building.lv skaitļos

Lietotāji online10
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
Juta Bitāne jautā: Kas jāņem vērā, izvēloties kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Juta Bitāne jautā: Kas jāņem vērā, izvēloties kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei?

autors: Juta Bitāne jautā: Kas jāņem vērā, izvēloties kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei?
Foto: Juta Bitāne jautā: Kas jāņem vērā, izvēloties kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei?; autors: Juta Bitāne jautā: Kas jāņem vērā, izvēloties kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei?
www.building.lv atbild:
Kokmateriālus pirts un kamīnzāles apdarei jāizvēlas pēc tādiem pašiem principiem, kā jebkurām citām telpām, taču pirtī izmantojamos kokmateriālus vajadzētu apstrādāt ar koksnes aizsardzības līdzekļiem, kas koku pasargās no karstās temperatūras un mitruma.

Iekšdarbos, iekšējā apdarē koksnes izmantošanas iespējas ir visplašākās- koks tiek izmantots sienu un griestu apdarei, grīdai, mēbelēm, logiem un durvīm u.t.t. Tomēr atšķirībā no nesošajām konstrukcijām un ārējās apdares, iekšdarbos kokam ir visplašākās vizuālās iespējas. Veidojot iekšējo apdari no koka iespējas ir ļoti plašas- tiek izmantoti visu veidu kokmateriāli no dažādām koksnēm, atbilstoši konkrētā pasūtītāja gaumei. Tāpat koks interjerā bieži vien kalpo ne tikai kā funkcionāls elements- ieliekot telpā koka logus, grīdu un durvis, tie jau paši ir kā mēbeles un citi akcenti telpā vairs nav nepieciešami. Īpašu noskaņu rada arī masīvkoka kāpnes.

Sienu apdarei un citiem iekštelpu elementiem, kuri nav pakļauti slodzei, var izmantot visus koksnes veidus, savukārt grīdām piemērotāki ir cietāki koki- vislabāk ozols un osis, gaišāku noskaņu radīs mazāk stiprais bērzs. Iespējams izmantot arī eksotiskos kokus, kas Latvijā tiek ievesti no ārvalstīm. Protams, arī iekšējai apdarei izmantojamiem kokiem nav standarta platumu, garumu u.c. izmēru- tā kā tie vistiešākajā veidā ir pakļauti pasūtītāja gaumei, izmēru, krāsojumu, lakojumu u.c. vizuālu īpašību izvēle ir klienta ziņā.

Koksnes aizsardzības līdzekļi jāizvēlas atbilstoši efektam, kādu nepieciešams panākt. Piemēram, eļļas gruntis uz alkīda bāzes ir paredzētas koka virsmu gruntēšanai pirms krāsošanas ar eļļas vai alkīda krāsu. Eļļas grunts iesūcas koksnē un virsmu pārklāj ar nelielu plēves kārtu, kas aizsargā no ūdens piekļūšanas. Eļļas grunts kopā ar pirms tam uzklātu antiseptiķi kalpo par labu pamatu krāsas uzklāšanai. Ja mitruma klātbūtne ir pastāvīga, ieteicams koksni impregnēt un tikai pēc tam uzklāt tonējošu antiseptiķi vēlamā koksnes toņa iegūšanai. Impregnēšana pasargā koksni no trupēšanas. Lakas kalpošanas laiks uz ārējām virsmām ir ierobežots, īpaši, ja lakotā virsma ir tiešā, regulārā saules staru ietekmē. Lakojumu vēlams atjaunot ik pēc 2 līdz 3 gadiem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.