building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Vai atmaksājas uzstādīt un lietot saules baterijas Latvijā? Un, ja atmaksājas, cik ilgā laikā? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vai atmaksājas uzstādīt un lietot saules baterijas Latvijā? Un, ja atmaksājas, cik ilgā laikā?

autors: Vai atmaksājas uzstādīt un lietot saules baterijas Latvijā? Un, ja atmaksājas, cik ilgā laikā?
Foto: Vai atmaksājas uzstādīt un lietot saules baterijas Latvijā? Un, ja atmaksājas, cik ilgā laikā?; autors: Vai atmaksājas uzstādīt un lietot saules baterijas Latvijā? Un, ja atmaksājas, cik ilgā laikā?
www.building.lv atbilde:
Aktīva saules enerģijas izmantošana ēku siltuma un arī elektroenerģijas apgādes vajadzībām pasaulē aizsākās apmēram pirms 35 gadiem. Saules enerģijas (dēvēta arī par saules radiāciju) izmantojama gan siltuma enerģijas iegūšanā (termosolārās iekārtas (saules kolektorus) izmanto ēku apkures sistēmās, baseinu apsildē un siltā ūdens sagatavošanā, gan elektroenerģijas ģenerācijā. Siluma enerģijas un elektroenerģijas izstrādei no saules radiācijas tiek izmantotas principiāli dažādas inženiertehniskās iekārtas, kuru uzstādīšana, ekspluatācija un tehniskā apkope ir ļoti atšķirīga. Saules enerģijas izmantošana Latvijā, līdzīgi kā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kļuvusi populāra tikai aizvadīto 3-4 gadu laikā, jo tieši šajā salīdzinoši īsajā laika periodā īstenota lielākā daļa termosolāro sistēmu uzstādīšanas projektu mūsu valstī. Par spīti daudzu speciālistu visai skeptiskajai nostājai pret termosolāro atbalsta sistēmu izmantošanas lietderīgumu Latvijā apmēram 100-500 kvadrātmetru lielās savrupmājās mūsu valstī saules kolektori tiek izmanto gan karstā ūdens uzsildīšanai, gan baseinu apsildei, gan retos gadījumos arī apkures sistēmas atbalstam. Kopumā viedokļi par sistēmu atmaksāšanos dalās. www.building.lv portāla forumā izskan viedoklis, ka saules baterijas atmaksājas 15 gadu laikā.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.