building.lv skaitļos

Lietotāji online24
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Hugo Bēzriņš jautā:Kāds telpu apkures sistēmas piemērotas lielākām platībām, kādas – mazākām? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Hugo Bēzriņš jautā:Kāds telpu apkures sistēmas piemērotas lielākām platībām, kādas – mazākām?

autors: Hugo Bēzriņš jautā:Kāds telpu apkures sistēmas piemērotas lielākām platībām, kādas – mazākām?
Foto: Hugo Bēzriņš jautā:Kāds telpu apkures sistēmas piemērotas lielākām platībām, kādas – mazākām?; autors: Hugo Bēzriņš jautā:Kāds telpu apkures sistēmas piemērotas lielākām platībām, kādas – mazākām?
www.building.lv atbild:
Te būtu jāzina arī kāds ir telpu pielietojums- dzīvojamās, ofisa, noliktavas vai ražošanas telpas- tās atšķiras ar apkures cikliskumu un temperatūras režīmu. Dzīvojamās telpas jākurina visintensīvāk, ofisa telpas- galvenokārt pa dienu, noliktavās parasti jāuztur samērā zema temperatūra. Dzīvojamās telpās un ofisos labākas ir uz radiatoriem bāzētas sistēmas, jo tās nerada troksni un piespiedu gaisa plūsmas. Saprotams, ka jebkurs siltummezgls prasa telpu, atkarībā no pieejamā energoresursa telpas apjoms var svārstīties. Viskompaktākās ir uz elektrības bāzētās sistēmas, tādas kā infrasarkano staru iekārtas vai elektriskie siltā gaisa pūtēji (lielām telpām) vai parastie eļļas radiatori.

Šīs sistēmas neprasa papildus siltummezgla izbūvi, bet ir ļoti neekonomiskas pateicoties zemajam lietderības koeficentam un to radītā siltuma zemajai akumulācijas spējai. Sienas gāzes un elektriskie apkures katli arī aizņem minimālu vietu un arī lietderības koeficents jau ir krietni lielāks, bet šīs sistēmas jau prasa centrālapkures sistēmas izveidi (cauruļu, pa kurām cirkulē siltumnesēja šķidrums)- šo sistēmu jauda gan ir ierobežota un tās der vidēja izmēra telpām (līdz 1400 m3), pie tam jārēķinās ar skursteņa izbūves nepieciešamību. Visas pārējās sistēmas jau aizņem krietni vairāk telpas. It sevišķi tas attiecas uz šķidro un cieto kurināmo.

Varētu šķist, ka mazākām telpām ir arī mazākas apkures izmaksas, taču tā tas ne vienmēr ir. www.apkure.lv speciālisti min savus novērojumus- ja neņem vērā cieto kurināmo, kas uz patreizējo momentu joprojām ir lētākais kurināmais pēc platības lielākajā Latvijas daļā, par labu rezultātu tiek uzskatītas 0,50 Ls izmaksas par vienu kvadrātmetru. Bet arī šeit jāpiebilst, ka arī apkures sistēmas izbūves izmaksām un maksai par tās apkopi ir svarīga loma.

Piemēram, elektrojonu apkures sistēma uz 250m2 ļoti praktiskā un galapatērētājam ērtā realizācijā izmaksā līdz 3000 Ls. Tādas pat jaudas uz siltumsūkņa bāzēta sistēma maksās kā minimums 6000 Ls. Jāpiebilst, ka abu sistēmu cenas ir bez sildķermeņiem. Pirmajā gadījumā par m2 aptuveni tiek maksāts apmēram 0,55Ls otrajā 0,42Ls.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.