building.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240 : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240

Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240

Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML 240 – tas ir augstas kvalitātes ģipša apmetuma sausais maisījums ar īpašām piedevām, paredzēts iekštelpām, gludu virsmu izveidošanai. Šis ģipša apmetums paredzēts lietošanai iekštelpās B4/50/2 saskaņā ar prasībām EN 13279-1:2008.

Tehniskie dati
Reakcija uz uguni: A1 – neuzliesmo
Stiepes stiprība: ≥ 1,0 N/mm²
Saspiešanas stiprība: ≥2,0 N/mm²
Difūzijas pretestības koeficients: sausā veidā 10
Ūdens tvaiku µ: slapjā veidā 6
Siltuma vadāmības koeficients λ: 0,34 W/(m×K)
Saķere ar pamatu (atraujot no pamata): ≥1,0 N/mm²

Piegādes forma: maisi 300 kg

Lietošana 
Vieglā ģipša mašīnapmetumu Norgips TML 240 kā viena slāņa apmetumu var uzklāt mašīnas uzklāšanas veidā uz betona, keramikas, kaļķa-smilšu pamata, uz šūnu betona pamata, ģipša un cementa-kaļķa pamata. Tas paredzēts sienu un griestu apmešanai telpās ar standarta mitruma līmeni līdz 70%, arī vannas istabās, virtuvēs u.tml. Apmetums var būt pamats zem keramikas plāksnēm un dekoratīvā špaktelējuma.

Pamata sagatavošana
Pamatam apmetuma uzklāšanai jābūt nesošam, sausam, attīrītam no putekļiem, netīrumiem, birstošām daļiņām, taukiem, atslāņojumiem un antiadhezīviem līdzekļiem. Lieli nelīdzenumi jāizlīdzina, un dobumi jāaizpilda. No pamata izvirzītie metāla elementi jānoņem vai jāapstrādā ar pretkorozijas līdzekli. Pamatam jābūt sausam, un tā mitrumam nevajadzētu pārsniegt 3%. Betona pamats jāgruntē ar grunti Norgips Betogrunt, bet lielā mērā uzsūcošu keramikas, kaļķa-smilšu, šūnu betona, ģipša un cementa-kaļķa pamatu – izmantojot Norgips Porogrunt.

Maisījuma sagatavošana
Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML 240 gatavs izmantošanai un tiek uzklāts ar apmetuma mašīnas palīdzību. Ūdens pievienošana jānoregulē līdz šķidrai konsistencei (spiediens caurulē, ap 1 bar/m).

Maisījuma uzklāšana un apstrādāšana 
Materiāls ir jāizsmidzina starp vertikāli novietotām vadulām, aizpildot visu virsmu. Pēc apmešanas ar trapeclineālu veic virsmas līdzināšanu pa vadulām, veido stūrus un malas. Pauzēm apmetuma uzklāšanā nevajadzētu pārsniegt 10–15 minūtes. Garāku paužu gadījumā jāiztīra apmešanas mašīna un šļūtenes. Izlīdzināšanas posms ar "švammēšanas" palīdzību jāveic, lai izlīdzinātu iepriekšējā posma laikā izveidojušos nelielos nelīdzenumus. Apmetuma virsma jāmitrina ar ūdens un sūkļa palīdzību, veidojot pietiekamu ģipša piena daudzumu. Pēc saķeres sākuma apmetuma virsma jāizlīdzina ar špakteļāpstas palīdzību.

Ēkas konstrukcijas deformācijas šuves izlīdzina, izdarot iegriezumu apmetuma slānī vai izmantojot atbilstošus šuvju deformācijas profilus. Gludākas virsmas iegūšanai uz sausā apmetuma jāuzklāj apdares slānis no špakteles masas Norgips NS. Apmetuma minimālais biezums ir 8 mm un maksimālais biezums nedrīkst pārsniegt 35 mm. Īpašos gadījumos uz sienas var uzklāt apmetumu biezumā līdz 50 mm, tomēr rekomendē to uzklāt divos slāņos. Pirmais slānis pēc uzklāšanas jāapstrādā ar apmetuma birstes-ķemmes palīdzību. Pēc pilnīgas pirmā slāņa izžūšanas jāgruntē slānis ar grunts Norgips Porogrunt palīdzību (izšķīdināta ūdenī attiecībā 1:3), un pēc gruntējuma izžūšanas uzklāj otro apmetuma slāni. Pieļaujama arī apmetuma uzmešana divos posmos, un otra uzmešana jāveic līdz apmetuma pirmā slāņa saķeres sākumam.

Tā ir tā saucamā "slapjā" metode divos posmos. Šajā gadījumā lielā mērā palielinās apmetuma žūšanas laiks. Uz betona griestiem klāj tikai vienu apmetuma slāni, un maksimālajam apmetuma biezumam nevajadzētu pārsniegt 15 mm. Apmetums, kas būs pamats keramikas plāksnēm, jāuzklāj vienā slānī. Slāņa minimālais biezums ir 10 mm. Apmetuma virsmai jābūt raupjai, nav vajadzības apmetumu nedz nogludināt, nedz apstrādāt ar smilšpapīru.

Apmetuma pastiprināšana 
Gadījumā, ja pamats ir ar dažādām īpašībām (piem., ķieģeļa ar betonu apvienojums), apmetums jāpastiprina ar šim nolūkam paredzētā apmetuma tīkla palīdzību no stikla šķiedras auduma (šūnas, min. 7×7 mm, blīvums. min. 120 g/m²), ievērojot noteikumus: 
• uzklāt apmetuma slāni 2/3 biezumā no kopējā biezuma un rūpīgi izlīdzināt visu virsmu; 
• iegremdēt stikla šķiedras tīklu ar platumu ne mazāk par 10 cm no pieguļošo elementu katras puses. Blakus esošās joslas jānovieto, pārklājot vienai otru ne mazāk par 10 cm; 
• izlīdzināt nostiepto tīklu. Uzklāt pārējo apmetuma slāni līdz tā gala biezuma sasniegšanai, kam jābūt ne mazākam par 15 mm. Iepriekš norādītie darbi jāpilda vienā piegājienā, izmantojot slapjo metodi divos posmos.

Žūšana
Pēc apmetuma uzklāšanas jāparūpējas par telpu pienācīgu ventilāciju. Apmetuma 10 mm biezuma žūšanas laiks atkarībā no gaisa mitruma un temperatūras telpā ir ne mazāk par 14 dienām. Gadījumā, ja ir mazāka žūšanu veicinoša temperatūra un lielāks gaisa mitrums, žūšanas laiks var palielināties.


Piezīmes

• Apmetuma vidējais izlietojums ir 0,8 kg/m² uz 1 mm biezuma. 
• Apmetuma apstrādes laiks ir apm. 240 min. ar pielaidi +/- 30 min, atkarībā no pamata. 
• Nedrīkst uzklāt apmetumu, ja temperatūra telpā vai šī celtniecības elementa temperatūra ir zemāka par +5°C. Maksimālajai temperatūrai nevajadzētu pārsniegt +25°C. Svaigs maisījums un uzklātais apmetums jāsargā no sala iedarbības. 
• Maisi ar apmetumu jāglabā sausās telpās uz koka paliktņiem. 
• Derīguma termiņš – 3 mēneši no izgatavošanas datuma.

autors: Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240
Foto: Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240; autors: Vieglais ģipša mašīnapmetums Norgips TML-240


Norgips Sp. z o.o. 
Daugavgrīvas iela 83/89, Rīga 
Tel. + 371 67470614 
www.norgips.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.