building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Galvenie faktori, kas jāņem vērā pirms mājokļa iegādes : building.lv - par būvniecību Latvijā

Galvenie faktori, kas jāņem vērā pirms mājokļa iegādes

Galvenie faktori, kas jāņem vērā pirms mājokļa iegādes
Foto: Galvenie faktori, kas jāņem vērā pirms mājokļa iegādes

Mājokļa iegāde ir atbildīgs un pietiekami sarežģīts process, tādēļ lēmumu par jaunas mājas vai dzīvokļa iegādi nepieciešams pieņemt izsvērti un apdomāti. Dažkārt pirmais pozitīvais iespaids var būt maldinošs, kad noskatītajā mājā vai dzīvoklī pēc kāda laika atklājas trūkumi, kas nav uzreiz saredzami vai sajūtami. Lai izvairītos no kļūdām, šajā rakstā būs apkopoti speciālistu padomi par mājokļa izvēlē galvenās lomas spēlējošajiem faktoriem, kam būtu nepieciešams pievērst uzmanību pirms galīgās izvēles izdarīšanas. Izmantoti SEB bankas un juridiskā biroja LM LAW OFFICE piedāvātie materiāli.

Jāpārliecinās par izvēlētā mājokļa faktisko stāvokli

Apskatīt un pārbaudīt izvēlēto mitekli vienmēr ir pirmais solis, taču svarīgi izvērtēt to ne tikai no vizuālā, pievilcības aspekta, bet pievērst uzmanību arī citām lietām, kas nezinātājam var arī nebūt pamanāmas. Tās saistās galvenokārt ar izvēlētā objekta tehnisko stāvokli, tāpēc nepieciešams arī novērtēt papildu izmaksas, ko var prasīt mājokļa remonts, tā labiekārtošana, siltināšana, pielāgošana savām gaumes prasībām vai citi darbi. Noteikti nepieciešams novērtēt arī apkārtnes infrastruktūru, sabiedriskā transporta esamību, iespējas tuvumā iepirkties u.c. sadzīviskus faktorus.

Tikpat svarīgi ir palūkoties uz izvēlēto mājokli nākotnes kontekstā – vai izvēlētā vieta būs pietiekami laba arī pēc 10 un 20 gadiem, kādi ir tās attīstības plāni, vai vide būs pietiekami piemērota, vai platība būs pietiekama jeb – tieši otrādi – vai nebūs par lielu, vai nebūs pārāk grūti visu apsaimniekot u.tml. jautājumi. To visu nepieciešams apsvērt jau sākumā.

Noderēs profesionālu nozares speciālistu padomi

Lai gan daudzi joprojām cenšas visu darīt paši, vēloties šādi ietaupīt, tomēr arvien biežāk dzīvojamo māju un dzīvokļu pircēji vēršas arī pie nozares speciālistiem. Eksperta palīdzība ļauj laicīgi pamanīt un novērtēt to, kas varbūt paša acīm paslīdējis garām, un izvairīties no kļūdām un sekojošām raizēm par papildu darbiem un izdevumiem remontam u.c. problēmām.

Lai vēlāk nerastos nepatīkami pārsteigumi, nepieciešams izvērtēt visu par mājokli pieejamo informāciju – līdz pat sīkākajām detaļām. Jāizpēta visi ar īpašumu saistītie dokumenti – būvatļauja un ekspluatācijas atļauja, dzīvojamo telpu projekts u.c. Ja pārdevējam to nav, dodieties uz vietējo pašvaldību, kur iespējams iegūt informāciju par projektu, kā arī uzzināt, kādi ir vietas attīstības plāni.

Noteikti pajautājiet mājas vai dzīvokļa īpašniekam iepriekšējā gada elektroenerģijas un apkures rēķinus. Tie palīdzēs saprast siltumizolācijas kvalitāti, kā arī apjaust, ar kādu summu jārēķinās papildus paša mājokļa iegādes izdevumiem, kā arī gaidāmo komunālo maksājumu apjomu.

Būveksperts palīdzēs novērtēt īpašuma kvalitāti

Būvniecības eksperta padomi palīdzēs arī novērtēt, cik kvalitatīvi konkrētā māja uzbūvēta vai kādā stāvoklī patiesībā atrodas izvēlētais dzīvoklis. Kļūdas būvniecībā var pamanīt, ja ir izpratne un zināšanas par to, kā tiek celtas mājas un veikti remonti. Atsevišķu ēku būvniecībā īpašuma kvalitāti nereti mēdz ietekmēt nekvalitatīvi veikti būvdarbi, dažādu sistēmu montāžas darbi (piemēram, ja siltumizolācija ir uzstādīta steigā, nevar cerēt uz labu rezultātu). Drošāks variants ir tipveida māju projekti, kur rūpīgi izplānots katrs kvadrātmetrs.

