building.lv skaitļos

Lietotāji online21
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32877
Kāpēc vajadzīgs zibensnovedējs? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kāpēc vajadzīgs zibensnovedējs?

autors: Kāpēc vajadzīgs zibensnovedējs?
Foto: Kāpēc vajadzīgs zibensnovedējs?; autors: Kāpēc vajadzīgs zibensnovedējs?
Šovasar ļoti aktuāls jautājums mums bija zibensnovedēji. Pirms tam mājai to nebija un šovasar, pavisam vienkāršā, ne augusta, zibeņošanā, mājas jumtā iespēra zibens, kas izraisīja degšanu. Pēc seku novēršanas gan mums, gan kaimiņiem aktuāls jautājums ir zibensnovedēju uzstādīšana, jo to, diemžēl, nav ļoti daudzām mājām (tā ka zinu, kas tas ir, tad pievēršu pastiprinātu uzmanību). Saskārāmies ar to, ka ir vairāku veidu sistēmas ar atšķirīgām apmaksas tāmēm. Modernākie šobrīd esot zibens atvairītāji, tikai ... neviens nevarēja neko pateikt par rezultātiem, ko tie dod, par tās apkalpošanu, sekām, garantijām utt. Bija viedoklis no citiem īpašniekiem, ka šī antena visu novada zemē un tika stāstīts arī gadījums, ka līdz ar novadīšanu zemē ir cietuši apkures katli un citas elektriskās sistēmas, kas atrodas pagrabstāvā. Viedokļi ļoti dažādi. Gribētos zināt kaut ko sīkāk. Arī par antenām tika minēti izgatavotāji gan franči, gan poļi. Pietrūkst pamatota skaidrojuma. Varbūt Jūs varat palīdzēt - kā mājas īpašniekam pasargāt sevi pērkona laikā, kas Latvijā pēdējā laikā ir kļuvis pavisam agresīvs un arī iespaidīgs!

www.building.lv atbilde:
Zibensnovedēji ir nepieciešami jebkurai ēkai neatkarīgi no tās lieluma un lietojuma. To nosaka būvnormatīvs LBN – 201 (96. punkts) un instrukcija RD 34.21.1222–87 – "Ēku un būvju zibens aizsardzība".

Lai pasargātu no zibens spēriena sekām ne tikai pašu ēku, bet arī tās iekšienē esošās elektroierīces, iesakām uzstādīt ne tikai ārējās zibensaizsardzības sistēmas, bet parūpēties arī par pārsprieguma aizsardzību.

Aizsardzības sistēmas iespējams uzstādīt praktiski jebkurā ēkas kalpošanas brīdī, tomēr speciālisti iesaka par to sākt domāt jau projektēšanas stadijā, kad iespējams optimāli izplānot sistēmas izvietojumu un tās kopējās izmaksas būs zemākas nekā, ja darbi tiks atlikti vēlākam laikam.

Lai izvēlētos atbilstošu aktīvās zibens aizsardzības elementu, vispirms jānosaka nepieciešamais ēkas aizsardzības līmenis.

Ir 2 zibens aizsardzības veidi:
* ārējā zibens aizsardzība (tiek instalēta pret tiešu zibens sitienu pa māju un novada strāvu pa novadītājiem zemē),
* iekšējā zibens aizsardzība (tiek instalēta, lai aizsargātu mājas iekšējās elektriskās ierīces no magnētiskā lauka iedarbības zibens sitiena gadījumā.)

Liekot ārējo zibens aizsardzību, jāņem vērā gan mājas izvietošanas laukuma zibens bīstamības kategorija, gan mājas gabarīti. Atbilstoši zibens bīstamības kategorijai uz jumta jāliek novadītāji viens no otra 10, 15, 20 vai 25 metru attālumā. Obligāti jāliek papildu zibens novadītājs skurstenim vai citai mājas daļai, kas ir augstāk nekā 30 cm no jumta kores. Pareizi noteikt bīstamības kategoriju tieši jūsu objektam palīdzēs speciālists, kurš veidos projektu zibens aizsardzībai. Labākai strāvas novadīšanai vēlams zemē ierakt plakandzelža rāmi apkārt visai mājai, kuram būs pieslēgti zibens novadītāji (no jumta). Iekšējā zibens aizsardzība domāta pret elektromagnētisko impulsu, kas rodas zibens sitiena gadījumā — impulss ietekmē elektroniskās ierīces, ja zibens sit, piemēram, pa koku, pat līdz 1000 m attālumā no jūsu mājas.



Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.