building.lv skaitļos

Lietotāji online15
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs : building.lv - par būvniecību Latvijā

LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs

LED (Light Emitted Diode) ir enerģiju taupošs un ekonomiski izdevīgs jaunākās paaudzes apgaismojums, kura darbība ir balstīta uz kristālu spīdēšanu. Šobrīd pasaulē tas ir viens no jaunākajiem un energoefektīvākajiem apgaismojuma veidiem. Tuvākajos gados energoefektīvajam apgaismojumam pilnībā ir jānomaina pasaules tirgū esošās kvēlspuldzes.

LED apgaismojuma vēsture

Pirmie kristāla spīdēšanas atklājumi ir datējami ar 1907. gadu. Nejaušu eksperimentu rezultātā to atklāja anglis Harijs Raunds. Veicot savus ikdienas darba pienākumus, viņš secināja, ka kristāli pie konkrētiem apstākļiem sāk spīdēt.

Harija Raunda uzvaras gājienu pārtrauca I Pasaules karš. Pie kristālu spīdēšanas tēmas zinātnieki atgriezās tikai 1955. gadā, saistībā ar jautājumiem par infrasarkano starojumu.

Kristālu spīdēšanu daudz pamatīgāk sāka pētīt 1962. gadā, kad pētniecībai pieslēdzās eiropietis Niks Holonvaks un slavenais amerikāņu uzņēmums "General Electric". Kopējās sadarbības rezultātā tika atklātas sarkanās krāsas diodes (LED), kuras sāka ražot 1968. gadā.

Sarkanās krāsas diodes pamatfunkcija bija dažādās iekārtās un mēriekārtās aizstāt neona indikācijas spuldzītes un būt par indikātoru sprieguma noteikšanā. Ar tām bija aprīkoti arī japāņu magnetofoni, kurus mūsu vecāki un vecvecāki lietoja 70. un 80. gados.

1971. gadā tika izgudrota zilās krāsas diode, kuru sāka ražot 1993. gadā. 1972. gadā -  dzeltenās krāsas un dzintara krāsas (amber) diode (ražošanā tās nonāca 90. gadu sākumā). 1995. gadā – UV (ultra violetā starojuma) diode un 1996. gadā – baltās krāsas diode, kura ražošanā nonāca 90. gadu beigās).

Līdz 2000. gadu sākumam LED pārsvarā pildīja dekoratīvā apgaismojuma funkcijas. To gaismas atdeve, salīdzinājumā ar šodienas piedāvājumu, bija samērā niecīga. LED gaismas diodes nespēja sasniegt tik lielu gaismas plūsmu, lai kvalitatīvi pildītu vispārējā apgaismojuma funkcijas. Tikai pēc 2005. gada strauji attīstoties zinātniskajiem pētījumiem un ražošanas iespējām, LED parametri sāka strauji pieaugt. LED gaismas plūsma jau sāka pārsniegt 30-35 lūmenus uz vatu (Lm/W). Šajā laikā LED produkti sāka pretendēt uz vispārējā apgaismojuma statusu.

autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Foto: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs; autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Lielākās LED ražotājvalstis un ražotāji

Kā spēcīgākos šīs jomas pārstāvjus var minēt  ASV kompāniju "Cree" un "Bridgelux", Japānas kompāniju "Nichia", Taivānas kompānijas "Edison" un "Epistar", Korejas kompānijas "Itswel" un "Seoul Semiconductor". Tās nodarbojas ar pašu LED zinātniskiem pētījumiem, izstrādnēm un ražošanu. Pēdējā laikā strauji attīstās arī daudzas Ķīnas kompānijas.

 

LED apgaismojuma veidi

Pašas vecākās ir DIP diodes. Tautā tās dēvē par "stikla diodēm". Pirms daudziem gadiem apgaismojuma tirgū ienāca HP LED (High Power LED) diodes (daudz augstākas gaismas atdeves un kvalitātes diodes nekā DIP diodes). Vēlāk tika izgudrotas un uzsāktas ražot SMD diodes (augstas kvalitātes diodes, kuras daudzos izstrādājumos faktiski ir nomainījušas DIP diodes). Jaunākais LED tehnoloģijas evolūcijas sasniegums ir Multi Chip LED  jeb COB LED (Chip on Bord LED). Tās ir daudzu kristālu apvienojums vienā nelielā "čipā". Ar Multi Chip LED tiek panākts viena punkta izstarojuma efekts, kurš nodrošina maksimāli vienmērīgu gaismas starojumu un nerada savstarpēju  gaismas staru pārklāšanos (interferenci). COB LED savu uzvaras gājienu uzsāka 2010. gada sākumā, un pārsvarā tika pielietotas industriālo un komerciālo gaismekļu ražošanā. Taču šobrīd šī tehnoloģija jau tiek izmantota arī parasto LED spuldžu ražošanā.

