building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Saskaņā ar ES direktīvu nāksies mainīt novecojušos sūkņus : building.lv - par būvniecību Latvijā

Saskaņā ar ES direktīvu nāksies mainīt novecojušos sūkņus

Saskaņā ar ES direktīvu nāksies mainīt novecojušos sūkņus
Foto: Saskaņā ar ES direktīvu nāksies mainīt novecojušos sūkņus

Kopš šī gada 16. jūnija apkures, klimata nodrošinājuma sistēmu, ūdensapgādes spiediena palielināšanas un notekūdeņu novadīšanas sausā rotora sūkņu elektromotoriem jāatbilst vismaz IE2 enerģijas efektivitātes līmenim. Šis nosacījums saistīts ar 2009. gada 20. novembrī Eiropas Savienībā (ES) pieņemto direktīvu 2009/125/EK, kas paredz līdz 2020. gadam no tirgus pakāpeniski izņemt tehniski novecojušos sausā un slapjā rotora sūkņus, kas patērē pārāk daudz enerģijas, rada liekas izmaksas un atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz vidi. Šī produkcija tiks aizstāta ar jauniem, inovatīviem risinājumiem.


Nosacījumi, kas stājās spēkā mazliet vairāk nekā pirms mēneša, ir tikai viens no minētās direktīvas ietvaros iekļautajiem pasākumiem. Nākamais posms sāksies 2013. gada 1. janvārī, kad atsevišķi uzstādīto slapjā rotora cirkulācijas sūkņu enerģijas efektivitātes indekss (EEI) nedrīkstēs pārsniegt vērtību 0.27. Ar 2015. gada 1. janvāri sausā rotora sūkņu elektromotoriem, kuru nominālā izejas jauda ir no 7,5 līdz 375 kW, būs jāatbilst enerģijas efektivitātes līmenim IE3 vai arī enerģijas efektivitātes līmenim IE2 un būs jābūt aprīkotiem ar apgriezienu regulatoru. Šim posmam sekos 2015. gada 1. augusts, 2017. gada 1. janvāris un 2020. gada 1. janvāris, kad katrā no šiem datumiem izpildei tiks ieviestas jaunas direktīvā noteiktās prasības.

Kāds ieguvums gaidāms? ES komisija aplēsusi, ka direktīvas ieviešana dzīvē, piemēram, attiecībā uz slapjā rotora sūkņu elektroenerģijas patēriņa apjomu, varētu ietaupīt līdz 23 teravatstundām strāvas gadā. Šāds daudzums ir atbilst CO2 emisijas samazinājumam par aptuveni 11 miljoniem tonnu gadā visā Eiropā.

Ražotājiem jāpielāgojas laikus

Jaunā direktīva nenoliedzami jau tagad iespaido Eiropas sūkņu ražotāju darbi, jo tirgū jābūt precēm, kas nodrošina atbilstošu energoefektivitāti. Viens no lielākajiem sūkņu ražotājiem pasaulē, kompānija WILO, jau tagad ievēro nākotnes standartus, kas ļauj klientiem izvēlēties drošus risinājumus ilgtermiņam. Piemēram, ar jau esošajām augstas efektivitātes atsevišķo sūkņu modeļu sērijām Wilo-Stratos un Wilo-Stratos PICO izveidota pilnīga programma, kas esošajā piedāvājuma klāstā atbilst visdažādākajām ēku tehnikas prasībām, un būs derīga pēc 2015. gada, kad spēkā stāsies īpaši stingrās slapjā rotora sūkņu 2. etapa robežvērtības. WILO šajā tirgus segmentā pagaidām ir vienīgais ražotājs pasaulē, kura produkcija atbilst direktīvā noteiktajam.

Kā rīkoties ikdienas lietotājam

WILO Baltic SIA inženieris - konsultants Jānis Vilāns paskaidro, ka ir veikti dažādi aprēķini, kas pierāda jauno sūkņu energoefektivitātes sniegtos finansiālos ieguvumus. Ņemot vērā sūkņu cenu un elektroenerģijas patēriņa starpību starp vecajiem un jaunajiem sūkņiem, aptuveni aprēķini rāda, ka jau divu – trīs gadu laikā jauno sūkņu uzstādīšana pilnībā atmaksājas, un pēc tam sākas ietaupījums uz mazāk izlietotās elektroenerģijas rēķina.

"Taču jaunajiem elektroniskajiem sūkņiem piemīt vēl vairākas priekšrocības, kas ļauj gan atvieglot to izmantošanu, gan izvairīties no dažādiem nepatīkamiem pārsteigumiem. Ja sistēmā ūdens plūsmas ātrums ir pārāk liels (tā bieži notiek pie pievērtiem apkures radiatoru termostatiem), nereti rodas dažādi hidrauliskie trokšņi, kas īpaši izpaužas cauruļvadu vietās, kur eksistē asi pagriezieni un sistēmas sašaurinājumi. Izmantojot jaunās paaudzes energoefektīvos sūkņus, šāda problēma nepastāv, jo sūkņa elektrodzinēja apgriezieni dinamiski pielāgojas apkures sistēmai," turpina J. Vilāns.

Vairākus gadus lietotiem slapjā rotora cirkulācijas sūkņiem elektrodzinēja rotors mēdz apaugt ar nosēdumiem un kādā brīdi tas var ieķīlēties, sliktākajā gadījumā neatgriezeniski sabojājot elektrodzinēju. Jaunajiem Wilo energoefektīvajiem sūkņiem šāda problēma nepastāv, jo elektroniska aizsardzības sistēma novērš dzinēja bojājuma iespēju.


Raksta tapšanā izmantoti WILO Baltic SIA informatīvie materiāli

 

www.wilo.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.