building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Kādos gadījumos būtu ieteicamas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas? Kā notiek ūdens attīrīšana šādās sistēmās? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kādos gadījumos būtu ieteicamas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas? Kā notiek ūdens attīrīšana šādās sistēmās?

autors: Kādos gadījumos būtu ieteicamas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas? Kā notiek ūdens attīrīšana šādās sistēmās?
Foto: Kādos gadījumos būtu ieteicamas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas? Kā notiek ūdens attīrīšana šādās sistēmās?; autors: Kādos gadījumos būtu ieteicamas bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas? Kā notiek ūdens attīrīšana šādās sistēmās?
www.building.lv atbild:
Bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas iesaka izmantot vietās, kur ir blīva apdzīvotība- pilsētās. Šajās sistēmās attīrīšana notiek nevis infiltrācijas laukā, bet jau pašā tvertnē. Dažādām iekārtām nepieciešams atšķirīgs tilpņu skaits. Ūdeni, kas attīrīts ar bioloģiskām sistēmām, pēc tam var izvadīt atklātā ūdenstilpnē, iefiltrēt augsnē, novadīt meliorācijas vai lietus kanalizācijā.

Izšķir vairāku veidu bioloģiskās attīrīšanas sistēmas:

NOSĒDTVERTNES AR DABISKO VENTILĀCIJU tiek piebarotas ar baktēriju kultūru. Parasti sistēma sastāv no ir 3 polietelēna tvertnēm, kas izvietotas zem zemes. Lielākais trūkums- ekspluatācijas apkopei naksies veltīt daudz laika, jo laiku pa laikam būs jāpievieno speciālas baktērijas, jāpārbauda kompresora darbība, un jāatsūknē dūņas un nogulsnes.

IEKĀRTAS AR BRĪVI PELDOŠĀM BAKTĒRIJĀM jeb AEROTANKS tehnoloģija. Ūdens attīrīšanu šeit nodrošina brīvi peldoši mikroorganismi, kuriem nemitīgi tiek pievadīts gaiss. Šīs sistēmas ir konstruktīvi diezgan vienkāršas, līdz ar to ir salīdzinoši zemas uzstādīšanas izmaksas. Arī ekspluatācijā tās nav sarežģītas. Šajās iekārtās ir neliels lieko dūņu pieaugums, tāpēc nav nepieciešama bieža tīrīšana. Viens no nedaudzajiem mīnusiem- lielu notekūdeņu daudzuma svārstību gadījumos daļa aktivēto dūņu var tikt izskalotas ārā.

IEKĀRTAS AR FIKSĒTU VIDI jeb BIOFILMU tehnoloģija. Šeit aktivētās baktērijas piestiprinās pie plastmasas, gumijas, akmensvates, akmens vai kāda cita materiāla, kur tām tiek radīti apstākļi, lai tās augtu, vairotos un veiktu attīrīšanas procesu. Tiek panākts, ka uz virsmas atrodas pēc iespējas vairāk šo baktēriju. Ja ir liels notekūdeņu pieplūdums, pie virsmas piestprinātas baktērijas tik viegli neaizskalosies. Ir pildījumu veidi, kuriem veidojas lieko dūņu pieaugums, un ir sistēmas, kurām šīs pieaugums neveidojas.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.