building.lv skaitļos

Lietotāji online31
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
CE marķējums un notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. : building.lv - par būvniecību Latvijā

CE marķējums un notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas.

CE marķējums un notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas.
Foto: CE marķējums un notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas.

Daudziem produktiem un precēm, kas tiek ražoti Eiropas Ekonomikas zonā (turpmāk EEZ) ir jābūt marķētiem ar CE marķējuma zīmi. Ražotāji šo zīmi atpazīs uzreiz, savukārt tiem, kas nezina – CE marķējums kalpo par apstiprinājuma zīmi tam, ka prece ir attiecīgi pārbaudīta un atbilst Eiropas Savienības veselības, drošības un vides aizsardzības prasībām. Šis marķējums norāda, ka prece vai pakalpojums, kuru piedāvā tās ražotājs vai izplatītājs, atbilst tiesiskajiem aktiem, un, ka ražotājs uzņemas pilnu juridisku atbildību par tās izplatīšanu. Ar CE zīmi drīkst marķēt tikai tās preces, uz kurām attiecas normatīvie akti, kas paredz tās nodrošināšanu, ja tādu nav, tad arī marķējums nav piemērojams.

Salīdzinoši nesen atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 181 "Būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanas kārtība reglamentētajā sfērā", kuros ir piemērots Latvijas standarts LVL EN 12566-3+A1, kas nosaka, ka notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtas līdz 50 cilvēku ekvivalentam, no 01.11.2010 ir obligāti marķējamas ar CE zīmi. Ir pagājis vairāk kā gads, tomēr nav īsti skaidrs, ko šāda likuma prasība nozīmē vietējiem šo iekārtu ražotājiem. Lai to saprastu, kā arī noskaidrotu, kas būtu par tām jāzina gan patērētājiem, gan ražotājiem uz neskaidrajiem jautājumiem atbildes prasīju Svetlanai Mjakuškinai, kas ir Patērētāju tiesību aizsardzības centra preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktora vietniece un tehniskās un metroloģiskās uzraudzības daļas vadītāja.

Departamenta direktora vietniece stāsta, ka "notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtām līdz 50 cilvēku ekvivalentam" attiecas Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumu Nr.181, kas nosaka prasības būvizstrādājumiem, lai nodrošinātu to nekaitīgumu un drošumu cilvēka dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi, būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanas kārtību, tirgus uzraudzības kārtību reglamentētajā sfērā. Saskaņā ar Noteikumu Nr.181 prasībām būvizstrādājumi, kas atbilst tehniskajiem noteikumiem, uzskatāmi par atbilstošiem šo noteikumu prasībām. Iekārtas tehniskie noteikumi ir Latvijā adaptētais Eiropas harmonizētais standarts LVS EN 12566-3+A1:2009 Mazās notekūdens apstrādes sistēmas, kas paredzētas ne vairāk kā 50 iedzīvotājiem un to ekvivalentiem. 3.daļa: Nokomplektētas un/vai uz vietas montētas sadzīves notekūdeņu attīrīšanas ietaises, kas ir obligāti piemērojams no 01.11.2010. Tas nozīmē, ka ražotāja pienākums no 01.11.2010. ražojot Iekārtas ir nodrošināt to atbilstību standarta LVS EN 12566-3+A1:2009 prasībām."

Mjakuškina skaidro, ka "standarts LVS EN 12566-3+A1:2009 nosaka, ka ražotājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim ir jānodrošina Iekārtu pēc atbilstības novērtēšanas procedūras veikšanas ar CE zīmi. CE zīmes neesamība var liecināt par to, ka Iekārtai netika veikta atbilstības novērtēšanas procedūra, un līdz ar to Iekārta, iespējams, neatbilst tehniskiem noteikumiem."

Iekārtas nenodrošināšana ar CE zīmi vai to piedāvāšana bez CE zīmes ir Noteikumu Nr.181 pārkāpums, par kuru ir paredzēts sods Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksā. Papildus izvērtējot katras konkrētās lietas materiālus un atkarībā no riska līmeņa, ko rada neatbilstošā prece, iestāde var pieņemt lēmumu, piemēram, par patērētāju brīdināšanu, par preču izņemšanu no apgrozības, par preču atsaukšanu no patērētājiem, skaidro Mjakuškina.

Protams, ja patērētājiem ir aizdomas par to, ka viņu iegādāta prece neatbilst normatīvo aktu prasībām, viņš var sniegt šo informāciju Patērētāju tiesību aizsardzības centram(turpmāk - PTAC), vēršoties ar sūdzību. Parasti, izvērtējot informāciju, uzņēmumi, kas piedāvā, iespējams, neatbilstošu preci, tiek iekļauti pārbaužu plānā. Attiecīgi - PTAC amatpersonas veic pārbaudes tirdzniecības vietās, noliktavās un pieprasa lietas izskatīšanai visu nepieciešamo informāciju, dokumentāciju, kas ļauj izvērtēt preces atbilstību normatīvo aktu prasībām. Pēc iegūtās informācijas izvērtēšanas tiek pieņemts lēmums par nepieciešamajām darbībām, lai tirgū netiktu piedāvāta normatīvo aktu prasībām neatbilstošas preces.

Latvijas tirgū ir samērā plašs notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas iekārtu piedāvājums, un ir viegli apjukt, domājot par to, ko labāk izvēlēties. Tāpēc CE zīme ir apliecinājums tam, ka izvēlētā prece ir atbilstoša prasībām. Kā skaidro Mjakuškina, saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 14.panta pirmās daļas pirmo punktu prece neatbilst līguma noteikumiem, ja tā neatbilst normatīvajos aktos vai normatīvtehniskajos dokumentos noteiktajām prasībām, piemēram, Noteikumiem Nr.181. Tāpēc, ja ir vēlme iegādāties notekūdeņu bioloģisko attīrīšanas iekārtu, der painteresēties, vai ražotājs, spēj garantēt, ka iekārta atbilst prasībām normatīvajos aktos, un ir marķēta ar CE zīmi.

Rakstu sagatavoja Karīna Vītiņa

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.