building.lv skaitļos

Lietotāji online7
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Izvēlies pareizos apdares materiālus ar Weber : building.lv - par būvniecību Latvijā

Izvēlies pareizos apdares materiālus ar Weber

Izvēlies pareizos apdares materiālus ar Weber
Foto: Izvēlies pareizos apdares materiālus ar Weber

Vēl nesenā pagātnē deficīta laikos ļaudis bija spiesti izmantot tikai dažu veidu sienu apdares materiālus, bet virsmas sagatavošanai vispār tika izmantoti mūsdienu cilvēku fantāzijai neapjaušami materiāli – tādi kā avīzes – vai lētie būvmateriāli – tādi kā krīts. Nācās iztikt ar to, kas saimniecībā bija viegli pieejams – zem tapetēm līmēt avīzes vai ar krītu balsināt griestus. Savukārt šobrīd tirgū sienu apdares materiālu klāsts, kas pastāvīgi tiek atjaunots un uzlabots, var samulsināt pat profesionāļus: flīzes, tapetes, visdažādākā lietojuma un tekstūras krāsas, dekoratīvie apmetumi u.c., taču retais aizdomājas, kas atrodas aiz šīs redzamās apdares, cik svarīgi pirms apdares ir pareizi un visiem šiem materiāliem atbilstoši sagatavot virsmu.

Jaunās paaudzes apdares materiāli nepieļauj virsmu izlīdzināšanai izmantot tādus materiālus kā avīzes. Mūsdienās tam visbiežāk izmanto ģipškartonu vai konkrētam apdares materiālam un virsmai piemērotu apmetumu atkarībā no tā, vai remontdarbi tiek plānoti mitrās vai sausās telpās, apstrādei ar rokām vai mehanizēti ar speciālu sūknēšanas tehniku.

Lai neapjuktu visā šajā apmetumu daudzveidībā un spētu izvēlēties katrai konkrētai situācijai vispiemērotāko risinājumu, Weber aicina tuvāk iepazīt šos apdares materiālus un rūpīgi piemeklēt konkrētai situācijai un vēlamajam rezultātam visatbilstošāko apmetumu.

Sākotnēji tos var sistematizēt pēc lietojuma:
• sanācijas,
• siltinošie,
• remonta,
• izlīdzinošie;

vai pēc sastāvā pielietotās saistvielas:
• cementa
• ģipša
• kaļķa
• cementa-kaļķa.

Apmetumu pamata funkcija ir sienu izlīdzināšana un virsmas defektu novēršana atkarībā no saistvielas – no 5 mm līdz pat 8 cm biezumā. Pārsvarā dzīvokļu un māju sienu līdzināšanai izmanto ģipša vai cementa-kaļķa saistvielas apmetumu.

Izvēle šajā gadījumā ir atkarīga no sienas pamatnes stāvokļa un telpu lietojuma.

Sausām telpām, piemēram, dzīvojamās istabas remontam, ļoti labi noderēs ģipša apmetums, ar ko var izlīdzināt līdz pat 5cm dziļus nelīdzenumus, turklāt tas ir vieglāks nekā cementa apmetums un spēj regulēt telpas mikroklimatu.

Daudzās pagājušā gadsimta otrajā pusē celtajās paneļu mājās, kurās vēl nav veikta nosiltināšana, īpašnieki sakaras ar tādu problēmu kā caursalstošas sienas. Īpaši tas ir novērojams stūra dzīvokļos vai ārējās sienās ar logu un speciālu nišu apkures radiatoriem, t.i., vietās, kur mitrumam ir vieglāk iekļūt sienas konstrukcijās. Šādu situāciju novēršanai Weber speciālisti sienu apdarei iesaka izmantot cementa bāzes apmetumus, piemēram, Weber ip 18, ko atšķirībā no ģipša javu maisījumiem var izmantot arī āra darbiem un mitru telpu apdarē, turklāt tie veido triecienizturīgu pamatni.

Apmetumus, kas spēj nodrošināt virsmas izlīdzināšanu biezumā līdz 5 mm, pieņemts uzskatīt par špaktelēm, taču svarīgākais tās uzdevums ir sienu sagatavošana gala apdarei – krāsošanai, tapešu līmēšanai vai dekoratīvā apmetuma veidošanai. Gluži kā apmetumu arī tās var grupēt pēc sastāvā lietotās saistvielas:
• ģipša,
• cementa,
• polimera špakteles.

Weber plašā sortimentā ir pieejamas sausās un gatavās polimēra špakteles, no kurām Latvijas tirgū visatpazīstamākā ir sausā špaktele Weber LR+. Tā ir piemērota sausu telpu remontdarbiem, novērš nelielus nelīdzenumus, veido ideāli baltu virsmu, viegli klājas, turklāt ar jau sagatavoto špakteles masu var strādāt vairākas dienas, ja to uzglabā traukā ar vāku.

Ģipša vai cementa apmetuma, betona paneļu, kā arī ģipškartona virsmas, kuras ir špaktelētas ar Weber LR+ viegli slīpējas, bet gatavā pamatne būs lieliski piemērota bagātīgas struktūras krāsām vai tapešu līmēšanai. Ideāli gludam rezultātam Weber iesaka izmantot gatavo polimēra špakteli Weber LR Top vai sauso špakteli Weber LR Fine. Šo smalko špakteļu masu pildviela ir garants tam, ka virsma pēc slīpēšanas atbildīs visaugstākajiem krāsošanas standartiem un pamatne būs gatava nobeiguma apdarei – glancētām krāsām vai plānām tapetēm.

Ne velti špakteļu un apmetumu klāsts ir tik liels, jo pat vienas telpas ietvaros mēdz būt tik kardināli atšķirīgas virsmas un situācijas, kur katrai vajadzētu piemeklēt pēc tehniskajiem parametriem visatbilstošākos produktus.

www.lv.weber

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.