building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Kādus parketa veidus izšķir? Kas būtu jāzina, ja savā mājoklī esam iecerējuši izveidot parketa dēlīšu grīdu? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kādus parketa veidus izšķir? Kas būtu jāzina, ja savā mājoklī esam iecerējuši izveidot parketa dēlīšu grīdu?

autors: Kādus parketa veidus izšķir? Kas būtu jāzina, ja savā mājoklī esam iecerējuši izveidot parketa dēlīšu grīdu?
Foto: Kādus parketa veidus izšķir? Kas būtu jāzina, ja savā mājoklī esam iecerējuši izveidot parketa dēlīšu grīdu?; autors: Kādus parketa veidus izšķir? Kas būtu jāzina, ja savā mājoklī esam iecerējuši izveidot parketa dēlīšu grīdu?
www.building.lv atbild:
Pēc parketa sastāva var izdalīt divus veidus- dēlīšu parkets un mozaīkparkets. Dēlīšu parkets ir precīza izmēra ēvelēti koka dēlīši, kuriem ir plašas rakstu izveides iespējams. Parketa dēlīšus raksturo trīs izmēri- platums, garums un biezums. Parketa dēlīšu izgatavošanā tiek izmantoti vienoti standarti, tāpēc dēlīši ir viegli un ērti savienojami. Mozaīkparkets sastāv no dabīgā koka dēlīšu parketa, kas savā starpā salīmēti ar augstvērtīgu līmi. Gatavie mozaīkparketa vairogi ievērojami atvieglo grīdas ieklāšana. Tā ieklāšana ir ērta un vienkārša. Iespējama rakstu dažādība.Dažādiem ražotājiem ir dažādi parketa dalījumi šķirās.

Parketu ieklāj iekštelpu remonta beigu posmā, t.i., pēc parketa ieklāšanas nebūtu vairs ieteicami ne krāsošanas, ne špaktelēšanas darbi. Uz ieklāšanas brīdi pamatgrīda (melnā grīda) nedrīkst būt mitrāka par 12% un apkārtējā gaisa relatīvais mitrums nedrīkst būt lielāks par 50%. Parketu (masīvo, mozaīkparketa vairogus, parketa dēļus) ieklāj uz līmeņotas pamatgrīdas. Par pamatgrīdu var būt dēļu, skaidu plātnes vai finiera klājums, kā arī betons. Jāpiebilst, ka parketa ieklāšana tieši uz betona ir iespējama pēc īpašas tehnoloģijas izmantojot speciālas - sintētiskās uz mākslīgo sveķu bāzes ražotas līmes.

Pēc parketa ieklāšanas un līmes sacietēšanas, virsmu nepieciešams slīpēt un pulēt. Ātrāk un kvalitatīvāk darbs veiksies ar speciālo parketa slīpmašīnu, bet mazāku apjomu slīpēšanu var veikt arī ar rokām. Parketa grīdas segumu var lakot, eļļot vai vaskot.

Konkrētajai vietai piemērotāko parketu izvēloties, jāņem vērā vairāki faktori, kas palīdzēs atrast meklēto rezultātu:
- parketa cena parasti neveidojas tāpat vien, tai visbiežāk atrodams pamatojums. Cenu nosaka izmantotā koka suga, koksnes kvalitāte, materiālu apstrādes veids u.c.
- dažādiem ražotājiem ir dažādas klasifikācijas sistēmas savai produkcijai, tāpēc iepriekš jāiepazīstas ar konkrētā ražotāja noteiktajiem standartiem, dažādu parketa veidu piemērotību dažādām vietām,
- viens no kvalitatīvākajiem pašmāju parketa kokiem ir ozols, kas ir salīdzinoši cietāks un mazāk reaģē uz apkārtējās vides ietekmi. Nedaudz atpaliek osis, kam arī piemīt virkne pozitīvu īpašību, tomēr laika gaitā tas var nedaudz balēt. Cietības ziņā no ozola neatpaliek dižskābardis, tomēr tas tiek uzskatīts par kaprīzāku materiālu. Kļavas parkets ekspluatācijas laikā vairākkārt var mainīt krāsu.
- jāizvērtē arī pieņemamākais parketa apstrādes veids. Laka aizsargā koka virsmu un atvieglo tās kopšanu. No savietojamības viedokļa, lakas uz ūdens bāzes ir elastīgākas un mīkstākas, tāpēc tām pa virsu nav ieteicams klāt lakas uz organisko šķīdinātāju bāzes, savukārt lakas uz šķīdinātāja bāzes var pārlakot ar lakām uz ūdens bāzes. Grīdu nepieciešams lakot kā minimums 3 reizes, tomēr labāk speciālisti iesaka 4 vai 5 kārtu lakojumu. Aizvien populārāks koka grīdu pārklājums ir eļļošana- koka poru piesūcināšana ar cietējošu eļļu. Eļļas pārklājums ir labs veids kā saglabāt koka grīdas dabiskumu un īpaši izcelt koksnes faktūru.
- protams, jāizvērtē arī tradicionālie kritēriji- ražotāja vārds, sniegtās garantijas, papildpakalpojumi (ieklāšanas iespējas) u.tml.


Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.