building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1688
Nozares raksti32877
Laureāts konkursā – energoefektīvākā ēka Latvijā 2010. gadā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Laureāts konkursā – energoefektīvākā ēka Latvijā 2010. gadā

Laureāts konkursā – energoefektīvākā ēka Latvijā 2010. gadā

Realizējot Vācijas – Latvijas pilotprojektu un pateicoties vācu partnera IWO (Austrumeiropas mājokļu iniciatīvas grupa) 10 gadu pieredzei renovācijas projektu realizēšanā, kā arī apsaimniekotāju godprātīgam darbam, daži Jelgavas nami ir kļuvuši par paraugu ēku siltināšanas programmas ieviešanā Latvijā.

Dzīvokļu īpašnieki un pārvaldnieks SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde ar savu 2009. gadā renovēto 24 dzīvokļu namu Helmaņa ielā 3, Jelgavā, ieguva 1. godalgu konkursā Energoefektīvākā ēka Latvijā 2010.

Piecstāvu ēkai (104. sērija), kas būvēta 1983. gadā īpatnējais siltuma patēriņš bija 232,1 kWh/m2 gadā, pēc renovācijas tas samazinājās līdz 98,76 kWh/m2 gadā. Tātad energopatēriņš samazināts par 57,44 procentiem. No kopējām projekta izmaksām 40% sedza vācu partneri, viņi arī veica būvuzraudzību renovācijas gaitā, stāsta Juris Vidžis, SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde valdes loceklis. Būtiskākais ir fakts, ka labos energoefektivitātes rādītājus nodrošina renovācijas darbu inovāciju kopums, kur viens uzlabojums papildina otru. Vidžis teic, ka, renovējot dzīvojamo ēku, netika atjaunota tikai lietus kanalizācijas sistēma un kopīpašuma elektroinstalācija. Projekta realizētāji lepojas ar paveikto un labprāt pastāsta par inovācijām Latvijas daudzdzīvokļu ēku siltināšanas praksē, piebilstot, ka Vācijā visi šie jaunievedumi ir norma.

* Izveidota dalīta apkures uzskaite siltajam ūdenim un apkurei.
* Logiem izmantoti jaunākās paaudzes svinu nesaturoši profili KBE ar iebūvētu vēdināšanas sistēmu un trīskāršām stikla paketēm. Logu iebūvēšanai izmantoti speciāli blīvējoši materiāli un difūzās lentes, kas pasargā blīvējumu no apkārtējās vides ietekmes
* Iztīrītas un atjaunotas ventilācijas šahtas un papildus uz 10 vēdināšanas skursteņiem uzstādīti mehāniskie aeratori, kas pastiprina gaisa plūsmu.
* Viencauruļu apkures sistēma tika pārveidota uz divcauruļu apkures sistēmu. Tur izmantotas presējamās tērauda caurules, kas nodrošina nemainīgu cauruļu lietderīgo diametru.
Uz visiem sildķermeņiem uzstādīti termoregulatori un siltumenerģijas patēriņa noteicēji (alokatori), kas nodrošina individuālu komforta līmeni un uzskaita patērēto siltumenerģiju katrā telpā.
* Apkures sistēmā uz katra stāvvada uzstādīti diferenciālbalansieri, kas uztur sistēmā nemainīgu spiedienu, tā nodrošinot sistēmas kvalitatīvu darbību.
* Komunikāciju šahtās caurulēm pārsegumu līmenī uzstādītas ugunsdrošās manšetes, kas ugunsgrēka gadījumā ierobežo liesmu starp stāviem.
* Nomainot kanalizācijas sistēmas stāvvadus, izmantoti materiāli ar skaņu slāpējošām īpašībām.
* Kasešu tipa jumtam izmantots bezšuvju hidroizolācijas materiāls, kas pārklāts ar siltuma atstarojošu kārtu, tādējādi pasargājot jumtu no uzkaršanas.

Pasūtītājs: dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki un SIA Jelgavas nekustamā īpašumu pārvalde sadarbībā ar IWO (Austrumeiropas mājokļu iniciatīvas grupa). Galvenais būvuzņēmējs: SIA Rimts. Kā siltināmais materiāls izmantots putupolistirols. Logus iebūvēja SIA Mītavas logi.

Sandra Zuševica
Autores foto

 

Foto: Laureāts konkursā – energoefektīvākā ēka Latvijā 2010. gadā; autors: Laureāts konkursā – energoefektīvākā ēka Latvijā 2010. gadā

PROJEKTU FINANSIĀLI ATBALSTA:

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.