Dzīvokļu gadījumā arī iespējami trūkumi, kurus "acu aizmālēšanai" pirms pārdošanas nereti mēdz aizsegt ar ātri veikta kosmētiskā remonta palīdzību, tādējādi cenšoties celt dzīvokļa vērtību. Ja nekustamajam īpašumam pirms iegādes tiek atklāti kādi trūkumi, varat norādīt uz tiem un pieprasīt zemāku cenu.

Ja mājokļa apskatē nepiedalās būvniecības eksperts, tad bez dokumentiem un rēķiniem ir jāpievērš uzmanība arī mezgliem, caurulēm un elektroinstalācijai. Noteikti jāprecizē visa informācija par esošo iekārtu apkalpošanu un apkopi. Ja kaut kas šķiet aizdomīgs vai dīvains, labāk uzreiz pajautāt par to pārdevējam, nofotografēt un konsultēties ar speciālistu. Ja īstu skaidrību neizdodas iegūt, ir vērts vienoties ar ekspertu, kurš apskatīs objektu un personīgi parunās ar pārdevēju.

Noteikti noderēs konsultācijas ar juristu

Pārliecinieties, ka nekustamajam īpašumam nav nodokļu parādu, komunālo maksājumu parādu utt. Ja iepriekšējais nekustamā īpašuma īpašnieks nav bijis godprātīgs nodokļu maksātājs un ir uzkrāts nodokļu parāds, tad jaunais īpašnieks netiks reģistrēts zemesgrāmatā līdz brīdim, kad parāds būs samaksāts. Vietnē www.latvija.lv vai vietējā pašvaldībā var noskaidrot nodokļu nomaksas statusu.

LM LAW OFFICE juriste Līga Mačuka iesaka vēl vairākus praktiskus juridiskus padomus, kas jāņem vērā, iegādājoties nekustamo īpašumu:

  • Iepazīstieties ar nekustamā īpašuma inventarizācijas lietu;
  • Uzziniet, vai nekustamā īpašumā nav deklarētas personas;
  • Uzziniet, vai nekustamais īpašums nav laulāto kopīga manta un vai ir saņemta otra laulātā piekrišana nekustamā īpašuma atsavināšanai;
  • Noskaidrojiet nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību. To var ātri izdarīt vietnē www.kadastrs.lv.

Ko vēl svarīgi zināt nekustamo īpašumu iegādē

Nereti var sastapties ar situācijām, kad īpašums tiek pārdots vairākkārt un pār tā īpašnieku valsts priekšā kļūst persona, kura pirmā iesniegusi dokumentus zemesgrāmatā. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un sarežģījumiem pat vairāku gadu garumā, slēdzot nekustamā īpašuma darījumu, Līga Mačuka iesaka konsultēties ar speciālistu.

Parasti nekustamā īpašuma pārdevējs piedāvā savu pirkuma līguma redakciju, bet puses var vienoties par līguma sagatavošanu pie jurista, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām nākotnē. Pirkuma līgums ir viens no svarīgākajiem dokumentiem nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā, kurā norāda darījuma būtiskos nosacījumus – cenu, maksāšanas kārtību, nekustamā īpašuma atsavināšanas nosacījumus u.c.

Tāpat pircējam ir jāpievērš uzmanība maksāšanas kārtībai, naudas pārejai pārdevējam. Lai minimizētu riskus – daļa pirkuma summas var tikt maksāta līguma parakstīšanas brīdī, atlikušo pirkuma summu – tad, kad nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda. Vislabākais variants – pilnas pirkuma summas samaksa tad, kad nekustamais īpašums reģistrēts uz jaunā īpašnieka vārda.

Vēl svarīgi pabrīdināt nekustamā īpašuma apsaimniekotāju, kā arī visus komunālo pakalpojumu sniedzējus par to, ka turpmāk maksājumus veiks jaunais īpašnieks, pretējā gadījumā jaunā īpašnieka rēķini var turpināt nākt uz ierasto adresātu.

Ņemot vērā minēto, nekustamā īpašuma iegādes process ir samērā komplicēts, tādēļ eksperte norāda, ka labāk ieguldīt nedaudz naudas, lai visus dokumentus sagatavotu pie speciālista, vai vismaz konsultēties pie speciālista, jo tas var palīdzēt ietaupīt daudz lielākas summas.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.