building.lv skaitļos

Lietotāji online51
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
Ģipškartons labākai skaņas izolācijas nodrošināšanai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ģipškartons labākai skaņas izolācijas nodrošināšanai

Ģipškartons labākai skaņas izolācijas nodrošināšanai
Foto: Ģipškartons labākai skaņas izolācijas nodrošināšanai

Jūnija nogalē valdība apstiprināja jaunu būvnormatīvu LBN 016-11 "Būvakustika" par trokšņu aizsardzības un akustiskās prasības būvēm. Jaunais normatīvs stāsies spēkā 2011.gada 1.septembrī un aizstās šobrīd spēkā esošo Latvijas būvnormatīvu LBN 016-03 "Būvakustika". Līdz ar to celtniecības darbu veicējiem jāpārskata, vai izmantotie būvmateriāli telpu norobežojošo konstrukciju veidošanai ir atbilstoši jauno prasību nodrošināšanai.

Jaunais būvnormatīvs, atkarībā no akustiskā komforta viedokļa, nosaka būvju telpu iedalījumu četrās klasēs – A, B, C un D klasēs. D klases prasības tiek attiecinātas uz šobrīd esošo ēku telpām, C klases prasības telpām ir minimālās prasības, kuras tiek noteiktas kā obligāti piemērojamas jaunu ēku projektēšanai un nodrošina telpās esošajiem cilvēkiem trokšņa ierobežošanu līdz līmenim, kas neapdraud viņu veselību un ļauj komfortabli uzturēties šajās telpās. Savukārt, projektējot būves telpas atbilstoši A un B klases prasībām, tiks nodrošināts īpaši augsts akustiskā komforta līmenis, ko panāks maksimāli ierobežojot traucējošā trokšņa rašanos un izplatīšanos.
Tāpat, būvnormatīvā ir noteiktas skaņas izolācijas prasības ēku iekšējām norobežojošām konstrukcijām, atkarībā no telpas iedalījuma klasēs, kā arī noteikta vides trokšņa avotu tuvumā esošo ēku ārējo norobežojošo konstrukciju nepieciešamā skaņas izolācija.

Viens no ieteicamākajiem materiāliem, ko izmantot skaņu izolācijas nodrošināšanai iekštelpās, ir ģipškartons. Tam piemīt akustiskā komforta palielināšanai nepieciešamās tehniskās īpašības. Ja rūpīgi tiek ievēroti visi ražotāja sniegtie nosacījumi attiecībā par montāžu, rezultāts būs teicams.

Ģipškartona loksnes ir pietiekami smagas un izturīgas un tādēļ tās efektīvi absorbē enerģiju, ko rada skaņas svārstības pārvēršot šo enerģiju siltumā. Sienas, kas būvētas uz metāla vai arī uz koka karkasa un apšūtas ar ģipškartona loksnēm vienā vai vairākās kārtās no abām sienas pusēm, darbojas kā akustiska sistēma. Starp abām virsmām esošais gaisa slānis veiksmīgi samazina skaņas svārstības, kas iet caur šo konstrukciju. Būtībā klasisks sienas "pīrāgs" – ģipškartons divās kārtās, minerālvates pildījums un no otras puses atkal divas ģipškartona kārtas trokšņu līmeni var samazināt aptuveni par 10 līdz 20 dB. Mērījumu dati liecina, ka dubultsienai, kas apšūta ar trim ģipškartona lokšņu kārtām no abām pusēm skaņizolācijas klase ir 60 R’w dB.

Ģipškartona konstrukcijas izmantojamas gan vienkāršu starpsienu, kas sadala telpu vairākās atsevišķās telpās, gan sienu starp atsevišķiem dzīvokļiem, gan arī tādu telpu, kam ir īpašas skaņas izolācijas prasības, piemēram, mūzikas ierakstu studiju u.tml. skaņas izolācijai. Šim nolūkam viens no lielākajiem ģipškartona ražotājiem Eiropā, uzņēmums Norgips piedāvā īpašu ģipškartona veidu – speciālus apšuvuma paneļus griestiem un sienām ar skaņu absorbējošām un akustiku regulējošām īpašībām. Tie ir gludi vai perforēti (ar apaļiem vai kvadrātveida caurumiem) paneļi griestu vai sienu apšuvuma veidošanai.

Arī rekonstruējot agrāk celtas ēkas un vēsturiskus namus, ģipškartonu var izmantot akustiskā komforta palielināšanai. Piemēram, lai uzlabotu starpstāvu pārsegumu skaņas izolāciju, ģipškartonu var izmantot piekaramo griestu konstrukcijas izveidei. Ieguvums būs ne tikai labāka būvakustika un pievilcīgāks telpu dizains, bet arī līdzekļu ekonomija, jo apdare ar ģipškartonu izmaksā ievērojami lētāk nekā lieli rekonstrukcijas darbi (protams, ja to pieļauj ēkas esošā tehniskā stāvokļa novērtējums).


Raksta tapšanā izmantoti materiāli no www.norgips.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.