā tiek montēti speciāli izvadi (skurstenīši). Silto telpu vēdināšanā ir jābūt labi izolētam, ne tikai ventilācijas izvadam, bet arī visam ventilācijas kanālam, lai tajā neveidotos kondensāts.

Jumta sarežģītības pakāpes ir dažādas, tādēļ arī jumta papildelementu klāsts ir plašs. Vislabāko risinājumu jūsu jumtam līdzēs rast "Borga Latvija" profesionāļi, sniedzot plašas konsultācijas un iesakot optimālāko risinājumu jumta segumu un komplektējošo daļu izvēlē.
Borga materiāli un speciālistu zināšanas ir drošs ieguldījums jūsu jumta ilgmūžībā!

Raksts tapis sadarbībā ar "Borgalita" Latvijas filiāles direktora Andra Otmaņa sniegto informāciju

Ganību dambis 23a,
Rīga, LV – 1005
Tālr. +371 67382090
E-pasts: andris@borga.lv
www.borga.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.