building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Ūdens zudumi daudzdzīvokļu mājā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ūdens zudumi daudzdzīvokļu mājā

Ūdens zudumi daudzdzīvokļu mājā
Foto: Ūdens zudumi daudzdzīvokļu mājā

Patērētāji, kas norēķinās par ūdeni pēc individuālā ūdens  patēriņa skaitītāja (ūdens skaitītāja), bieži maksā papildus koeficientu par ūdens "zudumiem". Ūdens "zudumi" ir ūdens mērījumu uzskaites nesakritība, ja neatbilst  mājas centrālā skaitītāja radījumi ar iedzīvotāju nodotajiem individuālajiem dzīvokļa skatītāju rādījumiem, parasti mājas skaitītāja rādījumi ir lielāki nekā iedzīvotāju nodotie. Ja jūsu rēķinā nav tādas ailītes, tas nenozīmē, ka ar jūsu mājas ūdens uzskaiti ir viss kārtībā, iespējams šī papildus maksa ir pieskaitīta pie kādas citas sadaļas un savādāk saucas. Precīzu informāciju var uzzināt pie namu apsaimniekotāja vai pārvaldnieka.

Galveni iemesli kāpēc skaitītāju rādījumi nesakrīt:

1. Iedzīvotāji ietekmē nelikumīgi ūdens patēriņa skaitītājus, lai tie uzrādītu kļūdainus rādījumus, mazākus nekā ir reālais patēriņš.

2. Visi patērētāji nenorēķinās pēc ūdens skaitītājiem:
Nav zināms faktiskais patērētais ūdens daudzums dzīvokļos bez skaitītāja, vai kur ŪPSK rādījumi netiek ņemti vērā (beidzies verifikācijas derīguma termiņš). Dzīvokļos kur nav mērītāju, apmaksu rēķina pēc deklarēto cilvēku skaita, kas nav izkontrolējams. Deklarēts viens, dzīvo ģimene vai dzīvoklis tiek izīrēts.
Caur nosprūdušu skalojamo kasti 1h cauri iztek no 0.5m3 (atkarībā no konstrukcijas un spiediena ūdens vadā arī divreiz vairāk) ūdens  vai 30 dienās 360m3 ūdens – tikai caur 1 skalojamo kasti, kas ir divreiz vairāk, kā patērē ūdeni māja ar 20 dzīvokļiem mēnesī!

3. Darbības ar ūdens skaitītāju veic negodprātīgs personāls – pēc iedzīvotāja lūguma, tiek slēpts vai nepierakstīts patiesie ūdens skaitītāja rādījumi.

4. Netiek nolasīti ūdens skaitītāju rādījumi – apsaimniekotājam nodod rādījumus raksta neskatoties kādi tie  ir faktiski, konstatējot nenomaksātu patērētā ūdens apmēru, paši vai meklē speciālistu, kurš slēpj patiesos rādījumus.

5. Avārijas noplūdes un citi mazāk svarīgi iemesli.

Katru mēnesi maksājot par "zudušo ūdeni", piem. 5Ls, gadā kopā sanāk 5Ls*12mēn=60  Ls, 4 gados (skaitītāju verifikācijas termiņš) jau ir 240 lati par vienu dzīvokli. Tāpēc apgalvojums, ka ūdens uzskaites sistēmas nomaiņai nav naudas, neiztur kritiku.

Samazināt ūdens starpību ir iespējams, uzlabojot ūdens uzskaites veidu un pašu sistēmu kopumā:

1. Veco ūdens skaitītāju aizstāt ar jaunu ūdens skaitītāja ar augstu aizsardzību pret manipulācijām.

2. Uzstādot ūdens patēriņa skaitītāju novērst iespējamos ceļus, kā bloķēt ūdens skaitītāju.

3. Uzstādīto ūdens uzskaites sistēmas daļas noplombēt ar unikāli numurētām plombām.

4. Izmantot attālināto datu nolasīšanu, kas paziņo par pārkāpumiem ūdens uzskaitē un virkne citu rādījumu, pēc kuriem var analizēt patēriņa tendences.

Uz doto brīdi visatbildīgākais punkts ir pats ūdens skaitītājs, jo šobrīd Latvijas tirgū un patērētāju vidū ir daudz mutvārdu folkloras – ir skaitītāji kuriem tiek piedēvētas īpašības, kas ne vienmēr atbilst realitātei - plastmasas skaitītāji, antimagnētiskie skaitītāji, īsti vācu skaitītāji, c klases skaitītāji utt.

Pagaidām lieku punktu, diskusijas un tēmas padziļināšana atkarīga no lasītāju intereses un atsaucības.

Raksta autors un iesniedzējs:
Māris Klīve, SIA "OROLS ŪDENS UZSKAITEI"

Ja šis temats Jums ir interesants un vēlaties iegūt vairāk informācijas, Jūs varat savus jautajumus nosūtīt raksta autoram.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • endim 01.02.2021 11:09
    Ārkārtas situācijas laikā un 3 mēnešus pēc tās beigām, skaitītājus varot neverificēt un rādījumus arī drīkstot neiesniegt. Pārbaudes veikt nedrīkst. Tas nozīmē, ka mājas ūdens starpības pieaugs vēl vairāk?