LED apgaismojuma iedalījums un pielietojums

LED gaismekļi, tāpat kā iepriekšējās paaudzes gaismekļi, ir lietojami gan āra, gan iekštelpu apgaismošanai. Tie savukārt sadalās sīkāk – ielu, industriālo objektu, ražošanas telpu un noliktavu, veikalu, bāru, kafejnīcu, viesnīcu, sporta kompleksu, biroju, dārza un mājokļu apgaismojumā, dekoratīvajā un vispārējā apgaismojumā. LED gaismas ķermeņus iespējams pielietot arī ostās, dzelzceļu apgaismojuma risinājumos, automašīnu un laivu aprīkojumā, u.c.

LED apgaismojuma priekšrocības salīdzinot ar citiem apgaismes avotiem

Vidējais darba mūžs - no 25000 – 100000 stundām. Halogēnajai spuldzei kalpošanas ilgums ir tikai 700 - 2000 stundu, kvēlspuldzei – 1200 stundu, bet ekonomiskajai spuldzei – no 3 – 12 tūkstošiem stundu.

Salīdzinot ar kvēlspuldzēm un halogēnu spuldzēm izmantojot LED apgaismojumu ir iespējams samazināt elektriskās strāvas patēriņu pat līdz 10 reizēm (LED 5w ≈ halogēns 50w, LED 10w ≈ ekonomiskā spuldze – 20w). Bet tas ir pie noteikuma ka LED spuldzēm ir pietiekami laba gaismas plūsma Lm/W. Tai vajadzētu būt vismaz 65Lm/W.

LED apgaismojumam ieslēgšanas un izslēgšanas moments neietekmē darba mūžu. Halogēnajām spuldzēm un kvēlspuldzēm šajā momentā pastāv paaugstināts risks pārdegt. Ekonomiskajām spuldzēm ieslēgšanas un izslēgšanas moments strauji samazina kalpošanas ilgumu.

Vibrāciju ietekme LED apgaismojumam nav novērojama. Halogēnajām spuldzēm un kvēlspuldzēm tā ir ļoti liela, ekonomiskajām spuldzēm – pietiekama.

Triecienizturība LED apgaismojumam ir augsta. Kvēlspuldzes un halogēna spuldzes var saplīst, vai tām var pārtrūkt kvēldiegs pat pēc niecīgākā uzsitiena.

LED apgaismojumam ir aizsardzība pret sprieguma nevienmērību un pārspriegumu, tā darbības sprieguma diapazons ir no 85–265 voltiem. LED apgaismojuma barošanas bloks automātiski stabilizē tādu spriegumu, kāds ir nepieciešams diodēm priekš normāla darba. Kvēlspuldzes, pie pauagstināta tīkla sprieguma, visbiežāk pārdeg ieslēgšanas momentā.

Krāsu temperatūras un krāsu iespējas – LED apgaismojumam ir pieejama auksti balta (ap 5000-8000K), neitrāli balta (3900-4500K), silti balta (2700-3500K), sarkana, zaļa, zila, dzeltena un violeta krāsa. Halogēnajām spuldzēm un kvēlspuldzēm ir tikai silti balta krāsas temperatūra (ap 2700-2800K). Ekonomiskajām spuldzēm ir – auksti balta, neitrāli balta un silti balta krāsu temperatūra.

Korpusa darba temperatūra – LED apgaismojumam < 50˚C, halogēnajām spuldzēm un kvēlspuldzēm - >100˚C, ekonomiskajām spuldzēm - >65˚C.

Ieslēgšanās laiks LED apgaismojumam ir tūlītējs. Halogēnajām un kvēlspuldzēm tūlītēja, ekonomiskajai spuldzei ir jāiesilst līdz 5 minūtēm.

CO2 emisija – LED apgaismojums ir videi draudzīgs apgaismojums. Tam ir daudz mazāk CO2 izmešu nekā halogēnajām spuldzēm, kvēlspuldzēm un ekonomiskajām spuldzēm. LED apgaismojumu nav speciāli jāutilizē jo tas nesatur videi kaitīgas vielas.

LED apgaismojuma trūkumi

LED apgaismojumam, kā jebkurai citai elektroniskai iekārtai, ir arī savi trūkumi. Vairumā gadījumu vājākais posms šajās iekārtās ir to barošanas bloki. Ja kaut kas notiek ar barošanas bloku, LED apgaismojums pārstās darboties. Taču šī problēma vairumā gadījumu ir atrisināma. LED apgaismojumu ir iespējams remontēt, vai arī nomainīt to pret jaunu. Abas šīs iespējas gan darbojas tikai pie nosacījuma ja LED ir iegādāts pie atbildīga izplatītāja, kurš spēj nodrošināt tā garantiju. Kā iesaka salona "LEDempire" valdes loceklis Uldis Stepans, "iegādājoties LED apgaismojumu nevajadzētu orientēties tikai uz zemāko cenu, kura ir pieejamas apšaubāmas kvalitātes tirdniecības vietās vai internetā ārzemēs. Ārzemēs internetā pirktajiem LED produktiem šāda garantija diezin vai būs pieejama". Kā zināms, garantijas saistības ir izmaksas, kuras arī ir iekļautas produkta cenā. Ja kāds LED produkts, kādā tirdzniecības vietā ir salīdzinoši daudz lētāks kā analogs produkts citās vietās tad tas jau norāda, ka vajadzētu būt uzmanīgiem. Par lētu naudu pasaulē var nopirkt tikai apšaubāmas kvalitātes produktus.

autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Foto: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs; autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
LED produkti Latvijā

Latvijā dažos eksemplāros LED nonāca jau tālajā 1968. gadā. LED gaismas diodes bija iemontētas radioaparātos, televīzoros un citās elektroiekārtās. Taču kā apgaismojums – pavisam nesen – tikai pēc 2007. gada.

Šobrīd Latvijā tirdzniecībā ir pieejams arī LED apgaismojums, kura gaismas plūsmas daudzums (Lm/w) ir pasaules labāko izstrādājumu līmenī. Tas ir sasniedzis līmeni no 75 līdz 100 lūmeniem uz vatu.

Šobrīd tirgū var nopirkt LED apgaismojumu arī ar daudz mazāku lūmenu skaitu uz vatu, bet, kā apgalvo Uldis Stepans, tā vairs tehnoloģiski nav pati jaunākā produkcija.
Lumenu skaitu uz vatu var izrēķināt izdalot kopējo (Lm) daudzumu ar LED jaudu (W).

No 2012. gada aprīļa mēneša, salonā "LEDempire" tirdzniecībā jau būs pieejams visjaunākās paaudzes industriālais apgaismojums ar Bridgelux (USA) 45mm COB LED, un gaismas plūsmu 120-130 Lm/w.

autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Foto: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs; autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Cilvēku informētība par LED apgaismojumu un tā labajām īpašībām

Cilvēku informētība par LED apgaismojuma labajām īpašībām ir krietni augusi tieši pēdējā gada laikā. Kā pastāstīja Uldis Stepans, "ja piedaloties izstādēs 2010. gadā, gandrīz katram trešajam mūsu stenda apmeklētājam nācās stāstīt, kas ir LED apgaismojums, kādas ir tā īpašības un priekšrocības, tad šī gada izstādes pierāda, ka vispārēja informācija par LED apgaismojumu jau ir nepieciešama tikai retajam. Lielākā daļa pircēju pie mums uz salonu "LEDempire" nāk jau zinoši par šo produktu priekšrocībām un ir pārliecināti par to, ko vēlas iegādāties. Sāpīgākais jautājums klientiem ir tieši pirmais finansu ieguldījums šā apgaismojuma iegādē. Nevienam nav noslēpums ka labs LED apgaismojums nav lēts. Tā energoefektivitāte ko klients iegūst izmantojot LED apgaismojumu, salīdzinoši ātri spēj atpelnīt šos ieguldījumus.

Uzņēmumums "Show Empire Trading Co.,Ltd" jau vairāk kā 3 gadus sadarbojas ar 12 LED apgaismojuma ražotāju kompānijām no Ķīnas. Lielākā daļa produktu tiek izplatīti ar kompānijas zīmolu "LEDempire". Saviem klientiem piedāvājam pašu jaunāko un inovatīvāko LED apgaismojumu. Mēs piedāvājam labāko no tā, ko šobrīd var atrast jaunākās paaudzes energoefektīva apgaismojuma jomā.
- LED apgaismojums,
- INDUKCIJAS tipa industriālais un biroju apgaismojums,
- PLAZMAS (PLS) tipa  apgaismojums.

Mēs piedāvājam dažāda tipa spuldzes, lampas, starmešus, dekoratīvus apgaismojuma elementus un dažādas spuldžu furnitūras, lietošanai iekštelpās un arī ārā.
Pēc mūsu pasūtījuma "LEDempire" produkti tiek ražoti ĶTR, ISO standarta rūpnīcās, un tiek sertificēti ar Eiropas savienības prasībām atbilstošiem sertifikātiem (CE, EMC, LVD, RoHs). Visiem mūsu LED gaismekļiem un spuldzēm ir vismaz divu gadu garantija. Indukcijas tipa spuldzēm ir piecu gadu ražotāja garantija.
No 2012. gada februāra mēneša, darbojas mūsu jaunā interneta vietne (www.ledempire.lv), kurā mūsu piedāvātie produkti ir redzami ar visiem tehniskajiem parametriem un cenām.

Materiāls tapis sadarbībā ar specializētu energoefektīva apgaismojuma salonu "LEDempire".

autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs
Foto: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs; autors: LED apgaismojums – ekonomisks un videi draudzīgs

Salona adrese: Tērbatas iela 83b, Rīga, LV 1001
Tālrunis: 67292275, mob. tālr. 27164092, fakss: 67292295
E-pasts: uldis@ledempire.lv
interneta vietne: www.ledempire.lv

Raksta autors: Gunita Ogriņa

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.