building.lv skaitļos

Lietotāji online17
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
Kā jākopj jauni un kā jākopj veci jumta segumi. Kas jāņem vērā? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā jākopj jauni un kā jākopj veci jumta segumi. Kas jāņem vērā?

autors: Kā jākopj jauni un kā jākopj veci jumta segumi. Kas jāņem vērā?
Foto: Kā jākopj jauni un kā jākopj veci jumta segumi. Kas jāņem vērā?; autors: Kā jākopj jauni un kā jākopj veci jumta segumi. Kas jāņem vērā?
www.building.lv atbild:
Jumta seguma kopšanas īpatnības nosaka jumta seguma veids. Katram veidam ir savas specifiskas īpašības un prasības ekspluatācijas laikā, ko jāievēro, ja vēlamies panākt maksimālu kalpošanas laiku. Jebkuru jumta segumu un arī notekcaurules speciālisti iesaka kopt 2 reizes gadā- pavasarī un rudenī. Ir svarīgi, lai uz jumta neatrastos nekādi tur nepiedienoši priekšmeti- kāpnes, aizmirsti priekšmeti, aiz kuriem var krāties lapas u.c. netīrumi, kas pamazām bojā jumtu. Ja jumts ir izbūvēts pareizi, to nevajadzēs tīrīt ziemā no sniega, jo sniegs pats nokritīs.

Vairākas jumtu klāšanas kompānijas piedāvā arī regulāraus jumtu kopšanas pakalpojumus, ja nevēlaties tam veltīt laiku paši.

Bitumena šindeļu jumti ir populāri, taču tiem ir arī salīdzinoši augstas kopšanas prasības, jo uz šādiem jumtiem pateicoties abrazīvajai virsmai krājas netīrumi, jumts pamazām apaug. Lai no tā izvairītos, bitumena jumtu vajadzētu vismaz reizi gadā noslaucīt, lai atbrīvotu no netīrumiem.

Vienīgais jumta segums, kas neapsūno ilgā laika posmā ir kapars. Māla dakstiņu jumtu problemātiskākās vietas ir savienojumi, jāraugās, lai tur nekrājas netīrumi, ērti, ka māla dakstiņu jumtu var nomazgāt ar liela spiediena ūdens strūklu, kas nav pieļaujams bitumena segumiem. Māla dakstiņu jumts ir diezgan pateicīgs no ekspluatācijas viedokļa.

Cinkotā skārda jumtam būtiskākā prasība ekspluatācijas laikā- pēc aptuveni 5 gadu kalpošanas jumtu nepieciešams nokrāsot ar antikorozijas krāsu, lai segums nesāk rūsēt. Vecu cinka jumtu būs grūti atjaunot, izdevīgāk ir uzklāt jaunu, par to liecinās korozija, kas redzama arī no seguma apakšas.

Arī tērauda lokšņu jumti ir mazgājami ar ūdens strūklu. Pa šādiem jumtiem labāk nestaigāt, tie ir ļoti slideni, pie tam- staigājot var veidoties jumta defekti. Niedru jumtiem nepieciešama specifiska kopšana, kas būs pa spēkam tikai speciālistiem, pozitīvi, ka kopšanu iesaka veikt reizi 20 gados, kad jumts tiek pamatīgi iztīrīts, lai tajā neveidotos iedobes, kur krāties mitrumam un netīrumiem.

Tā kā koka jumti kalpo vidēji 20- 30 gadus, tiem kopšana šajā laikā nebūs aktuāla, jumts savu kalpošanas laiku beigs, kad būs sapuvis vai nodilis.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.